Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)
Gülin GÜRGENÇ
S.M. Mali Müşavir
gulingurgenc85@hotmail.com
Biz iyi bir gelecek umut ederken, küçük bir virüs neredeyse bütün hayallerimizi elimizden almak üzere.
Nice büyük savaşlar, keşifler ve başarılar İNSANLIĞI hiç bu kadar birlikte davranmaya itmedi. Bir arada, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşamanın miladı olması dileğiyle meslektaşlarımıza bir nebze fayda sağlaması isteğiyle bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
İnsanların göçebeliği terk ederek yerleşik toplumlar oluşturduğu, mülkiyetin, ailenin, paranın ve devletin ortaya çıktığı neolitik çağ, uygarlığın başlangıcı sayılıyor. Bu gelişmeden önceki avcı toplayıcı toplumlar veya bu gelişmeyi gösterememiş olanlar ise, barbar. Öyle mi acaba? Eğer öyleyse de, “DOĞA”.. neden küresel jeopolitiği alt üst eden virüslerle savaş açarak bizden intikam alıyor?!
Biz, insan haricindeki canlılardan korunmak için GDO’lar (genetiği değiştirilmiş organizma) ürettik, önce tüketebileceğimizden fazlasına eriştik diye sevindik, sonra çoğaldıkça çoğaldık dünyayı iyice gasp ettik. Her yer bizim olsun hırsıyla ekosistemdeki dengeyi bozduk ve asıl amacı insan öldürmek olmayan virüsleri aslında bizler var ettik. Çünkü yarasa gibi hayvanların evrimsel süreçte uçmasını sağlayan bazı adaptasyonlar sayesinde, aynı zamanda yüksek işlevli bağışıklık sistemine sahip olabileceklerini bilmiyorduk. Öyle ki bugün insanlar evlerinden çıkamazken-hayvanlar özgürleşti, mangal ateşi söndü-ağaçlar yeşerdi, uçaklar havalanamıyor-kuşlar özgür, insanlar ölüyor, finans çöküyor ve sonunda doğanın galibiyetiyle DÜNYA’da hava kirliliği son buluyor.
İnsanların doğaya uyumlu olmadıklar artık besbelli. Virüsten ölen hayvan duymadığım için bu genellemeyi yapıyorum. Sürü bağışıklığı pek biz insanoğluna göre değil. Ölümlerin sürü olmazsa bile seri olacağı besbelli. Mesele, salgınlardaki felaket sonuçlarına kafa tutmaya hazır olup olmadığımızı bilmek. Salgına hazır olmak, sadece vefat sayısını sınırlı tutmak için değil, aynı zamanda ekonomik, siyasi ve ahlaki sonuçlarını da sınırlı tutmak için gereklidir. Bir zaman sonra salgından değil ama açlıktan ölecek insanların olmaması için ekonominin çarklarının dinamik ve dengeli bir şekilde devam etmesini sağlamalıyız.
Herkesin bildiği üzere Korona virüs (COVİD-19) dünya ile birlikte ülkemizde de piyasalara benzeri görülmemiş bir darbe indirdi. Hazırlıksız yakalanmışlığın sonucunda, kapitalist sistem işçi sınıfının üzerine çöktü. Göçük altında kalan işçilereyse DEVLET yara bandı niteliğinde bir ödenek hazırladı. “Kısa Çalışma Ödeneği-KÇÖ”.
Yaradılıştan gelen eksik adaptasyon sürecimize ışık tutabilmesi adına KÇÖ başvuru süreci hakkındaki tecrübelerimi maddeler halinde aktarmaya çalışayım.
Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapabilmeniz için;
a) Kısa Çalışma Talep Formunu doldurunuz
b) Kısa Çalışma İşçi Listesi doldurunuz
c) İŞKUR e-posta adresinize gönderiniz.
d) İŞKUR temsilciniz size mail ortamında dönüş yapıp eksiklerinizi bildirecektir.
- Kısa Çalışma Ödeneği başvuru evrakları arasında yer alan işçi listesine emekli yani SGDP’li çalışanlarınızı yazmayınız.
- Çalışanların Kısa Çalışma ödeneğine hak edip etmedikleri ve 3 yılda 450 gün ila son 60 gün kontrolü ve işçinin uygunluğunun kontrolü İŞKUR tarafından ödeme anında uygunluk denetimi yapılacak olup, ödeme bu kontrol sonucuna göre yapılacaktır.
- Kısa Çalışma Ödeneğine hak kazanan işçinin son 60 günü kesinti olmaksızın farklı işyerindeki çalışmalarının birleşiminden de oluşabilmektedir.
- Kısa Çalışma İşçi Bildirim listesinde işçilerin adres/telefon bilgilerinin bulunması zorunludur.
- Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda sebep dışsal sebepler COVİD-19 seçilmelidir.
- Eğer işyeriniz yasaklama kapsamında kapatılmışsa KURUM yazısı COVİD -19 nedeniyle çalışmama kararı alınarak kapatılmışsa yönetim kurulu kararı (şahıs firmaları için işveren ön yazı), vergi levhası, işçi listesi, talep formunun bulunması gereklidir.
- İşyerinizin Covid-19 sebebiyle kapalı tutulduğunu açıklayan yazının kapıya asılarak, kapalı olduğunu ispat edici fotoğraflar beyan edilmelidir.
- İşyerine gelen sipariş iptallerinin ispatı için, iptali gerçekleştiren firmalar tarafından ıslak kaşe ve imzalı yazılar istenmektedir.
- Kiralayan ile kiracılar arasındaki, faaliyetin durdurulduğunu ispat eden yazışmalar istenmektedir.
- Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu yapan işyerlerine ait şubeler; şube İŞKUR numarası ile birlikte adreslerinin bağlı olduğu İŞKUR’a başvuru yapması gerekmektedir.
- İşverenin SGK ya da vergi borcu olması bu ödeneği almasına engel oluşturmamaktadır.
- Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla kapatılan işyerlerine öncelik tanınacak olup işyeri ve iş sektörü sınırlaması bulunmamaktadır.
- Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapılan işyerlerinde beyana aykırı hiçbir şekilde çalışma olmaması gerekmektedir.
- İŞKUR Yönetim Kurulu Kararı gereği Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu tamamlanan işyerlerinin işçilerine ödenecek günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez.
- Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ya da İŞKUR sitesine girişi sağlanacak olan IBAN numarasına havale şeklinde yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
- Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.
- Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.
- Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.
- Meclis’e sunulan yeni torba kanun teklifinin 7’nci maddesinde, “Kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir” ifadeleri yer almaktadır.
Devlet, tebaasındaki insanların mutlu ve müreffeh yaşamaları için gerekli olan bir organizasyondur. İnsanlar özgürlüklerinden devlet var olsun diyerek vazgeçmişlerse, bugün de devlet insanların geçimi için bir takım harcama ve yatırımlarından vazgeçmelidir. Devlet ana olma özelliği de buradan gelir. Umudumuz kısa zaman da bu covid belasından kurtulup, günlük telaşlarımızın ve geçim dertlerimizin peşinden koşacağımız günlere kavuşmak dileğiyle hepinize saygılar sunarım.