TBMM Genel Kurulu, 8 Haziran Salı günü toplanarak İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşecek
Teklifle, iflas idare memurlarının seçimi, nitelikleri, eğitimi ve denetimi düzenlenecek.
İflas aşaması bakımından ticari ve ekonomik bütünlük gösteren ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler, bir bütün olarak satılacak.
Belirli koşulların bulunması durumunda geçici veya kesin konkordato süresi içinde rehinli malın satılabilmesi imkanı getirilecek. Borçlunun izinle yapacağı işlemler arasına, “işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırların devri” hükmü de eklenecek.
Konkordato sürecinin iflasla sonuçlanması durumunda iflas kararını veren mahkeme, tasfiyenin basit veya adi tasfiye usulüne göre yapılmasına ve gerektiğinde adi tasfiyenin, komiserlerce yerine getirilmesine karar verebilecek. Bu durumda iflas dairesine ait görev ve yetkiler, komiserler tarafından kullanılabilecek.
Konkordatoda geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş olan borçlar, adi konkordatoda, konkordato şartlarına tabi olmayacak ve temerrüdün oluşması durumunda bunlar icra takibine konu edilebilecek.
İflas idare memurları listesi oluşturuluncaya kadar, listeden görevlendirme usulü dikkate alınmaksızın memur görevlendirilecek. Bir kişinin eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada memur olarak görev alma yasağının takibi amacıyla, görevlendirilen memurlar, icra mahkemesinin bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesi bilirkişilik bölge kuruluna bildirilecek.
Yapı kullanma izin belgesi verilmesinden önce ödenmesi gereken cins tashihi harcı, ilgili belediyeye yapı kullanma izni harcıyla birlikte tek seferde ödenecek.
Motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarında yapılan düzenlemeye göre, değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkate alınacak.
Kaynak: TBMM