Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hazine Finansman Programı – 2022 Yılı Gelişmeleri ve 2023 Yılı Öngörüleri

T.C.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

31 Ekim 2022

BASIN DUYURUSU

HAZİNE FİNANSMAN PROGRAMI:

2022 YILI GELİŞMELERİ VE 2023 YILI ÖNGÖRÜLERİ

Bilindiği üzere, 2023 – 2025 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program 4 Eylül 2022 tarihinde yayımlanmış, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ise 17 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuştur.

Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleri esas alınarak hazırlanan 2023 yılı Hazine Finansman Programı aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

I – Finansman Programı

Kamu borç yönetiminin yürütülmesinde makroekonomik dengeleri gözeterek para ve maliye politikalarıyla uyumlu, sürdürülebilir, saydam ve hesap verilebilir bir borçlanma politikası izlenmesi; finansman ihtiyaçlarının, iç ve dış piyasa koşulları ve maliyet unsurları göz önüne alınarak belirlenen risk düzeyi çerçevesinde, orta ve uzun vadede mümkün olan en uygun maliyetle karşılanması ilkeleri esas alınır.

Bu ilkeleri temel alarak oluşturulan borçlanma politikaları çerçevesinde hazırlanan ve düzenli olarak kamuoyuna duyurulan Hazine Finansman Programları, her yıl orta ve uzun vadeli bir bakış açısı ile belirlenen stratejik ölçütler esas alınarak yürütülmektedir.

2003 yılından bu yana kararlılıkla yürütülen söz konusu uygulama, kamu borç stokunun yapısının iyileştirilmesini, borç stokunun maruz kaldığı risklere karşı hassasiyetinin önemli ölçüde azaltılmasını ve bu sayede borçlanma politikalarının sürdürülebilir bir yapıda devam ettirilebilmesini mümkün kılmaktadır.

a) 2022 Yılı İç Finansman Gelişmeleri

2022 yılında yaşanan olumsuz küresel ve jeopolitik gelişmelere rağmen, stratejik ölçütlere dayalı kamu borç yönetimi politikası uygulamasından taviz verilmemesi sayesinde, kamu borç yönetimi alanında ciddi kazanımlar elde edilmiştir.

2022 yılının ikinci yarısında alınan makro ihtiyati tedbirler ile yurt içi piyasadaki yatırımcıların Türk Lirası (TL) cinsi, sabit faizli, uzun vadeli Devlet İç Borçlanma Senetlerine (DİBS) yönelik talebinde kayda değer bir artış görülmüştür. Yatırımcıların söz konusu ilave DİBS talebinin karşılanabilmesi amacıyla, yurt içi piyasadaki borçlanma tutarları artırılmıştır. Söz konusu artış çok büyük ölçüde TL cinsi, uzun vadeli, sabit getirili borçlanma senedi ihraçları ile sağlanmıştır.

Bu çerçevede uygulamaya konulan borç yönetimi stratejisi kapsamında ihraç edilen TL cinsi uzun vadeli sabit getirili senetler yoluyla, borçlanmanın vadesi, maliyeti ve iç borçlanmanın kompozisyonu alanlarında olumlu gelişmeler kaydedilerek, borç stokunun makroekonomik değişkenlere karşı hassasiyeti azalmıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız – T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Link

Kaynak: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Link

 

Exit mobile version