T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-70809318-010.06.01-22385079
Tarih: 19.03.2021
Konu: Türkiye Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi
GENELGE
2021/6
Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik Konusunda Yapılan Sözleşme (Genelgede bundan sonra Sözleşme olarak anılacaktır) 30 Nisan 1964 tarihinde imzalanarak 1 Kasım 1965 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin Uygulamasına ait Tatbikat Anlaşması da (Genelgede bundan sonra İdari Anlaşma olarak anılacaktır) Sözleşme ile aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Sözleşme ve İdari Anlaşma 2 Kasım 1984 tarihinde tadil edilmiş olup değişiklikler 1 Nisan 1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik Konusunda Yapılan Sözleşmeye Ait Nihai Protokol de (Genelgede bundan sonra Nihai Protokol olarak anılacaktır) 1 Nisan 1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
SGK Genelgesi 2021/33 – 2021/6 sayılı Genelgede değişiklik 11/10/2021
[/vc_message][vc_column_text]
BİRİNCİ KISIM
GENEL AÇIKLAMALAR
Sözleşme; Genel Hükümler, Hastalık ve Analık Sigortaları, Ölüm Sigortası (cenaze masrafları), İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları, Çocuk Zammı ve Çeşitli Hükümler olmak üzere 7 (yedi) bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde, Sözleşmenin maddi ve kişisel kapsamı, çalışanlar, geçici görevliler, hava nakliyat firmalarının personeli ve gemi adamları ile diplomatik temsilcilik görevlilerinin hangi Akit Tarafın sosyal güvenlik mevzuatına tabi tutulacağına ilişkin hükümler,
İkinci bölümde, hastalık ve analık yardımlarından yararlanmaya ilişkin hükümler,
Üçüncü bölümde, ölüm yardımlarının (cenaze masrafları) diğer Akit Tarafta bulunma ya da ikamet sırasında nasıl ödeneceğine ilişkin hükümler,
Dördüncü bölümde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasına ilişkin hükümler,
Beşinci bölümde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin hükümler,
Altıncı bölümde, çocuk parasına (zammı) hak kazanma ve ödenmesine ilişkin hükümler,
Yedinci bölümde, Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin çeşitli hükümler ile Sözleşmenin yürürlüğe girmesi, yürürlük süresi, yürürlük öncesi ve sonrası haklara ilişkin hükümler yer almaktadır.