2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı
29 Ekim 2018 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 30578 (Mükerrer)
Karar Sayısı: 256
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli “2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nın onaylanmasına karar verilmiştir.
27 Ekim 2018
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
2019 YILI CUMHURBAŞKANLIĞI YILLIK PROGRAMI
BİRİNCİ BÖLÜM
1.1.DÜNYA EKONOMİSİNDE GELİŞMELER
2008 küresel finansal krizinin üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen dünya ekonomisi kriz öncesi büyüme oranlarına halen ulaşamamıştır. Küresel büyümenin istenilen düzeylere gelememesinde kriz öncesi seviyelere ulaşamayan yatırım ve ticaret büyüme oranları, düşük verimlilik ve düşük ücret artışları etkili olmuştur. Genel olarak, küresel büyüme, 2008 yılına kıyasla hala sağlam, ancak dalgalı bir görünüm sergilemektedir. 2017 yılında nispeten dengeli dağılan büyüme oranlarının aksine 2018 yılında ülkeler ve sektörler arasında büyüme oranlan farklılaşmaktadır. Bu dönemde artan ticaret engelleri, daralan finansal koşullar, yüksek borçluluk oranlan, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde sermaye çıkışları ve süregelen jeopolitik gerilimlerin etkisi dünya ekonomisi üzerinde daha belirgin hale gelmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışları ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) varlık alım programının sonuna gelmesiyle birlikte fînansal koşulların gittikçe sıkılaşması risk oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunun 10 yıl öncesine kıyasla daha yüksek düzeyde özel ve kamu borçlarının olması, bu ülkeleri daha kırılgan kılmaktadır.
2018 yılında gelişmiş ekonomilerin büyüme oranlarının 2017’ye göre bir miktar hız kazanarak yüzde 2,4’e yükselmesi beklenmektedir. 2019 yılında ise bu oranın başta ABD ve Avro Bölgesi olmak üzere gelişmiş ekonomilerde beklenen ivme kaybı sonucu yüzde 2,1 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Orta vadede çıktı açığının kapanması ve para politikalarında normalleşme adımlarının devam etmesiyle birlikte gelişmiş ekonomilerin, son dönem büyüme ortalamalarının altında büyümesi beklenmektedir.
ABD’de büyümenin, mali teşviklerin etkisiyle 2018’de yüzde 2,9’a ulaşması beklenmektedir. 2019 yılında güçlü iç talebin ekonomiyi tam istihdam seviyelerinin üzerine çıkarması ve ithalat ite cari açığı artırması öngörülmekle birlikte Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan tarifeler ve yakın zamanda açıklanan diğer ticari önlemlerin baskılayıcı etkisiyle büyümenin yüzde 2,5’e düşmesi beklenmektedir. Mevcut makroekonomik görünüm çerçevesinde Fed’in önümüzdeki dönemde de faiz artışlarını sürdürmesi beklenmektedir.
2017 yılında yüzde 2,4 oranında büyüyen Avro Bölgesinin 2018 ve 2019 yıllarında bir miktar ivme kaybederek sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,9 oranında büyümesi beklenmektedir. Hâlihazırda devam eden destekleyici para politikası, artan tüketim harcamaları ve istihdamdaki iyileşme ılımlı büyüme oranını desteklemektedir. Ancak, küresel düzeydeki ticari gerilimlerin artması, ECB’nîn para politikası normalleşme sürecine ilişkin üye ülkelerin olası uyum sorunları, İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) süreci, İtalya ekonomisindeki mali kırılganlıklar ve Avrupa dışındaki jeopolitik ve siyasi gerilimler ile göçmen sorunu Avro Bölgesi ekonomisi üzerinde önümüzdeki dönemde risk ve belirsizlik oluşturmaktadır.
Tamamı İçin Tıklayınız