Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kooperatif Birlik Ve Merkez Birliklerinde Dış Denetimle Görevlendirilecek Personelin Sınavına İlişkin Usul Ve Esaslar

Kooperatif Ve Merkez Birlikleri Dış Denetimle Görevlendirilecek Personel sınav usul ve esasları

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı ve kapsamı, kooperatif ve üst kuruluşlarının dış denetimini yapmak üzere kooperatif birlik ve merkez birliklerinde dış denetimle görevlendirilecek personelin sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, 24/4/1969 tarihli 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 69 uncu maddesi ile 1/2/2022 tarihli ve 31737 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

Birlik ve merkez birlikleri: Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmeliğin 18 inci maddesi uyarınca ilgili Bakanlıkça dış denetim yapmak üzere yetkilendirilen veya dış denetime yetkili birlik veya merkez birliği olmak için başvuran kooperatif birlikleri ile merkez birliklerini,

Dış denetimle görevli personel: İlgili Bakanlıkça denetim yetkisi verilen birlik veya merkez birliklerinde dış denetimle görevli personeli,

ç) İlgili Bakanlık: Tarımsal amaçlı kooperatifler ve üst kuruluşları için Tarım ve Orman Bakanlığını; yapı kooperatifleri ve üst kuruluşları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını; diğer kooperatifler ve üst kuruluşları için Ticaret Bakanlığını,

Sınav: Birlik ve merkez birliklerinde dış denetimle görevlendirilecek personel için yapılacak olan sınavı,

Sınav komisyonu: Sınav yürütücüsü tarafından oluşturulan komisyonu,

Sınav yürütücüsü: Bakanlık veya Bakanlık ile yapılacak protokol çerçevesinde yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları veya üniversiteleri,

Yönetmelik: Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmeliği,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Sınava İlişkin Usul ve Esaslar

Sınava ilişkin genel esaslar

MADDE 4- (1) Birlik ve merkez birlikleri, dış denetim yapmak üzere sınava tabi tutulmasını talep ettikleri ve Yönetmelikte sayılan nitelikleri taşıyan personellerini Bakanlığa bildirir. Birlik veya merkez birlikleri tarafından Bakanlığa bildirilmeyen adaylar sınava katılamazlar.

(2) Sınav yürütücüsü tarafından; sınav konuları, sınav takvimi, sınav yer ve zamanına ilişkin bilgilendirme yapılır. Sınav yürütücüsü, sınava girecek adaylardan sınav ücreti talep edebilir.

(3) Birlik ve merkez birlikleri, sınavda başarılı olanları dış denetimle görevlendirebilir.

(4) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçilerin, birlik ve merkez birliğinde; dış denetimle görevli personel olarak istihdam edilmesi halinde, bu Usul ve Esaslarda düzenlenen sınav şartı aranmaz.

Mezuniyet şartı

MADDE 5- (1) Sınava girecek adayların; üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden ya da bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından kabul edilen yurt dışındaki üniversitelerden veya yüksek okullardan mezun olması gerekir.

Sınav komisyonu

MADDE 6- (1) Sınav yürütücüsü tarafından oluşturulan sınav komisyonu, Bakanlıkça belirlenecek olan sınav konuları kapsamında sınav sorularının hazırlanması, cevapların değerlendirilmesi, sonuçların bildirilmesi, itirazların sonuçlandırılması ve sınavla ilgili diğer işlemlerin yürütülmesiyle görevlidir.

Sınavın değerlendirilmesi

MADDE 7- (1) Sınavda başarılı olabilmek için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak gereklidir.

İtiraz süreci

MADDE 8- (1) Sınava itirazlar, sınav sonuçlarının bildirilmesinden itibaren on gün içerisinde yazılı olarak sınav yürütücüsüne yapılır. İtirazlar, sınav komisyonunca en geç otuz gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılır ve sonuç, başvuru sahibine bildirilir. Sınav komisyonunun itiraz üzerine verdiği kararlar kesindir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Uygulamaya yönelik tedbirler

MADDE 9- (1) Bakanlık; bu Usul ve Esaslarda yer alan hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik her türlü tedbiri alabilir.

(2) Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan şartlardan (b) bendi dışındakileri sağlayarak dış denetime yetkili birlik veya merkez birliği olmak için başvuranlar, sınav süreci tamamlanarak dış denetimle görevli personel sayısı yeterli seviyeye ulaşıncaya kadar İlgili Bakanlıkça bekletilir.

Sorumluluk

MADDE 10- (1) Sınava yönelik gerekli önlemlerin alınması, sınav yürütücüsünün sorumluluğundadır. Sınav yürütücüsü tarafından elde edilen veriler 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırı olarak kullanılamaz, aktarılamaz veya başka bir şekilde işlenemez.

(2) Bakanlık dışındaki kurumlarca sınavın yürütülmesi halinde, Bakanlığın gözetimi ve sınav yürütücüsünün sorumluluğuna ilişkin hükümler protokolde belirlenir.

Muafiyet

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 1/2/2022 tarihi itibarıyla, birlik ve merkez birliğinde hali hazırda denetimle görevli olanlar veya bu kuruluşlarda en az beş yıl denetim görevi yapmış olanlar, Yönetmeliğin 17 nci maddesinin hükümleri saklı kalmak şartıyla sınav ve mezuniyet düzenlemelerinden muaftır.

Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu Usul ve Esaslar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12- (1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Exit mobile version