Konaklama Vergisi Yeni Yılda Başlıyor
Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
[email protected]
Pandemi nedeniyle daha önce iki kez ertelenen Konaklama vergisi, yeni bir erteleme olmazsa 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacaktır. Uygulamada yaşanabilecek olası sıkıntılar ve ilave maliyet yükü oluşması sebebiyle turizm sektörü yeni bir erteleme beklemekte…
7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la 5/12/2019 tarihinde getirilen ve 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la 1 Ocak 2023 tarihine ertelenen Konaklama Vergisi, nihayet yeni yılda uygulamaya girmiş olacak. 14/12/2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmi Gazete’de “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği” yayımlanmıştır. Tebliğe göre; Konaklama Vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Aylık bir yükümlülük olan konaklama vergisinin ilk beyannamesi 26 Şubat 2023 tarihine kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilecektir.
KONAKLAMA VERGİSİNİN KONUSU VE KAPSAMI
Konaklama vergisinin konusunu; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturmaktadır. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması vergilendirmeye etki etmeyecektir.
Tebliğde “konaklama tesisleri” bakımından bir sınırlandırma yapılmamıştır. Bu kapsamda konaklama tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen yukarıda sayılan hizmetler vergiye tabidir. Ayrıca konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlananın uyruğuna ya da mukimlik durumuna bakılmayacaktır. Bedelin bir kısmının veya tamamının hizmetin sunumundan önce veya sonra tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin vergiyi doğuran olaya tesiri yoktur. Ayrıca gerek acenteler üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından satışa konu edilen hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşir.
Konaklama vergisinin mükellefi; konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir, Konaklama vergisinin matrahı; verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, KDV hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır. Buna göre, konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecektir. Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir. Merkez Bankasınca Resmî Gazete’de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur esas alınır.
Konaklama vergisinin oranı yüzde 2’dir. Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir. Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilecektir. Konaklama vergisi, beyanname verme süresi içinde ödenecektir.
UYGULAMADA BAZI SORUNLAR YAŞANABİLİR
Birçok ülkede uzun yıllardır uygulanan konaklama vergisi nihayet ülkemizde de uygulanacak ve ağırlıklı olarak yerel yönetimler için gelir kaynağı oluşturacaktır. Oysa bu vergi, Türkiye’de yerel yönetimlerin üstündeki yükü almaktan ziyade merkezi bütçe geliri olarak konulmuş bir vergi olarak görülmektedir.
Ayrıca, konaklama tesisleri, bazı tur operatörleriyle 2023 kontratlarını önceden yapmış olabilir ve söz konusu hizmetlerin 2023 yılında verilecek olması ve konaklama vergisinin devreye girmesi halinde nasıl bir yol izleneceği henüz net olmadığından bazı sıkıntılar yaşanabilecektir. Konaklama bedelinin önceden (2022 yılında) tahsil edilmesi ve hizmetin 2023 yılında verilecek olması durumunda ise verginin kimden veya nasıl alınacağı soruları gündeme gelecektir. Dolayısıyla bahsi geçen sorunların sahada önemli karışıklıklara sebebiyet vermesi halinde bu ve benzeri olası sorunların bir tebliğ ile açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu sorunlar çerçevesinde, sektör tarafından, oranın yüzde 1’e düşürülmesi ve uygulamanın da 2024 yılına ertelenmesi beklentisi bulunmaktadır.
İktibas: Paradergi