SGK Eksik Gün Açıklamaları
01- İSTİRAHAT
Ay içinde rapor alan sigortalıların rapor aldıkları gün kadar eksik günü oluşacağından bu günler 01- İstirahat kodu ile bildirilir.
Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni “01-İstirahat” olarak Kuruma bildirilmeyen yani raporlu olunan günlerin ücreti kesilmeyen sigortalılara ilişkin çalışılmadığına dair bildirim, “prim bildirilen sigortalı, istirahatli olduğu sürelerde iş yerinde çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenerek yapılır. Eğer istirahatli olunan günler de ücret kesilmeyecekse bu sütun işaretlenir.
02- DİSİPLİN CEZASI
Personellerden birine disiplin cezası verilecek ise bu durum bir tutanağa kaydedilmeli ve bu tutanak personele duyurulmalıdır. Bu şartlar gerçekleşmeden eksik gün nedeni olarak disiplin cezası bildirilemez.
04- GÖZALTINA ALINMA
Çeşitli nedenlerle göz altına alınmış işçilerin, bu sürelere ilişkin ücretleri işveren tarafından ödenmeyebilir. Bu durumda, örneğin 4 gün boyunca boyunca göz altında bulunan işçi için 4 eksik gün bildirilir ve savcılıktan alınan göz altı belgesi SGK’ya gönderilir.
05- TUTUKLULUK
İşçinin göz altı sonrası tutuklanması durumunda işe gelmediği günler için eksik gün bildirimi yapılacaktır. İşçinin tutuklandığına dair belgeyi savcılıktan ya da gerekli birimlerden alıp işverene sunması gerekir. İşveren de eksik gün bildirim formu ekinde tutukluluk ile ilgili belgeyi Kuruma sunmalıdır.
06- KISMİ İSTİHDAM
İş hayatında sıklıkla rastlanılan istihdam türü olan kısmi istihdam diğer tabirle part time çalışma durumunda öncelikle işçi ile kısmi istihdam sözleşmesi imzalanmalıdır. İmzalanan bu kısmi istihdam sözleşmesi, aylık prim ve hizmet belgesinin verilme zamanında Kuruma gönderilmelidir.
Bu sözleşmede işçinin ayda 15 gün çalışacağı kararlaştırılmışsa, geri kalan günlerin eksik gün nedeni kısmi istihdam ile bildirilir. İlk aydan sonra kısmi istihdam sözleşmesinin Kurum’a gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.
07- PUANTAJ
Puantaj kaydı ile kısmi istihdam arasındaki fark, puantaj kaydı ile çalışan kişiler ayda 30 gün istihdam üzerinden değerlendirilir. Puantaj ile çalışanlar ay içinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alan kişilerdir.
08- GREV
İşçilerin geçici bir süre için grev yapması dolayısıyla işe gelmemesi halinde eksik günler bu kod ile bildirilir.
09- LOKAVT
Lokavt halinde işçilerin eksik günleri bu kod ile bildirilir.
10- GENEL HAYATI ETKİLEYEN OLAYLAR
Bu olayların neler olduğu tam olarak belirtilmemiş olsa da hayatın olağan akışına aykırı durumlar oluştuğunda eksik günler bu kod ile bildirilir.
11- DOĞAL AFET
Sel, Yangın vb. doğal afet sebepleriyle oluşan eksik günler bu kod ile bildirilir.
12- BİRDEN FAZLA
Sigortalının ay içinde birden fazla eksik gün oluşmuş ise, bu kod ile bildirilir. Örneğin, sigortalı 5 gün raporlu 10 gün ücretsiz izinli ise, birden fazla kodu işaretlenir.
Bu durumda ayrıca, istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu muhakkak işaretlenmelidir.
13- DİĞER NEDENLER
Eksik gün nedeni sayılan nedenler arasında bulunmuyorsa, diğer nedenler kodu seçilebilir.
15- DEVAMSIZLIK
İşçinin mazeretsiz şekilde işe gelmemesi halinde bu kod seçilir.
16- FESİH TARİHİNDE ÇALIŞMAMIŞ
Sigortalı sözleşmenin feshinin olduğu tarihte çalışmadıysa bu kod ile bildirilir.
17- EV HİZMETLERİNDE 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞMA
1/4/2015 tarihinden itibaren ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar için bunları çalıştıranlar “EV HİZMETLERİNDE ON GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILACAKLARA İLİŞKİN FORM” ile Kuruma müracaat edecektir.
30 günden az çalışan ev hizmetlileri talep ederlerse eksik günlerini kendileri 30 güne tamamlayabilirler.
18- KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
19- ÜCRETSİZ DOĞUM İZNİ
Talep etmesi durumunda doğum yapan kadın işçiye analık istirahati sona erdikten sonra 6 aylık ücretsiz izin verilir. Bu süreçte sigortalı bu kod ile bildirilir.
20- ÜCRETSİZ YOL İZNİ
Yıllık iznini bulunduğu şehirden başka şehirde geçirecek olan işçilere 4 günlük ücretsiz izin verilmek zorundadır. Bu iznin başka şehirde kullanılacağını ispatlama görevi işçiye aittir.
21- DİĞER ÜCRETSİZ İZİN
Bu kod ile bahsedilen ücretsiz izin Kanunla verilmesi zorunlu olmayan ancak işçi ile işverenin anlaşması neticesinde oluşan ücretsiz izinlerdir. Dolayısıyla bu ücretsiz izin türünde sınır yoktur.
22- 5434 SK. ek 76, GM 192
5434 sayılı Kanun Emekli sandığına bağlı çalışanların eksik günleri bu kod ile bildirilir.
23- YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Kadın işçilerin yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için doğumdan önceki son 3 yılda en az 600 gün çalışması ve analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Analık izni sona eren sigortalıların işe başladıkları tarihten itibaren işverene yarım çalışma nedeniyle ücretsiz izin talebinde bulunması gerekmekte olup, bu talebi kabul eden işveren aylık prim ve hizmet belgesi ile yaptığı hizmet bildiriminde eksik gün nedenini “23- Yarım çalışma” kodu ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapacaktır.
24- YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE DİĞER NEDENLER
Bu eksik gün nedeni kodu, ay içinde yarım çalışma ödeneği alırken aynı zamanda başka nedenlerle de eksik çalışma durumu halinde kullanılır.
Örneğin, 15 gün ücretsiz izinli olup yarım çalışma ödeneği alan sigortalının ayın diğer kalan 15 gününde de istirahli ise, bu kod ile bildirilir.