Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları (Karar Sayısı: 6370)
10 Kasım 2022 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32009
Karar Sayısı: 6370
Ekli “Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar”ın yürürlüğe konulmasına, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi ile ek 11 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.
9 Kasım 2022
Recep Tayyip ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI
VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARININ ONARIMLARI VE RESTORASYONLARI İLE ÇEVRE DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN MAL VE HİZMET ALIMLARINA DAİR USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA USUL VE ESASLAR
MADDE 1- 30/10/2018 tarihli ve 263 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esasların 5 inci maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“f) İdare, yapacağı ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.
g) Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.”
MADDE 2- Aynı Usul ve Esasların 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “bulunulan ülkenin mevzuatı” ibaresi “işin yapılacağı ülkenin mevzuatı” şeklinde, aynı fıkranın (a) bendinde yer alan “ile bulunulan ülkenin” ibaresi “ile işin yapılacağı ülkenin” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Her ihalede yapılacak iş kalemleri veya grupları ve uygulama teknikleri ile mekan ve mahalleri açıklayan detaylı birer proje veya restorasyon ön raporu hazırlanır. Proje ve raporlar doğrultusunda yaklaşık maliyet, işin niteliğine uygun yapı yaklaşık maliyetlerinden, rayiçlerinden ve birim fiyatlarından;
a) Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirlenen fiyatlar,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen fiyatlar,
c) Piyasa araştırmasına dayalı fiyat tespitleri,
ç) İlgili meslek odaları, üniversiteler veya benzeri kuruluşlarca belirlenen fiyatlar,
d) Yüklenici veya alt yüklenici olarak faaliyet gösteren, konusunda deneyimli kişi ve kuruluşlardan alınacak ihale konusu işin yapılabilirlik fiyat ve değeri,
e) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerin daha önce gerçekleştirdiği benzer mal veya hizmet alımı ile uygulama işlerinin sözleşmelerinde ortaya çıkan fiyatlar,
dikkate alınarak ve öncelik sırası (a) ve (b) bentleri olmak üzere diğer bentlerde herhangi bir öncelik sırası olmaksızın fiyat araştırması yapılmak suretiyle belirlenir.”
“( 4) Yurt dışı vakıf kültür varlıklarının bu Usul ve Esaslar kapsamındaki işlerinin yaklaşık maliyetinin tespitinde; birinci fıkradaki sıralamaya bakılmaksızın, işin yapılacağı ülkenin mevzuatı dikkate alınarak, ihale konusu işe ait proje ve eki şartnameye göre yerel yüklenici, alt yüklenici, gerçek kişi veya kuruluşlardan alınacak fiyat ve değeri uygulama yetkisini, Vakıflar Genel Müdürü ihale yetkilisine verebilir. Bu madde esas alınarak yaklaşık maliyetin tespiti halinde ayrıca ihtiyarilik yetkisi verilmez.”
MADDE 3- Aynı Usul ve Esasların 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “maliyetler aylık Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi oranında” ibaresi “maliyetler, Genel Müdürlüğün her yıl için düzenleyeceği talimatlar kapsamında aylık Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi oranında toplam tutar üzerinden” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Usul ve Esasların 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “tutar” ibaresi “tutarlar” şeklinde ve “güncellenir.” ibaresi “güncellenir ve Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayımlanır.” şeklinde değiştirilmiştir.
“Pazarlık usulü, idarelerin;
a) İhale yetkilisinin onayının alınması şartıyla yaklaşık maliyeti 5.000.000,00 TL’ye kadar olan her türlü işlerini,
b) Bakanın onayının alınması şartıyla yaklaşık maliyeti 50.000.000,00 TL’nin üzerindeki 2863 sayılı Kanun kapsamında 1. grup olarak tescil edilen kültür varlıklarının her türlü işlerini, ihale konusu iş veya benzer işler alanında faaliyet gösteren en az beş istekli davet edilmek suretiyle yapabileceği ihale usulüdür.”
MADDE 5- Aynı Usul ve Esasların 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “güncellenir.” ibaresi “güncellenir ve Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayımlanır.” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Aynı Usul ve Esasların 33 üncü maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Yurt dışı işlerde, isteklinin Türk Lirası olarak düzenlenmiş iş deneyim belgesi sunması halinde yabancı para birimi olarak vereceği teklif tutarı ilan/davet tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek belirlenir.”
MADDE 7- Aynı Usul ve Esasların 51 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendine (4) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
“5) Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programlan (MS Excel, Numbers, Libre Office Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıktan, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmez ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilir.”
MADDE 8- Aynı Usul ve Esaslara 51 inci maddesinden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin değerlendirilmesi
MADDE 51/A- (1) Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda ihale komisyonu;
a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen herhangi bir husus olup olmadığını,
b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,
c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarım yansıtıp yansıtmadığını,
sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa en avantajlı ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.
(2) Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir.”
MADDE 9- Aynı Usul ve Esasların 55 inci maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Yurt dışı işlerde, isteklinin Türk Lirası olarak düzenlenmiş iş deneyim belgesi sunması halinde iş deneyim belgesi yabancı para birimi olarak vereceği teklif tutan ilan veya ihale davet tarihindeki Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek belirlenir.”
MADDE 10- Aynı Usul ve Esasların 65 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 65- (1) Sözleşmelerin uygulaması aşamasında, ihale sürecinde öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde idare yapı denetim görevlileri ile yüklenici tarafından gerekçeleri ile birlikte hazırlanan iş artışı, idarenin onayına sunulur. Artışa konu olan işin; sözleşmeye esas proje içinde kalması ve asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması şartıyla harcama yetkilisi tarafından yapılan ilk iş artışı değerlendirmesinde, ilk sözleşme hedefinin;
a) % 20’sini aşmamak üzere harcama yetkilisinin,
b) % 50’sini aşmamak üzere Genel Müdürün,
c) % 100’ünü aşmamak üzere Bakanın,
onayı ile bir defada veya birden fazla sayıda iş artışı yapılabilir ve bu artışlarla iş tamamlanır.
(2) İşin, birinci fıkranın (a) bendindeki iş artışı ile tamamlanamayacağının tespiti halinde (b) bendi hükmü, (b) bendine göre tamamlanamayacağının tespiti halinde (c) bendi hükmüne göre işlem tesis edilir, (c) bendindeki artış ile de tamamlanamayacağının tespit edilmesi durumunda artış yapılmaksızın iş, harcama yetkilisi tarafından Genel Müdürün uygun görüşü alınarak genel hükümlere göre tasfiye edilir.
(3) İş artışı yapılan durumlarda, iş artışı için ek kesin teminat alınması, gerekli ek süre verilmesi ve sözleşmesindeki fiyat farkı hükümlerinin uygulanması suretiyle iş, aynı yükleniciye yaptırılabilir. îş artışı yapılması durumunda yüklenici, artırılmış işe tekabül eden imalatların tamamını aynı ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmek zorundadır.
(4) İşin tasfiye edilmesi durumunda yüklenici, işin kalan kısmının ilk sözleşme bedeli tutarındaki, yapılması mümkün ve zorunlu olan işlerin, idarece uygun görülen kısımlarını ihale dokümanları ile işe ait sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmek zorundadır.
(5) Sözleşme konusu işte, gerekmesi halinde iş eksilişi de yapılabilir. Sözleşme bedelinin % 80’inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi tamamlamak zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80’i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5’i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.
(6) 25 inci madde kapsamında doğrudan teminle yapılan işlerin sözleşmelerinde iş artışı yapılamaz.”
MADDE 11- Aynı Usul ve Esaslara geçici 3 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu maddeyi ihdas eden Usul ve Esaslar değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler ile ilanı veya davetiyesi bu değişiklikten önce yapılmış olan ihaleler, yazılı olarak duyurulduğu/davet edildiği/ilan edildiği veya sözleşmeye bağlandığı tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.”
MADDE 12- Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 13- Bu Usul ve Esasları Cumhurbaşkanı yürütür.