Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler (Karar Sayısı: 4503)
11 Eylül 2021 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 31595
Karar Sayısı: 4503
Ekli “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.
10 Eylül 2021
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
ÖZET: 6136 sayılı Kanuna dayalı olarak çıkarılan, her türlü ateşli silah/ mermileri ile bıçakların satın alınması; taşınması ve bulundurulmasına vb. hususlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK’ 1.06.1991 tarihinde R.G. yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
11.09.2021 günlü R.G. yayımlanmış olan” Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile; esas Yönetmelikte 19’ uncu kez değişiklik yapılmıştır.
Yönetmelik maddelerinin 1/ 4’ ünde ve ekli cetvellerinde ek/değişiklikler gerçekleştirilmiştir.
Yönetmelik can ve mal güvenliği konularını yakından ilgilendirmektedir.
Diğer yandan Türk toplumu/ bürokrasinde silah taşıma ruhsatına sahip olmak durumu önemli bir ayrıcalık olmaya devam etmektedir.
Önemi nedeniyle tarafımdan yapılmış inceleme sonucu, Yönetmelikte yapılmış belli başlı değişiklikler özet olarak kamuoyunu da bilgilendirme bağlamında aşağıya çıkarılmıştır.
1-Silah mermilerin satışı/ nakli vb. bilgilerin için merkezi kayıt sistemi getirilmiştir. Mevcut/kullanılmakta olan sistem geliştirilmiş, dayanağa kavuşturulmuştur.
2-İdari yapımızdaki değişikliklerin de etkisi ile silah taşıma izni verilen kamu görevlilerinin sayıları artırılmıştır.
(Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı/ üyeleri; büyükşehir belediyeleri genel sekterleri, il özel idaresi genel sekreteri, ceza infaz kurumu kontrolörleri; cezaevi idare memurları ile denetimli serbestlik müdür/yardımcıları kapsama alınmıştır.)
3-Müteahhitlere taşıma silah ruhsatı verilmesi için yaptıkları yapım işlerinin büyüklüğüne bakılacak, belirlenecek sözleşme bedeli limitlerin altında yapım işi yapanlara ruhsat verilmeyecektir.
4-Emekliliklerinde/görevden ayrıldıklarında (beş yılda bir 7.606 TL) silah ruhsat taşıma harcı vermeden silah taşıyacak olan kamu görevlilerin kapsamı genişletilmiştir.
(Sayıştay denetçiliği, CB kurum ve kuruluşlarının üst yöneticiliği, Gümrük Muhafaza Gn. Md. lüğü amir/memurluğu, ceza infaz kurumu kontrolörleri; cezaevi idare memurları ile denetimli serbestlik müdür/yardımcılığı, infaz ve koruma memurluğu, köy ve mahalle muhtarlığı, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği görevinde bulunmuş olanlar kapsama dahil edilmiştir.
5– Silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerle ilgili madde de önemli ek/değişikler yapılmıştır.
Yönetmelikte yer alan “hiçbir şekilde” ruhsat verilemeyeceği ibaresi çıkarılmıştır.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması ve cezanın infazından beş yıl geçmiş olması, ruhsat veriliş nedenlerinin idari makamlara bildirilmemesi vb. hallerde silah ruhsatı verilebileceğine ilişkin düzenleme getirilmiştir.
Belirli suçlardan (kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler dahil)haklarında kovuşturma yapılanların silahları dava sonuna kadar emanete alınacaktır.
6-Trap-skeet atış alanı, tabanca ve tüfek atış poligonları açılış/işletme izni, güvenlik önlemleri, mermilerin korunması vb. konularda ek/değişiklikler yapılmıştır.
7– Yönetmelik kapsamındaki ruhsatların basım ve dağıtımı için hizmet bedeli alınacaktır.
8-Yönetmelik kapsamındaki iş/işlemler elektronik ortamda da yapılabilecektir. (Mahmut ESEN, E.Mülkiye Başmüfettişi)
[/vc_message][vc_column_text]
MADDE 1- 21/3/1991 tarihli ve 91/1779 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “sürekli” ibaresi “birden fazla” şeklinde, (n) bendinde yer alan “subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşlar” ibaresi “subay, astsubay, uzman jandarma çavuş ve uzman erbaşlar” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (y) bendi eklenmiştir.
“y) Merkezi kayıt sistemi: Silah ve mermilerin satışı, nakli ve bildirimine ilişkin bilgilen içeren ve Bakanlık bünyesinde kurulan veri tabanını,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (e) bendinin (3) numaralı alt bendine “idari işler başkanı özel kalem müdürüne,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Devlet Denetleme Kurulu Başkanı ve üyelerine,” ibaresi eklenmiş, (e) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “Devlet Denetleme Kurulu Başkanı ve üyelerine,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve (e) bendine (15) numaralı alt bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki (16) ve (17) numaralı alt bentler eklenmiştir.
“c) Devlet, belediye, özel idare ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile sermayesinin tamamı Devlete ait olan anonim şirketlerinde koruma, bakım onarım işlerinde çalışanlardan;
1) Özel güvenlik teşkilatı kurulmayan kurum ve kuruluşlarda görevli bekçilere (görev yerinin dışına çıkarmamak şartıyla, görev sırasında demirbaş silahlarını taşıyabilirler),
2) Elektrik enerjisi yüksek gerilim (enterkonnekte) hatların kontrol, bakım ve onarım işlerinde çalışanlara (meskun bölgeler dışında görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahlan taşıyabilirler),
3) Radyolink, telsiz, uydu, yer istasyonu, kuran-portör, havai hat, santral, şantiye ve benzeri posta ve telekomünikasyon tesislerinin yapım, işletme, bakım, onarım ve muhafazası ile bu tesislere ait bina ve yolların onarım işlerinde görevli yüksek mühendis, mühendis, mimar, eksper, teknisyen, hat bakıcısı, şoför, şoför dağıtıcısı, muhafız, şehirlerarası seyyar memur ve posta dağıtıcısı unvanları ile çalışanlara (meskun bölgeler dışında görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahları taşıyabilirler),
4) TRT Kurumu Genel Müdürlüğü radyo ve televizyon verici istasyonları ile radyolink istasyonlarında ve enerji nakil hatlarında çalışan başteknisyen ve teknisyenlerle bu tesislerin bakım, onarım ve muhafaza hizmetlerini yürüten . başmühendis, mühendis, uzman, başteknisyen, şefteknisyen ve teknisyenlere (meskun bölgeler dışında görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahları taşıyabilirler),
5) Genel Müdürlüğe ait röle istasyonlarında görevli başteknisyen, şefteknisyen ve teknisyenlerle tesislerin bakım, onarım ve muhafaza hizmetlerini yürüten başmühendis, mühendis, uzman, başteknisyen, şefteknisyen ve teknisyenlere (meskun bölgeler dışında görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahlan taşıyabilirler),
6) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne bağlı hava liman ve meydanlarının merkezlerinden uzakta bulunan VOR-NDB-DME ve Rd/link-Rd/FAR gibi
seyrüsefer yardımcı cihaz istasyonlarında görev yapan teknik personele (meskun bölgeler dışında görev yaptıkları sırada demirbaşa kayıtlı silahlan taşıyabilirler),