Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2017 Güz Dönemi Gelişmeleri – Yatırım Anketi

2017 Güz Dönemi Gelişmeleri

“Yatırım Eğilimi İstatistiklerinin üretilmesinde ağırlıklandırma aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu çerçevede, Bahar ve Güz dönemlerinde olmak üzere yılda iki defa uygulanmakta olan Yatırım Anketi’ne verilen yanıtlar, birinci aşamada iş yerlerinin bir önceki yıldaki ortalama üretimde çalışan sayılarıyla, ikinci aşamada üretim değerleriyle, son aşamada ise katma değer verileriyle ağırlıklandırılmakta ve ağırlıklar her yılın Bahar döneminde güncellenmektedir.

21 Kasım 2017 tarihinde yapılan duyuru çerçevesinde, 2017 yılı Güz döneminden itibaren ise ağırlıklandırmanın her aşamasında, anket kapsamındaki iş yerlerinin bir önceki yıldaki üretim değerleri kullanılmaya başlanmış ve ilgili seriler 2009 Bahar döneminden itibaren revize edilmiştir.

2017 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 2104 işyerinin yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

I. YATIRIM PLANLARI

2017 yılı Güz döneminde 2017 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla artış oranının, Bahar döneminde öngörülenden daha yüksek gerçekleşerek yüzde 30,7 olduğu gözlenmektedir.

İşyerleri büyüklük grupları [BG](*) itibarıyla değerlendirildiğinde, 2017 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artış oranının, [BG2], [BG3] ve [BG4] gruplarındaki işyerlerinde sırasıyla yüzde 22,9, yüzde 16,3 ve yüzde 35,5 olmak üzere, tüm büyüklük gruplarında Bahar döneminde öngörülenden daha yüksek gerçekleştiği görülmektedir

2017 yılı Güz dönemi anket sonuçlarına göre, 2018 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla yüzde 33,6 oranında artacağı öngörülmektedir.

2018 yılında yapılması öngörülen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm büyüklük gruplarındaki işyerlerinde 2017 yılına göre daha yüksek bir yatırım artışı beklendiği, yüzde 42,3 ile en yüksek artışın [BG3] grubundaki işyerlerinde öngörüldüğü, onu sırasıyla yüzde 36,8 ve  yüzde 24,0 ile [BG4] ve [BG2] gruplarının izlediği gözlenmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Açıklamalar:

Yatırım Anketi, sanayi sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin mevcut yatırım eğilimleri ve yakın gelecege yönelik yatırım planları ile bu yatırımların amacı ve işyeri yöneticilerinin yatırım kararlarında etkili olan faktörlerle ilgili değerlendirmelerinin alınmasını amaçlayan bir anket çalışmasıdır. Anket bahar ve güz dönemi olmak üzere yılda iki defa uygulanmaktadır.

Exit mobile version