Posta Yoluyla Tebligatta Yeni Dönem
7061 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanununa göre yapılacak tebligatlarda bilinen adresler ve tebliğ sürecine ilişkin düzenlemeler yapılmış olup 485 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu düzenlemelere ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
1.1.2018 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanununa göre yapılacak tebligatlar için bilinen adresler ve tebliğ sürecine ilişkin detaylı açıklamaların yer aldığı “Vergi Usul Kanununa Göre Posta Yoluyla Tebligatta Yeni Dönem” Broşürü kullanıma sunulmuştur.
TEBLİĞ NEDİR?
Vergi Usul Kanununa göre tebliğ, vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların vergi idaresi (İdare) tarafından mükellefe, bunların kanuni temsilcilerine, umumi vekillerine veya vergi cezası kesilenlere bildirilmesidir.
TEBLİĞ HANGİ ADRESE YAPILIR?
Vergi Usul Kanununa göre yapılacak tebliğler, bilinen adreslere yapılmalıdır.
Bilinen adresler şunlardır:
• Mükellef tarafından işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen işyeri adresleri,
• Yoklama fişinde veya ilgilinin imzası bulunmak şartıyla yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen işyeri adresleri,
• Adres Kayıt Sistemi’nde (*) bulunan yerleşim yeri adresi.
BİLİNEN ADRESLERDE TEBLİĞ NASIL YAPILIR?
Mükellefin bilinen işyeri adresinin bulunması durumunda tebliğ öncelikle bu adreste yapılır.
Bilinen işyeri adresi olmayanlara tebliğ ise doğrudan yerleşim yeri adresinde yapılır.
TEBLİĞ EVRAKININ TESLİMİ NASIL YAPILIR?
Tebliğ olunacak evrakı içeren zarf, muhatap ile posta memuru tarafından tebliğ alındısına tarih ve imza konulmak suretiyle tebliğ edilir.
(*) Adres Kayıt Sisteminde yer alan adres bilgilerinizi www.edevlet.gov.tr üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Muhatap imza atacak kadar yazı bilmez veya herhangi bir sebeple imzalayamayacak durumdaysa, sol elinin başparmağı bastırılmak suretiyle tebliğ yapılır.
TEBLİGAT ADRESİNDE TEBLİĞ YAPILACAK KİMSE BULUNAMAZSA NE YAPILIR?
Geçici ayrılmalar dâhil olmak üzere muhatabın bilinen işyeri adresinde tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa tebliğ evrakı İdareye iade edilir. Bu durumda tebliğ, muhatabın yerleşim yeri adresinde yapılır.
Geçici ayrılmalar dâhil olmak üzere muhatabın yerleşim yeri adresinde tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa tebliğ evrakı İdareye iade edilir. İdare muhatabın yerleşim yeri adresine ikinci defa tebliğe çıkar.
Muhatabın yerleşim yeri adresine ikinci defa tebliğe çıkılan durumda tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa, posta memuru tarafından Tebligat Pusulası kapıya yapıştırılır.
MUHATABIN TEBELLÜĞDEN İMTİNA ETMESİ DURUMUNDA NE YAPILIR?
Muhatabın bilinen işyeri adresinde veya yerleşim yeri adresinde bulunmasına karşın tebellüğden imtina etmesi durumunda, posta memuru tarafından Tebligat Pusulası kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır ve tebliğ evrakı İdareye iade edilir.