Tarımsal Üreticilerin Kredi Borçlarının Ertelenmesi
30 Nisan 2020 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 31114 (Mükerrer)
Karar Sayısı: 2481
Tarımsal üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar ile bu kararlara yönelik erteleme kararlarından kaynaklı kredi borçlarının, COVID-19 salgını nedeniyle ertelenmesine dair ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 4603 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5570 sayılı Kanunun 1 inci maddeleri gereğince karar verilmiştir.
30 Nisan 2020
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
30/4/2020 TARİHLİ VE 2481 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ
KARAR
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; COVID-19 salgım nedeniyle, Çiftçi Kayıt Sistemine ve Tarım ve Orman Bakanlığının diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden;
a) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin,
b) Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilerin,
c) 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup Tarım ve Orman Bakanlığının görev alanı içerisinde yer alan tarımsal amaçlı kooperatiflerin,
ç) Tarımsal amaçlı üretici birliklerinin,
d) Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün,
e) Yalnızca lisanslı depo yatırımlarına münhasır olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iktisadi işletmelerinin,
T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK)’ne olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar ile bu kararlara yönelik olarak çıkarılan erteleme kararlarından kaynaklanan kredi borçlarının ertelenmesine dair usul ve esasların belirlenmesidir.
Kredi borçlarının ertelenmesi
MADDE 2- (1) Bu Karar kapsamındaki üreticilerin Banka veya TKK’dan 30/4/2020 ve öncesi tarihlerde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlarından, vade tarihi/taksit vadesi/hesap devresi 1/5/2020-30/6/2020 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) dolacak olan kredi borçlan; vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek ve tahakkuk eden bu faizin üreticiye yansıyan kısmı ile bu tutara ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)’nin anaparaya/ilgili taksite eklenmesi suretiyle, başvuru şartı aranmaksızın vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenir. Buna bağlı olarak, kredi itfa tablosu doğrultusunda, kalan tüm taksitler ötelenir.
Diğer hükümler
MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında borçları ertelenmiş olan üreticilere, talepleri halinde düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin ilgili kararlar kapsamında Banka ve TKK tarafından erteleme süresinde düşük faizli kredi açılabilir.
(2) Bu Kararın yayımı tarihinden itibaren ertelenen krediler için erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmaz.
(3) Erteleme işlemi borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkını vermez.
(4) Banka ve TKK’nın bu Karar kapsamında ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıpları, üreticiler için Banka tarafından tarım kredilerine uygulanan kredi faiz oram dikkate alınarak hesaplanır.
(5) Banka ve TKK; bu Karar kapsamında ertelenen kredilere ilişkin bilgileri ve vade/hesap devresi/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarlarını projeksiyon yapılabilmesini teminen aylık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına iletir. Banka ve TKK’nın, bu Karar bazında ertelenen kredilere ilişkin vade/hesap devresi/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş gelir kaybı tutarlarını, Hazine ve Maliye Bakanlığınca bildirilen formatta iletmesini müteakiben, ödemeler Hazine ve Maliye Bakanlığınca, ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır.
(6) Bu Karar çerçevesinde yapılan ödemeler ve diğer işlemlere ilişkin incelemelerde, 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile ilgili yıl kararlarının “gelir kayıplarının tespitı”ne ilişkin hükümleri esas alınır.
(7) Bu Kararda yer almayan ertelemeye ilişkin hususlar hakkında Banka ve TKK’nın tarımsal kredilere ilişkin usul ve mevzuatı uygulanır.
Yürürlük
MADDE 4- (1) Bu Karar 1/5/2020 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 5- (1) Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.