Korona Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkisi
İlk defa Çin’de ortaya çıkan ve hızla bütün dünyaya yayılan Korona virüsü (Covid-19) salgınının, son yüzyılda görülen salgın hastalıklar içinde, her yönüyle en yıkıcı ve en tehlikelisi olduğu şimdiden anlaşılmış bulunuyor. Salgının seyri hakkında maalesef isabetli bir tahmin yapmak imkansız gözüküyor.
Hepimizin doğal olarak önceliği Korona salgınını en az hasarla atlatmak ve bu sıkıntılı durumdan kurtulmak. Salgından kurtulmak için alınan önlemler doğal olarak ekonomide çarkların yavaşlamasını ya da durmasını beraberinde getirdi. Salgın uzun vadeli varlığını korusa ya da yakın gelecekte kontrol altına alınsa bile ekonomide çok ciddi bir tahribat yarattı.
Alınan tedbirler ve tüketici psikolojisi nedeniyle birçok alanda üretim yüzde 20-25 düşerken tüketicilerin harcamaları üçte bir oranında azaldı. Giyim, ayakkabı, ev eşyaları ve paket tatil harcamaları tamamen durma noktasına geldi. Tüketiciler ve işletmeler arasında doğrudan temas içeren harcamalar, kuaförlük, turizm acenteliği, restoranlar, oteller ve eğlence hizmetlerinde keskin düşüşler meydana geldi.
Bazı sektörlerde çarklar tamamen durdu, bazılarında yavaşladı. Yönetim kademelerinin bugünün çözümü için belirledikleri politikalar kadar çarkları döndürmek için yarınların politikalarını ve önlemlerini şimdiden belirlemeleri gerekiyor.
Korona Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkisi Değerlendirmeler ve Öneriler Raporunu hazırlayarak salgın öncesi mevcut ekonomik durumu, salgının ekonomiye etkilerini ve çözüme ilişkin önerilere yer verdik.
Korona Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkisi Değerlendirmeler ve Öneriler Raporunu hazırlayan TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı İrfan Hüseyin Yıldız ve Dr. Cahit Yılmaz ile katkı veren Ekonomist Yazar Uğur Gürses’e teşekkür ederim.
Raporun ekonomik sorunların çözümüne faydalı olması dileklerimle…
Emre KARTALOĞLU
TÜRMOB Genel Başkanı
Rapor İçin Tıklayınız