TESK’in Bu Vergiden ve Cezadan Haberi Var mı?
Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
Vergi Vermenin Vergisi Olur Mu?
Vergi mükellefleri, vergisel işlemleri sonucu hazırlamış oldukları bildirim ve beyannameleri tabi oldukları kanunlar ve mevzuatlarda belirlenen sürelerde elektronik ortamda göndermek ve gönderilen bu beyannamelere ait aşağıda özetle belirtilen maktu damga vergilerini de ödemek zorundadırlar.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2004 yılında e-beyanname ve e-bildirim uygulamanın başlatılması ile birlikte bugün için vergi dairelerine verilen beyanname ve bildirimlerin tamamına yakını elektronik ortamda mükellefler adına 3568 sayılı Yasaya göre ruhsat almış ve yetkilendirilmiş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından verilmektedir.
Bir gelir vergisi (işletme esası) mükellefi yıl içinde gerçekleştirmiş olduğu iş ve işlemler için bir yılda:
- 12 adet KDV Beyannamesi,
- 12 adet Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi,
- 3 adet Geçici Vergi Beyannamesi,
- 1 adet Gelir Vergisi Beyannamesi vermektedir.
Bu vergi beyannameleri için 2022 yılında ödenen 2.878,60 TL. tutarın yeniden değerleme oranı %122,93 oranında artırılarak 2023 yılında uygulanacak olmasıyla bu tutar yeni yılda 6.416,30 TL. ulaşacaktır. Bir vergi mükellefi vergisel işlemleri ile ilgili bir yılda vermiş oldukları bu beyannameler için en az 6.416,30 TL. beyanname damga vergisi ödemek zorunda kalmaktadır. İş ve işlemleri daha kapsamlı olan işyerlerinde bu tutar artmaktadır.
Beyannamenin Türü |
2023 Yılı İçin Ödenecek Damga Vergisi Tutarı TL. |
Adet |
DV. Tutarı TL. |
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi | 294,90 | 1 | 294,90 |
Geçici Vergi Beyannameleri | 194,60 | 3 | 583,80 |
Katma Değer Vergisi Beyannameleri | 194,60 | 12 | 2.335,20 |
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi | 230,70 | 12 | 2.768,40 |
İşletme Hesabı Özetleri | 108,50 | 4 | 434,00 |
GENEL TOPLAM | 6.416,30 |
(5035 sayılı Kanunun 29. maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yapılan değişiklik kapsamında “Beyanname ve bildirgelerin internet ortamında gönderilmesi halinde, yukarıda belirtilen miktarları her bir beyanname ve bildirge itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.” hükmü eklenmiş olmasına rağmen internet ortamında gönderilen beyannameler için alınan bu damga vergisinin sistemin tamamlanması ile kaldırılacağı söylensen de yakın bir zamanda bu metin hiçbir gerekçe belirtilmeden kanun metinden çıkartılmıştır.)
Vergi mükelleflerinin yıl içindeki faaliyetleri ile ilgili yılda en az 28 adet bildirim ve beyannameleri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından elektronik ortamda sistem üzerinden gönderilmektedir. Bu beyannamelerin verilmeme cezası ise (VUK Mükerrer Madde 355/2 İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 1 Ocak 2023’den itibaren 2.200 TL. Özel usulsüzlük cezası kesilir.) yıl bazında toplam (28×2.200) 61.600,00 TL’dır. İşte Mali Müşavirlerin TESK tarafından haksız bir şekilde itham edildiği işin mükellef boyutundaki cezasının da en asgari boyutu bu büyüklüktedir.
Vergisini ödemek ve vatandaşlık görevini vergi mevzuata uygun olarak yerine getirmek isteyen vergi mükelleflerinin yapmış oldukları bildirim ve beyanlar mükelleflerin meslek mensupları ile yapmış olduğu ‘’Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi’’ ile yetkilendirilmiş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından sistem üzerinden gönderilmekte ve mükellef adına bu işlem yerine getirilmektedir.
Peki, bu vergi neden ödenir? Bu vergiler vergisini ödemek isteyen mükellefin vergisini ödemek için yaptığı beyan ve bildirimler için ödenmektedir. Başka bir ifade ile vergi vermenin vergisidir.
Böyle bir uygulama yasalara uygun olmakla birlikte hukuken adil olmayan bir uygulamadır. Çünkü yasalara uygun olarak vergisini ödemek için bildirim ve beyanname veren mükellefler adeta cezalandırılmaktadır. Hatta bazı durunlar da hiçbir faaliyeti olmayan mükellefler boş beyanname ve bildirimde bulunmakta ve bu işlemler içinde bu damga vergilerini ödemek zorunda kalmaktadırlar.
Özellikle ekonomik krizin sürekli gündemde olduğu bu süreçte bu konuda yapılacak bir düzenleme tüm vergi mükellefleri için olumlu bir gelişme olacaktır. Ayrıca bu konuda yapılacak düzenleme süresinde ödenemeyen beyanname damga vergisi tahsilât ve takibini yapmak zorunda kalan vergi dairelerinin iş ve işlem yükünü önemli şekilde azaltacaktır.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) mükellefler tarafından vergi vermek için verdikleri beyannameler için bile ödedikleri bu haksız vergilerden haberi var mı?
TC Anayasa 73 madde “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır”. Vergide eşitlik ilkesi, yükümlülerin vergi ödeme güçleri dikkate alınmak suretiyle vergilendirmenin yapılmasını öngörür. Vergilendirmede adalet ve eşitlik ilkesi sosyal devletin en etkin ilkesidir. Sosyal devlet olmanın gereklerinden biride kişinin kendisinin ve ailesinin geçimini asgari düzeyde devam ettirebilmesi için belirli bir gelirin vergi dışı bırakılmasıdır.
Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı bu ilkelere uyularak sağlanır. Asgari ücret vergiden istisna edilirken bu istisna esnaf için neden uygulanmaz. TESK bu konuda neden bir talepte bulunmaz!
Esnaftan elektronik yolla gönderilen beyannamelerden haksız yere alınan binlerce liralık damga vergisinin alınmasına sessiz kalan TESK Mali Müşavirlere defter beyan sisteminde bedava hizmet verin diyor.
e-Beyanname ve e-Bildirge uygulamasının başladığı 2004 yılından itibaren yaklaşık yirmi yıldır haksız bir şekilde alınan bu beyanname damga vergisi konusunda Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) üyeleri için neden bir gayret sarf etmez.
- Üyelerin sorduğu soruların cevabı için esnafları Mali Müşavirlere yönlendirir.
- Üyelerine mesai saatleri dışında hizmet vermeyen TESK Mali Müşavirlerden 7/24 hizmeti bedava almak istiyor.
- Esnaf e-arşiv fatura kullanmaya başlar, defter beyan sistemine geçer TESK deve kuşu misali hiçbir katkı vermez. Esnafa her türlü katkıyı meslek mensubu verir.
- Gelir vergisi tarifesi ücretliye ayrı esnafa katmerli uygulanır TESK yıllardır sessiz kalır. Bu konuda bile mücadeleyi Mali Müşavirler verir.
TESK tarafından yapılan her türlü bilgiden yoksun, asılsız gerçeği yansıtmayan ve meslek mensuplarını hedef alan açıklamanın kabul edilmesi mümkün değildir. Çünkü esnaf başı her sıkıştığında saatin, günün önemi yoktur. İlk aradığı TESK değil meslek mensubudur. Bu nedenle bu camianın bir üyesi olarak TESK tarafından yapılan bu mesnetsiz ve yersiz açıklamayı şiddetle kınıyorum.
TÜRMOB tarafından yapılan ve konuyu her yönüyle kamuoyunun bilgisine doğru olarak ortaya koyan açıklama TESK tarafından Mali Müşavirlere yapılan haksız ithamlara verilen en güzel cevaptır.
TÜRMOB Basın Bülteni
Mali Müşavirler Haksız İthamları Kınadı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından yapılan açıklama ve bu açıklamaya dayanılarak Milliyet gazetesinde yayınlanan haber yanlış bilgi içererek Mali Müşavirlere haksız ithamda bulunulmaktadır. Mali Müşavirler tarafından alınan muhasebe ücreti verilen emek ve mesai karşılığı alınmaktadır. Fiziki defter tutmanın kalkmış olması, defter tutmanın kalktığı anlamına gelmediği gibi, e imza, mali mühür gibi uygulamalarla muhasebe kayıtları defter beyan sisteminde tutulmaktadır.
Mali Müşavirler geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da işletmeye verilecek hizmetlerin ve katlandıkları giderlerin bedelini almaya devam edeceklerdir. Hizmeti sunarken yapılan giderlerin iş sahipleri tarafından karşılanması gerektiği açıktır. İşletmelerin kendileri için katlanılan giderleri karşılamasından daha doğal bir şey olamaz.
Yasa ve yönetmeliğe aykırı bir şekilde basit usul defterleri tutan esnaf odalarının, kendilerinin tuttuğu defterlere ilişkin camiamızı kınaması manidardır. Bizler tarafından tutulması gereken defterler ile ilgili hem kanuna ve yönetmeliğe aykırı olarak bunları tutma hakkı olduğunu ileri sürerek vergi güvenliğini yok eden hem de üyelerimize iftira niteliğinde açıklama yapan Esnaf odalarının bu tavrını kamuoyuna havale ediyor ve KINIYORUZ.