KGK Uzaktan Eğitim Programlarına İlişkin Duyuru
Bilindiği üzere Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği’nde temel mesleki konularda yürütülen eğitimlerden sürekli eğitim kredisi elde edilebilmesi, ilgili eğitim programının Kurumumuz tarafından onaylanması şartına bağlanmıştır. Kurumumuzca onaylanan sürekli eğitim programları resmi internet adresimizde yayımlanmaktadır.
Bağımsız Denetçilere Yönelik Sürekli Eğitim Programları Düzenleme Usul ve Esaslarında yapılan değişikliğin ardından tüm temel mesleki konular uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülebilir hale gelmiştir. Bununla birlikte Usul ve Esaslarda yapılan değişiklik, eğitim programları yüz yüze eğitim yöntemiyle onaylanan eğitim kuruluşlarının ilgili programları doğrudan uzaktan eğitim yöntemiyle yürütebilmesine imkân sağlamamaktadır. Bu programların uzaktan eğitim yöntemiyle de yürütülebilmesi ancak Kurum tarafından ilgili programın uzaktan eğitim yöntemi için onaylanması ile mümkündür.
Bu kapsamda uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim programı yürütecek olan eğitim kuruluşlarının onay için Usul ve Esaslarda aranan şartları sağladığını gösterir belgelerle birlikte Kurumumuza başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğitim kuruluşları, yapacakları başvuruda hangi metodun (eş zamanlı, eş zamanlı olmayan) kullanılacağını belirterek, sistem ile ilgili Kurumca aranan özelliklerin/kontrollerin nasıl sağlandığının detaylı açıklamasını, sistem güvenliğinin nasıl sağlandığının detaylı açıklamasını ve kişisel verilerin korunması ile ilgili alınan önlemlerin detaylı açıklamasını başvuru evrakları ile birlikte Kuruma sunmalıdır. Kurum tarafından yapılacak inceleme sonucunda onay verilmesi halinde, ilgili eğitim programları uzaktan eğitim yöntemiyle de yürütülebilecektir.
Usul ve Esasların 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin üçüncü alt bendi uyarınca Uzaktan Eğitim sistemlerinde aranacak şartlar için TIKLAYINIZ
Konu ile ilgili olarak eğitim alacak bağımsız denetçilerin, katılacakları eğitim programı ile Kurumumuz internet adresinde ilan edilen eğitim programına ait tüm unsurların (eğitim kuruluşu, eğitim konusu, eğitim süresi, eğitim yöntemi, eğitmen) uyumlu olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Örneğin A kuruluşu için B eğitim konusu, C ve D kişilerin eğitmenliğinde, Yüz Yüze eğitim yöntemiyle onaylanmış ise A eğitim kuruluşunun B eğitimini Uzaktan Eğitimle veya C,D eğitmenleri dışında bir eğitmenle yürütmesi halinde eğitim alan kişiler bu eğitimlerden temel mesleki konu kapsamında kredi elde edemeyeceklerdir. Benzer şekilde A kuruluşunun onaylanmış eğitim programları dışındaki bir eğitiminden temel mesleki konu kapsamında kredi elde edilemeyecektir.
Eğitim düzenleyecek kuruluşlara ve bağımsız denetçilere önemle duyurulur.
Kaynak: Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu