Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Zam Yerine Sigortasız Araçlar Sigorta Altına Alınsın

Zam Yerine Sigortasız Araçlar Sigorta Altına Alınsın

 Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının 2018’de de devam edeceğin yönündeki açıklamasının esnaf ve sanatkâra rahat bir nefes aldırdığını ancak zamların üzdüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘2017 Nisan ayında başlayan zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının yılsonu itibariyle bitecek olmasının 2018 başından itibaren çok büyük fiyat artışlarına sebep olacağını öngörüyorduk. Dolayısıyla talebimiz üzerine bu uygulamanın 2018’de de devam etmesi esnafımıza rahat bir nefes aldırdı. Ancak, sigorta şirketlerinin 240 milyonluk zararı nedeniyle 2018 başında primlerin bir sefere mahsus olmak üzere yüzde 5 artması yerine sigortasız araçların tespit edilerek bunlara sigorta yaptırılması daha olumlu olurdu. Böylelikle bu zamma ihtiyaç kalmaz ve mevcut sigortalı araçların primi azalırdı. Öte yandan antika, hurda ve benzeri nedenlerle trafiğe çıkmayıp garajda bekletilen araçlar için sigorta yapılmamalı’ dedi.

-‘SİGORTASIZ ARAÇLAR KAYIT ALTINA ALINIP SİGORTALANMALI’

Sigortasız araçlarda yalnızca otomobil, kamyonet ve traktörlerin sigorta prim kaybının 4 milyara yakın olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Sigortasız araç sayısı geçen yıla göre 1 buçuk milyon artarak 7,9 milyon oldu. Tavan fiyat uygulamasının önümüzdeki yıl da devam etmesi esnafı rahatlatır ancak sigortasız araçların tespiti ve sigortalanması da oldukça önemli. Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) verilerine göre 7,9 milyon sigortasız aracın 2,9 milyonu otomobil, 1,1 milyonu kamyonet, 1,1 milyonu ise traktör. Yaptığımız hesaplara göre yalnızca sigortasız otomobillerin yüzde 10’u sigortalı yapılsa elde edilecek prim sigorta şirketlerinin zararını karşılıyor. Sadece bu üç kategorideki sigortasız araçların prim kaybı 3 milyar 772 milyon lira. Bu araçların tespitlerinin yapılması tavan fiyat uygulamasının devam etmesi kadar önemli’ diye söyledi.

-‘ZAMLAR ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLMAMALI’ 

Zorunlu trafik sigortası primlerinin yeni düzenleme ile her ay yüzde 1,5 oranında arttığına dikkati çeken Palandöken, ‘Zorunlu trafik sigortası primleri her ay yüzde 1,5, yılda da toplamda yüzde 19,5 oranında artıyor. Bu artış zaten enflasyonun çok çok üzerinde. Bir de yüzde 5 artış olması adil değil. Diğer taraftan trafikteki 7,9 milyon sigortasız araç, hem esnafa hem sigorta şirketlerine hem de devlete yük oluyor. Sigortasız araçların karıştığı kazalarda zarar gören kişilerin sigorta güvencesinden mahrum kalmaması ve bedeni zararların giderilmesi için devlet tarafından kurulan güvence hesabından bu yıl 256 milyon lira ödendi. Dolayısıyla sigortasız araçların tespit edilerek sigortalanması devletin yükünü azaltacağı gibi aynı zamanda sigorta şirketlerinin kârını artıracak, esnafın ödediği primlerin de düşmesine neden olacak.’ şeklinde konuştu.

Exit mobile version