T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı
(Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)
Sayı: 50426076-120[MÜK-20-2018/20-716]-E.24204
Tarih: 17.04.2019
Konu: Genç Girişimci Kazanç İstisnası
İlgi: 31.10.2018 tarih ve 320794 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden; 25.09.2018 tarihinde oto tamir ve bakım faaliyetiyle iştigal etmek üzere iş yeri kiraladığınız, iş yeri adına elektrik aboneliği tesis ettirebilmek için aynı tarih itibariyle kendi adınıza defter tasdik ettirerek vergi dairesine işe başlama bildiriminde bulunduğunuz, işe başlama başvurunuza istinaden 27.09.2018 tarihinde yapılan yoklamada iş yerinde henüz faaliyete başlamadığınızın tespit edilmesi üzerine mükellefiyetinizin açılış tarihi itibariyle (25.09.2018) terkin edildiği, gerekli eksikliklerin tamamlanmasını müteakip vergi dairesine yeniden işe başlama bildiriminde bulunduğunuz ve bu talebinize istinaden yapılan yoklama üzerine 05.10.2018 tarihi itibariyle adınıza mükellefiyet tesis edildiği anlaşılmış olup, 25.09.2018 tarihli işe başlama bildirimine istinaden açılan ancak faaliyete başlanmadığı gerekçesiyle aynı tarih itibariyle kapatılan mükellefiyet kaydının genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanma şartını ihlal edip etmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmakta olup, konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun;
– 153 üncü maddesinde, “Aşağıda yazılı mükelleflerden işe başlıyanlar keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar:
1- Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı;
2- Serbest meslek erbabı;
3- Kurumlar Vergisi mükellefleri;
4- Kolektif ve âdi şirket ortaklarıyle komandit şirketlerin komandite ortakları.
Ticaret sicili memurlukları, kurumlar vergisi mükellefi olup da Türk Ticaret Kanununun 27 nci maddesi uyarınca tescil için başvuran mükelleflerin başvuru evraklarının bir suretini ilgili vergi dairesine yazılı veya elektronik ortamda intikal ettirir. Bu mükelleflerin işe başlamayı bildirme yükümlülükleri yerine getirilmiş sayılır. Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen ticaret sicili memurları hakkında işe başlamanın zamanında bildirilmemesine ilişkin usulsüzlük cezası hükümleri uygulanır. Başvuru evraklarının elektronik ortamda intikaline ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca müştereken belirlenir.”,
– 154 üncü maddesinde, “Tüccarlar için aşağıdaki hallerden herhangi biri “İşe başlama”yı gösterir:
1.Bir iş yeri açmak (İş yeri açmaktan maksat, belli bir yerde bilfiil ticari veya sınai faaliyete geçmek demektir. Bir yerin ne maksatla olursa olsun sadece tutulmuş olması veya içinde tertibat ve tesisat yapılmakta bulunması iş yerinin açıldığını göstermez);
2.İş yeri açılmamış olsa bile ticaret siciline veya mesleki bir teşekküle kaydolunmak;
3. Kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlar için işle bilfiil uğraşmaya başlamak.”
– 168 inci maddesinde “Bildirmeler aşağıda yazılı süre içinde yapılır:
1.Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendilerince veya 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır.
…”
hükümleri yer almaktadır.
Öte yandan; 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde;
“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.
1.İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması
2.Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
…
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.
…”
hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca; 05/05/2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde konuya ilişkin detaylı açıklamalar yapılmıştır.
Diğer taraftan; 28/02/2018 tarihli ve 2018/3 sayılı Uygulama İç Genelgesinin “1. İşe Başlama Bildirimi Üzerine Yapılacak Yoklamalarda Süre” başlıklı bölümünün 1.3. bendinde;
“Yapılan işe başlama yoklamaları sonucunda; mükellef iş adresinde yoksa (çevre araştırması yapılarak mükellefin yoklama anında adreste olmaması durumu hariç), adreste başkası varsa ya da adresteki iş yeri boş ise veya mükellefiyet tesisini gerektirmeyen bir durum tespit edilmişse mükellefiyet kaydı açılış tarihi itibariyle terkin edilecektir.”
açıklaması yer almaktadır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ilk işe başlama bildirimiyle işe başlama yoklaması arasında geçen süre zarfında faaliyette bulunduğunuza ilişkin herhangi bir emareye rastlanılmaması, vergi dairesince faaliyette bulunduğunuza dair diğer mükellefler veya kurum ve kuruluşlar nezdinde başkaca herhangi bir tespit yapılamaması hallerinde, 25.09.2018 tarihinde vermiş olduğunuz işe başlama bildirimine istinaden tesis edilen ancak, iş yerinde henüz faaliyete başlanılmaması gerekçesiyle aynı gün terkin edilen mükellefiyet kaydı, Mezkur Kanun maddesinde belirtilen ilk defa mükellefiyet tesisi şartının ihlali sayılmayacak olup, genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanmanıza engel teşkil etmeyecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.