Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Nisan 2018 Parasal Gelişmeler

Nisan 2018 Parasal Gelişmeler

Değerlendirmeler

Geniş para arzı M3, Mart 2018 döneminde yıllık yüzde 16,7 büyümenin ardından Nisan 2018 döneminde yüzde 16,9 büyümüştür. En dar para tanımı olan M1’in büyüme oranı ise bir önceki ay gerçekleşen yüzde 12,3’ten yüzde 8,9’a gerilemiştir.

Parasal sektör tarafından verilen kredilerin artış hızı, hanehalkı için Nisan 2018’de bir önceki aya göre bir miktar gerileyerek yüzde 18,1 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemlerde finansal olmayan kuruluşlara verilen kredilerdeki yıllık artış yüzde 20,5’ten yüzde 21,1’e yükselmiştir.

Geniş para arzı bileşenlerinin para arzındaki büyümeye katkısı incelendiğinde; vadeli mevduatların para arzına en büyük katkıyı sağlayan kalem olduğu, bunu vadesiz mevduatların izlediği görülmektedir

Nisan 2018’de geniş para arzı M3’de gözlenen yıllık yüzde 16,9 oranındaki büyümede yüzde 11,9 ile vadeli mevduatlardaki artış etkili olmuş, bunu yüzde 3,21 ile vadesiz mevduatlar izlemiş ve diğer kalemlerin katkısı sınırlı düzeyde kalmıştır.

Açıklamalar:

Aylık Para ve Banka İstatistikleri; Merkez Bankası ve diğer bankaların para, mevduat ve diğer parasal yükümlülüklerini, bu kurumlar tarafından verilen kredileri ve yurt dışı ile olan pozisyonlarını gösteren stok bir veri topluluğudur.

Bu istatistiki tablolarda, Merkez Bankası ve bankalara ait aşağıdaki veriler yer alır:

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version