Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Covid-19 İle Mücadeleye Yönelik Çalışmalar

Covid-19 İle Mücadeleye Yönelik Çalışmalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge bütçesinin tamamını yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadeleye yönelik çalışmalara harcamaya hazır olduklarını belirterek, “Bilim insanlarımıza ‘Parayı asla kendinize sorun etmeyin’ dedik. Netice alınabilecek bütün projeleri destekleyeceğiz. TÜBİTAK’ın bu sene harcayabileceği tutar 1 milyar liranın üzerinde.” dedi. Covid-19’un tedavisinde, önlenmesinde ve tespitinde kullanılabilecek aşı ve ilaçlarla yenilikçi kitleri platform aracılığıyla destekleyeceklerini kaydeden Varank, “Hedefimiz 9 ay, 1 sene gibi kısa bir sürede netice alabilmek.” ifadesini kullandı. Yerli solunum cihazlarının seri üretimi için her türlü altyapının oluşturulduğunu bildiren Varank, “Hedefimiz 15 Nisan itibarıyla yerli solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanması.” açıklamasında bulundu.

AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI

Varank, A Haber’de konuk olduğu programda, Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı. Covid-19’a yönelik aşı ve ilaç geliştirilmesi kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün oluşturduğu bir platform bulunduğuna işaret eden Varank, burada, Türkiye’de daha önce aşı ve ilaç konusunda çalışmış bütün paydaşları topladıklarını söyledi.

KISA SÜREDE NETİCE

Varank, platformun yapacağı çalışmaların önemine dikkati çekerek, “Covid-19’un tedavisinde, önlenmesinde ve tespitinde kullanılabilecek aşı ve ilaçlarla yenilikçi kitleri platform aracılığıyla destekleyeceğiz. Hedefimiz 9 ay, 1 sene gibi kısa bir sürede netice alabilmek.” diye konuştu.

ÇEVRİM İÇİ KONFERANS

Varank, Türkiye’de Covid-19’a yönelik çalışma yürütenleri bir araya getirecekleri çevrim içi konferans düzenleyeceklerini kaydetti.

AR-GE BÜTÇESİ

Netice alınabilecek bütün projelerin destekleneceğini belirten Varank, “Ar-Ge bütçesinin tamamını Covid-19 ile mücadeleye yönelik çalışmalara harcamaya hazırız. Temel araştırma kısımları büyük maliyetli olmuyor, klinik araştırmalar daha yüksek maliyetli. Bilim insanlarımıza ‘Parayı asla kendinize sorun etmeyin’ dedik. Netice alınabilecek bütün projeleri destekleyeceğiz. TÜBİTAK’ın bu sene harcayabileceği tutar 1 milyar liranın üzerinde. İhtiyaç olursa bu bütçenin tamamını kullanmaktan çekinmeyeceğiz.” diye konuştu.

SOLUNUM CİHAZI ÜRETİMİ

Türkiye’nin, kişi başına düşen yoğun bakım yatağı ve solunum cihazı bakımından diğer ülkelere göre nispeten iyi durumda olduğunu vurgulayan Varank, “Bu, ileride solunum cihazına ihtiyacımız olmayacağı anlamına gelmiyor. Bizim ihtiyacımız olmasa bile bu cihazlara erişimi olmayan ülkelere destek verme açısından da bunları üretebiliyor olmamız çok stratejik.” diye konuştu.

Varank, BIOSIS isimli uluslararası standartlarda bir firmanın profesyonel solunum cihazlarının yerli üretimini yapıp pilot olarak Türkiye’deki hastanelerde kullanılmasını sağladıklarını anımsattı.

15 NİSAN İTİBARIYLA TESLİM EDİLECEK

Bu firma ile hemen bağlantıya geçildiğine dikkati çeken Bakan Varank, “Solunum cihazlarının seri üretimiyle ilgili kendilerine yardımcı olmaya çalıştık. Burada üretim kabiliyetleri yüksek firmalarımızla iletişime geçtik. Milli firmalarımız da hem kabiliyetlerini açtılar hem de Sağlık Bakanlığına hediye etmek üzere 1000’in üzerinde cihaz siparişlerini verdiler. Sağlık Bakanlığımız da bu işe liderlik ederek seri üretiminin yapılması için 5 bin sipariş verdi. Böylece bu cihazların seri üretimi için her türlü altyapıyı oluşturmuş olduk. Seri üretimi de Arçelik üstlenmeyi kabul etti. Çeşitli firmalardan 50’nin üzerinde mühendis, üretimi hızlandırabilmek üzere bir araya geldi. Hedefimiz 15 Nisan itibarıyla yerli solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanması.” dedi.

MASKE ÜRETİMİ

Türkiye’nin medikal tekstilde büyük bir kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Varank, maskede kullanılan kumaşların günlük 30 milyon maskeye yetecek düzeyde olduğu bilgisini verdi. Varank, Türkiye’de maske üreticilerinin kurulu altyapılarının da günlük 8-10 milyon maske üretebilecek kapasitede olduğunu aktardı.

MASKELERDEKİ FİYAT OYNAKLIĞI

Maskelerdeki fiyat oynaklığına değinen Varank, “Maalesef buradaki sıkıntı üretim altyapısının kapasitesiyle değil, fırsatçılarla ilgili. Bu konuda ciddi şekilde önlem almayı başardık. Sağlık, İçişleri, Ticaret bakanlıklarımızla beraber bir koordinasyon halinde fiyatları fahiş hale getirenlerin cezalandırılması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bunların canını yakmakta kararlıyız. İyi niyetli, samimi, milli duygu sahibi üreticilerimiz de bu durumdan rahatsız. Onlarla da eş güdüm içinde hareket ediyoruz.” dedi.

Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Exit mobile version