41 Seri No.lu KDV Genel Tebliği İle Neler Değişti?
Faruk TAŞYÜREK
Vergi Müfettişi
[email protected]
21 Nisan 2022 Tarih ve 31816 Sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 41 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile yapılan bir kısım değişikliklere aşağıda başlıklar halinde yer verilmiştir.
» İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Geldi
Buna göre tevkifat yapma sorumluluğunun bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, alıcı ile satıcı arasında yapılacak sözleşmeyle daha önce kısmi tevkifat kapsamında olan (Tebliğin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümü ile (I/C-2.1.3.3.7.) bölümündeki işlemler hariç) tevkifatlar için alıcılar tarafından tam tevkifat uygulanabilecek. Bu kapsamdaki düzenleme daha önce kısmi tevkita konu edilen işlemlere yönelik olup, diğer işlemleri kapsamamaktadır. Temennimiz ilerleyen dönemlerde diğer işlemleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi olacaktır.
Tam tevkifat işleminde satıcı olan mükellefler genel usullere göre iade talebinde bulunabilecekler. Tam tevkifat sözleşmesinden bir yıl içinde vazgeçilemeyecek. Taraflar dilemeleri halinde sözleşmeyi yenilenebilecekler.
» Demir Çelik Ürünlerinin Teslimine Tevkifat Geldi
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk teslimleri hariç, sonraki el değiştirmelerde (4/10) oranında tevkifat uygulanması getirildi. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddelerle birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde (4/10) oranında tevkifat uygulaması getirilmiş oldu.
» İhraç Bedeli Tutarına Göre İade Getirildi
Daha önceleri ihracat kaynaklı KDV iadelerinde, ihracata bağlı yüklenim ile ihraç kayıtlı teslim bedeline yönelik KDV’nin iadesi yöntemi kullanılırken, buna bir yenisi daha eklendi. Artık imalatçı ihracatçılar, imal ederek doğrudan ihraç ettiği ürünlerin %10’una kadar ki tutarını sonraki döneme devreden KDV tutarını aşmayacak şekilde talep edebileceklerdir.
Bu yöntemle iade talebinde bulunan mükellefler tebliğde yer alan belgelerle mahsuben iade talebinde bulunurlarsa tutarına bakılmaksızın ve teminat, inceleme ve YMM raporu aranmaksızın bu talepleri yerine getirilecek.
Nakden iade talebinde ise 10.000-TL ye kadar olan nakden iade taleplerinde yine teminat, inceleme ve YMM raporu aranmaksızın yerine getirilecek, 10.000-TL’yi aşması halinde ise aşan kısım için teminat, inceleme ve YMM raporu aranılacak. Ancak süresinde yaptırılmış olmak kaydıyla tam tasdik sözleşmesi bulunan mükellefler de bu (10.000-TL) tutar 100.000-TL olarak dikkate alınacaktır.
» KDV İade Talep Tutarları Değiştirildi
KDV Uygulama Genel Tebliğinin birçok yerinde bilindiği üzere; iade taleplerinin yerine getirilmesi yönteminde 5.000-TL sınırı uygulanmakta idi. Bahse konu tutar çok uzun zamandır değişikliğe uğramamıştı. Paranın zaman değeri de dikkate alınmış olsa gerek ki bu tutar iki katına yani 10.000-TL’ye çıkartılmış oldu. Özellikli de düşük tutarda iade talebi olan mükellefler ile verimi düşük alanda mücadele eden mali idare açısından 315 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin ardından böyle bir artışın yapılması yerinde olmuş oldu.
» Galericilerin Binek Otomobili Teslimindeki Uygulayacağı KDV Oranına Açıklık Getirildi
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceği belirtilmiş ve bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV hesaplayacağı ifade edilmiştir. Bu konuyla ilgili oluşan tereddütlere ve yöneltilen sorulara açıklık getirmek amacıyla tarafımızca da bilahare çalışma yapılması planlanmaktadır.
» Konut Teslimlerinde KDV Oranlarının Hesaplanmasına Açıklık Getirildi
5359 Sayılı Karar ile bazı mal ve hizmetlerde uygulanan KDV oranında değişiklik yapılmasını öngören karar 29.03.2022 tarih ve 31793 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanmış ve yürürlük tarihi 01.04.2022 olarak belirlenmişti. Söz konusu kararda konut teslimlerine yönelik KDV oranlarınca ciddi değişikliklere gidilmişti. Değişikliğin uygulama tarihi 01.04.2022 olarak belirlenmiş olmakla birlikte yapı ruhsatı alınanlar ile ihalesine çıkılmış olan yapılarda anılan tarih öncesindeki uygulamanın dikkate alınacağı belirtilmişti.
5359 Sayılı Karar ile KDV Uygulama Genel Tebliğindeki açıklama ve örnekler arasındaki farklılıklar, 41 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile giderilerek, senkronize edilmiş oldu.