KİGEP Desteği Devam Ediyor
Fatih Rüştü TAŞKIN
SGK Müfettişi
[email protected]
KİGEP 2019 yılı Mart ayında başlatılan, Suriyeli ve Türk işçileri istihdam edecek işyerlerine sağlanan bir destek türü. Açılımı kayıtlı istihdama geçiş programı. Destek seçilen 5 ilde geçerli ve kontenjanı ile faydalanma süresi sınırlı.
Kimler Faydalanabiliyor?
Destekten faydalanacak işverenler İstanbul, Adana, Bursa, Hatay, Konya illerinde işyeri dosyaları bulunan veya bu illerde işyeri açacak işverenler. Destek “Geçici koruma sağlanan” Suriyeli ve Türk işçiler için geçerli. Suriyeli işçilerin yeni işe alınması gerekiyor, Türk işçilerde ise hem önceden devam eden çalışması olan hem de yeni işe alınacak Türk işçileri için destekten faydalanılabilecek. İşyeri bazında en fazla 10 Suriyeli ve 10 Türk işçi olmak üzere 20 işçi için destek var.
Destek Ne Kadar?
Destekten faydalanması kararlaştırılan işverenlere, işçi sayısı sınırını aşmamak üzere işçi başına 950 TL ödeme yapılıyor. Ayrıca Suriyeli işçilerin istihdam edilebilmesi için gerekli olan çalışma izni alınması için gerekli masraflar olan 372,20 TL de destek kapsamında karşılanıyor. 950 TL lik destek diğer destekleri etkilemiyor, yani işçi başına çalışma olursa da KİGEP teşviği sağlanmaya devam ediyor. Destekten en fazla 6 ay boyunca yararlanılabiliyor. Üst sınırdan yani 20 işçi istihdam edilerek Destekten faydalanılması halinde her ay 19.000 TL, 6 ay için ise 114.000 TL’ye kadar destekten faydalanılabiliyor. Destekte genel kontenjan var. Belirtilen 5 il için en fazla 1100 Suriyeli ve 1100 Türk işçi için destek ödemesi yapılıyor. Ayrıca 1600 Suriyeli işçinin çalışma izin masrafları destek kapsamında karşılanıyor. Destek kapsamında alınan işçilerin kesintisiz çalıştırılması, kısmi süreli çalıştırılmaması, girdi çıktı yapılmaması, primlerinin ödenmesi gerekiyor.
Nasıl başvuruluyor?
Destek 2019 Mart’ında kamuoyu gündemine gelmişti. Desteğe başvurular 26.03.2019’da başladı. Dolayısıyla başvurular ve faydalanan işverenler oldu. Ancak destek kontenjanında boşluklar bulunmaya devam ediyor. Yapılan başvurular sıraya konuluyor. Kesin listeler ve yedek listeler oluşturuluyor. Yer açılınca yedek listedeki işverenlere de sıra gelebiliyor.
Desteğe ön kayıt https://uyg.sgk.gov.tr/KigepBasvuru/index.xhtml adresinden yapılıyor. Önce bu adresteki ön kayıt formu dolduruluyor. Sonra çalışma izni başvurusu yapılıyor. Çalışma izni alabilmek için işverenlerin elektronik imzasının olması gerekiyor. Elektronik imzaya PTT’ye başvurarak sahip olabilirsiniz. Çalışma izni başvurusu artık e-devletten yapılabiliyor. Sonraki 15 gün içinde bulunduğunuz ildeki SGK İl Müdürlüğündeki oluşturulan Proje Ofisine başvuru yapılıyor. İşe alınacak Suriyeli işçilerin başvuru yapılan ile kayıtlı olması gerekiyor, değilse bu ilin Göç İdaresi Merkezine kaydını yaptırması gerekiyor. SGK İl Müdürlüğüne gerekli kayıtları verdikten sonra kesin başvuru kaydı yapılmış oluyor. Son aşama ise sözleşme aşaması. Kesin kayıttan sonra son olarak Proje Ofisinde sözleşme imzalanıyor.
Destek Nasıl Alınıyor?
Destekten yararlanmaya başladığınızda çalıştırdığınız işçilerin primlerini ödediğiniz tarihten 45 gün sonra destek tutarı, beyan edilen IBAN’a yatıyor. Prim ödeme şartının yanında işyeri dosyasında SGK’ya borcun olmaması şartı da var. Ancak ilk ay destek ödemesinde, eğer işyerinin SGK’ya borcu varsa, destek tutarı bu borca mahsup ediliyor. İkinci ay da yine borç olursa destek yine borca mahsup ediliyor ve programdan diskalifiye oluyorsunuz.
İşçilerin işe giriş ve işten çıkış aylarında destekten yararlanabilmeleri için ilgili ayda en azından 10 gün bildirimlerinin olması gerekiyor. Diğer dönemlerde de makul gerekçeler hariç en azından ay içinde 25 gün üzerinden prim yatırılması gerekiyor. SGK destekten yararlanan işçiler için gerçekten çalışıp çalışmadığı hususunda işyerinde denetim yapabiliyor. Fiili çalışması olmayan işçi için alınan destek kesiliyor, geçmişe dönük tespit olması halinde ise ödenen destek geri isteniyor.