İletişim Hizmetleri İstatistikleri – 3. Çeyrek 2022
ÖNSÖZ
Genişbant internet hizmeti hem ülkemizde hem de dünyanın geri kalanında yüksek bir taleple karşılaşıyor. Covid-19 salgınının getirdiği kısıtlamalar, sosyal ve ekonomik yaşamda önemli sorunlara yol açsa da bu olumsuzlukların asgari düzeyde kalmasında internetin önemli bir rolü olmuştur.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) göre, salgın döneminde dünyada 800 milyon kişi daha internet kullanıcısı olsa da halen dünyanın üçte biri internete bağlı değildir. ITU’ya göre internet kullanmamak dijital yeteneklerin gelişmesini engellediğinden, kullanım oranları arasındaki farklılıklar ülkeler arasındaki gelişmişlik uçurumunu arttırabilir.
Hem mobil hem de sabit genişbant hizmetleri ülkemizde gelişimini sürdürüyor. Bu gelişim, sadece abone sayısında değil kullanılan altyapıların kalitesinin iyileştirilmesi, mobil teknolojilerin ülke geneline yüksek hızlı internet hizmeti verebilecek şekilde yaygınlaşması olarak da sürüyor. Ülkemizde dijital dönüşümün bir başarı hikâyesi olabilmesi için standardı yüksek bağlantı imkânlarının makul fiyatlarla vatandaşlarımıza sunulabilmesi yönündeki gayretimiz sürüyor.
2022 yılının üçüncü çeyreğinde elektronik haberleşme sektörümüzde oluşan verileri içeren raporumuzun özeti şu şekildedir:
• Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2022 yılının üçüncü çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 35,1 milyar ₺ olarak gerçekleşmiştir.
• Bu dönemde sabit telefon abone sayısı yaklaşık 11,5 milyon, mobil abone sayısı ise yaklaşık 90,8 milyon olmuştur. Mobil yaygınlık oranı %107,2 olurken makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil yaygınlık oranı %114,6 olmaktadır. 2022 yılı üçüncü çeyreğinde,
569 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bu dönemde yaklaşık 2,2 milyon mobil abone numarasını taşımış olup 30 Eylül 2022 tarihine kadar taşınan mobil numara sayısı toplamda yaklaşık 164,4 milyon olmuştur.
• Genişbant verilerine bakıldığında, yaklaşık 18,8 milyonu sabit abone, 72,6 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 91,4 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşılmış, internet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,5 artmıştır. En yüksek artış %59,5’lik bir oranla “Kablosuz-Telsiz Sabit İnternet” abone sayısında, müteakiben %26,9’luk bir oranla da “Eve Kadar Fiber” abone sayısında gerçekleşmiştir. Sabit genişbant abonelerinin bu çeyrekte aylık ortalama data kullanımı 243 GByte olmuştur.
• 1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetinin abone sayısı, 2022 yılı Eylül ayı sonunda 83,4 milyon olmuştur. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeni ile aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı ise yaklaşık 64,3 milyon olarak gerçekleşmiştir. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 14,8 GByte seviyesinde iken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise aylık 16 GByte olmuştur.
• Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde yaklaşık 455 bin km olan fiber uzunluğu, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde 498 bin km’ye ulaşmış ve %9,5 oranında artış gerçekleşmiştir
Elektronik haberleşme sektörümüzde yaşanan gelişmeleri ve sektörel verileri içeren bu Raporu kamuoyunun bilgilerine sunuyor, yılın kalanının sektörümüz ve ülkemiz için başarılı geçmesini diliyorum.
Saygılarımla,
Ömer Abdullah KARAGÖZOĞLU
Kurul Başkanı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tamamı İçin Tıklayınız – BTK’ya Link