Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı 21’inci Bölüme İlişkin Modül

BOBİ İçin FRS 21’inci Bölüme İlişkin Modül

MODÜL 21 – İŞ BİRLEŞMELERİ

1. GİRİŞ

İşletmeler, ekonomik faaliyetlerini genişletmek için kendi kaynaklarıyla işletme içi büyüme yolunu seçebilecekleri gibi, başka bir işletmeyi kontrol altına alarak edinilen işletmenin faaliyetlerini yönetmek suretiyle büyümeyi de tercih edebilirler. Başka bir işletmenin edinilmesi; edinen işletmenin piyasa payının artırılması, yeni piyasalara hızlı erişim sağlanması veya edinilen işletmenin sahip olduğu maddi veya maddi olmayan ekonomik birikimin kullanılarak değer yaratılması gibi pek çok yolla ekonomik fayda sağlayabilir.

İşletmelerin, iş birleşmesi kapsamında başka işletmeyi veya işi edinmesi, Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) kapsamında diğer varlık edinimlerinde uygulanan muhasebeleştirme yöntemlerinden farklı şekilde ele alınmakta ve bu işleme özgü muhasebe ilkeleri Bölüm 21 İş Birleşmeleri bölümünde düzenlenmektedir.

BOBİ FRS Bölüm 21 kapsamında iş birleşmesi ifadesi; ayrı iş veya işletmelerin tek bir raporlayan işletme oluşturmak üzere bir araya gelmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanım çerçevesinde; bir işletmenin bir bağlı ortaklık edinmesi, işletmenin başka bir işletmeyi edinerek kendi bünyesine katması, iki işletmenin tüzel kişilerinin sona ererek ayrı bir tüzel kişiliğe sahip yeni bir işletmenin ortaya çıkması veya tüzel kişiliği bulunmayan ancak iş tanımını karşılayan bir yapının edinilmesi gibi durumlar iş birleşmesi olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, bu Bölüm işletmelerin iş birleşmesi gerçekleştirdiklerinde söz konusu birleşmeye ve bunun etkilerine ilişkin ihtiyaca uygun, güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgi sağlanması amacıyla söz konusu iş birleşmesinin finansal tablolara nasıl yansıtılacağı ve bu birleşme neticesinde ortaya çıkan şerefiyenin veya negatif şerefiyenin nasıl ölçüleceği ele alınmaktadır. Bununla birlikte bu Bölümde ortak kontrole tabi iş birleşmelerinin nasıl muhasebeleştirileceği de ayrıca düzenlenmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: KGK tarafından yayımlanan BOBİ FRS Modülü

 

Exit mobile version