Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2016 İşgücü Maliyeti İstatistikleri

2016 İşgücü Maliyeti İstatistikleri

Aylık ortalama işgücü maliyeti 3 991 TL oldu

Ülkemizde istihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içindeki dağılımını ortaya koymak amacıyla dört yılda bir uygulanan İşgücü Maliyeti Araştırması sonuçlarına göre 2016 yılında aylık  ortalama  işgücü  maliyeti 3 991 TL olarak  gerçekleşti. Bu  değer 2012 yılında 2 680 TL idi.

İşgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör finans ve sigorta faaliyetleri oldu

K (Finans ve sigorta faaliyetleri) sektörü, 8 005 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. Bu sektörü, 7 538 TL ile J (Bilgi ve iletişim) ve 6 087 TL ile D (Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektörleri izledi. I (Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri) sektörü ise  2 963 TL  ile  aylık  ortalama işgücü  maliyetinin en  düşük olduğu sektör  oldu. Bu sektörü 2 992 TL ile F (İnşaat) ve 3 283 TL ile N (İdari ve destek hizmet faaliyetleri) sektörleri takip etti.

İşyerinin ekonomik faaliyetine göre aylık ortalama işgücü maliyeti, 2016

İşyerinin ekonomik faaliyetine göre çalışma süresi ve aylık ortalama işgücü maliyeti, 2016

İşgücü maliyeti bileşenleri içinde brüt kazancın payı %82,9 oldu 

Brüt kazancın işgücü maliyeti içindeki payı %82,9 oldu. Brüt kazancı %16,7 ile sosyal güvenlik ödemeleri takip ederken diğer işgücü maliyetlerinin payı %0,4 olarak gerçekleşti.

İşgücü maliyeti bileşenleri, 2016

Kazanç içinde çalışılan sürelere yapılan ödemelerin payı %83,7 oldu

Çalışılan süreler için yapılan ödemeler %83,7’lik oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip oldu. Çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payı %10,2 olarak gerçekleşirken düzensiz ödemeler kazançtan %3,9 oranında pay aldı. Ayni ödemelerin kazanç içindeki payı %2,2 iken tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı %0,05 oldu.

Kazanç bileşenleri, 2016

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde zorunlu ödemelerin payı %84,1 oldu

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı %84,1 oranıyla zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri alırken gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı %1,0 oldu. Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı %14,0, diğer sosyal güvenlik ödemelerinin oranı ise %0,9 olarak gerçekleşti.
____________
AÇIKLAMALAR

İşgücü maliyeti araştırması ile ülkemizde istihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içindeki payını belirlemek, işgücü maliyeti ve ayrıntısına duyulan veri ihtiyacını karşılamak, uluslararası standartlarda ve ülke koşullarına uygun veri derlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç ile işgücü maliyeti araştırması 2004 yılından bu yana dört yıllık periyotlarla Avrupa Birliği ülkeleri ile eş anlı olarak uygulanmaktadır. Araştırma ile ilgili ayrıntılı açıklama haber bülteni ekinde yer almaktadır.

Exit mobile version