Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklikler Yapıldı

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklikler Yapıldı

ÖZET:

17.12.2020 tarih ve 31337 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3307 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da bazı değişiklikler yapıldı.

Yapılan değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir.

⎯ Asgari 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatını da içeren sanayi tesisi yatırımları ile AR-GE ve çevre yatırımları öncelikli yatırım konuları arasına alınmıştır. Dolayısıyla söz konusu yatırımlar 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilecektir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabi olacaklardır. Asgari 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatını da içeren sanayi tesisi yatırımlarının 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabileceğine ilişkin düzenleme 1/1/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. AR-GE ve çevre yatırımlarının öncelikli yatırım konuları arasına alınmasına ilişkin düzenleme ise 17/12/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

⎯ AR-GE ve çevre yatırımlarının öncelikli yatırım konuları arasına alınmış olması dolayısıyla; AR-GE ve çevre yatırımlarının KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz veya kâr payı desteğinden yararlandırılacağına ilişkin 19’uncu madde düzenlemesi yürürlükten kaldırılmıştır. Düzenleme 17/12/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

⎯ AR-GE ve çevre yatırımları kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanacağına ilişkin düzenleme kaldırılmıştır. Düzenleme 17/12/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

⎯ Asgari 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatını da içeren sanayi tesisi yatırımları ile AR-GE ve çevre yatırımlarında faiz veya kâr payı desteği tutarı sabit yatırım tutarının yüzde onunu geçmemek kaydıyla on milyon Türk Lirasını geçemeyecektir. Söz konusu düzenleme 20/11/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

⎯ Kararın 8 inci maddesinin birinci ve altıncı fıkraları ile 17 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yatırımlar için uygulanmak üzere T.C. Merkez Bankası kaynaklı TL cinsinden “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” için beş puanın Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabileceği düzenlenmiştir. (1) Söz konusu düzenleme 20/11/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

(1) Stratejik yatırımlar
MADDE 8 – (1) Aşağıda yer alan kriterlerin tamamını birlikte sağlayan, ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırım olarak değerlendirilir.
a) Asgari sabit yatırım tutarının ellimilyon Türk Lirasının üzerinde olması (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarının, tesis kurulu gücü ile orantılanacak kısmı dâhil).
b) Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması.
c) Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde kırk olması.
ç) Yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının ellimilyon ABD Dolarının üzerinde olması.

(6) (Ek:RG-7/8/2019-30855) Program Değerlendirme Komitesi, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlerin üretimine ilişkin olan ve Tebliğle belirlenecek kriterleri sağlayan yatırım projelerinden uygun gördüklerinin, stratejik yatırım olarak desteklenmesine karar verebilir. Bu yatırımların, 4 üncü maddenin beşinci fıkrasında yer alan destek unsurlarının hangilerinden yararlandırılacağı, Program Değerlendirme Komitesi tarafından belirlenir. Bu yatırımlar için birinci fıkradaki koşullar ve üçüncü fıkradaki Komisyon değerlendirmesi aranmaksızın teşvik belgesi düzenlenir.
Öncelikli yatırım konuları
MADDE 17 – (1) Aşağıda belirtilen yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 3307)

Kaynak: TÜRMOB

Exit mobile version