Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2021/40)’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (No:2022/8)

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Tebliğ (No:2022/8)

01 Nisan 2022 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 31796

Tarım ve Orman Bakanlığından:

MADDE 1- 8/12/2021 tarihli ve 31683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2021/40)’in 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bombus arısı kullanım desteği,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ek girdi desteği,”, “sertifikalı tohum kullanım desteği,” ibaresinden sonra gelmek üzere “toprak analizi desteği,” ve “sertifikalı tohum üretim desteği” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 2022 yılında yapılacak sertifikalı tohum kullanım desteği” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üretim yılı içerisinde ÇKS ve/veya ÖKS’de kayıtlı olan ve desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçiler, bu Tebliğde anılan 2021 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği için 19/10/2020, 2022 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği için 1/11/2021, sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği için 21/4/2021 tarihinden, diğer desteklemeler için bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren ÇKS ve ÖKS’ye kayıt oldukları il/ilçe müdürlüklerine EK-3’te yer alan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Başvuru Dilekçesi ile şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunurlar. Dilekçe ekinde yer alan EK-4 Destekleme Talep Formunda yararlanılmak istenen destek adının onay kutucuğu (X) işaretlenir, başvuruda bulunulan her bir destekleme için ayrı dilekçe alınmaz. Bakanlıkça altyapının uygun hale getirilmesi ve yetki verilmesi halinde çiftçiler izin verilen iş ve işlemler ile destekleme başvurularını e-Devlet kapısı üzerinden de yapabilirler. Elektronik ortamda kurum ve kuruluşlar tarafından üretilen ve erişilebilen bilgi ve belgeler çiftçilerden talep edilmez.”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “2021 üretim yılında” ibaresi “2021 ve 2022 üretim yılları için,” olarak, beşinci fıkrasında yer alan ““Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 2021”” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 2022 üretim yılına kayıtlı ekim/dikimlere ait destekleme bilgileri “Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 2022”” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve dokuzuncu fıkrasının (a) bendinin iki numaralı alt bendinde yer alan “1/7/2020 tarihi veya sonrasında,” ibaresinden sonra gelmek üzere “2021 yılı güzlük ekilişler için 1/1/2021 tarihi veya sonrasında, 2022 yılı ilkbahar/yazlık ekilişler için ise 1/7/2021 tarihi veya sonrasında” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- Aynı Tebliğe 21 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“Toprak analizi desteği

MADDE 21/A- (1) Toprak analizi desteği ödemelerine yönelik uygulama esasları ve bu ödemelerden yararlanmak isteyen toprak analiz laboratuvarları ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Parsel büyüklüğü asgari 50 dekar ve üzeri olan ÇKS’ye kayıtlı üretim yapılan tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için toprak analizi desteği ödenir.

b) Toprak numuneleri, koordinat belirleyen cihaz veya TADLAB mobil uygulaması kullanılarak toprak analiz laboratuvarlarının teknik elemanlarınca alınır.

c) Toprak analizlerinin, 1/8/2020-30/6/2021 tarihleri arasında yapılması gerekir.

ç) Numunelerin alındığı ve analizlerinin yapıldığı tarihlerde laboratuvarların yetkilendirilmiş olması gerekir.

d) Toprak analizi yapılan parsellere ait koordinat verilerinin, laboratuvarlar tarafından laboratuvar bilgi sisteminde (TADLAB) destekleme başvurusu yapılmadan önce kayıt altına alınmış olması gerekir.

e) Aynı parselde her bir 50 dekarlık alan için birden fazla toprak analizi yapılması durumunda sadece bir analize ödeme yapılır.

f) Bir üretim sezonu içerisinde aynı parsel için bir defa toprak analizi desteği ödenir.

g) Bir üretim sezonu içerisinde aynı parsel için birden fazla laboratuvar tarafından toprak analizi yapılması durumunda, TADLAB sistemine kayıt yapan laboratuvara ödeme yapılır.

ğ) Nadasa bırakılan parseller için toprak analizi destekleme ödemesi yapılmaz.

h) Analiz yapılan parsellere destekleme ödemesi için çiftçinin muvafakatının alınması esastır. Tarım takvimi sebebiyle EK-32’de yer alan Toprak Analiz Desteği için muvafakatname alınamaması durumunda il/ilçe tahkim komisyonu kararı ile ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

(2) İl müdürlüklerince desteklemeye esas analizlerin en az % 10’unun örnekleme yöntemi ile çiftçi bazında yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.

Ek girdi desteği

MADDE 21/B- (1) Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 2021 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerine bir defaya mahsus ek girdi desteği ödenir.”

MADDE 5- Aynı Tebliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (d) bendinde “kuruluşları” ibaresinden sonra gelmek üzere “toprak analizi desteği dışında,” ibaresi ve (rr) bendinde yer alan “hariç” ibaresinden sonra gelmek üzere “olmak üzere; 2021 üretim yılı için 2020 üretim yılından, 2022 üretim yılı için 2021” ibaresi eklenmiştir.

“a) 2021 üretim yılında destekleme uygulamalarında ayrıntıları verilen kayıt sistemlerinde kayıtlı olmayanlar, bu Tebliğde anılan destekleme ödemelerinden, 2022 üretim yılında ÇKS’ ye kayıtlı olmayanlar ise 2022 üretim yılı sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanamaz.”

MADDE 6- Aynı Tebliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “2021 üretim yılı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Tebliğin ekinde yer alan EK-1, EK-2 ve EK-4 ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı Tebliğe EK-31 ve EK-32 eklenmiştir.

MADDE 8- Bu Tebliğ 1/1/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız

Exit mobile version