İşyerlerinde Ücretsiz Çalışanlar
Ömer ARIK
Sosyal Güvenlik Denetmeni
[email protected]
Çalışma hayatındaki yanlış bilinen uygulamalardan bir tanesi de ücretsiz çalışanların sigortalı olmayacağıdır. Çalışma hayatında “yardım etmek” diye bir tabir olmadığından işyerlerinde “yardım ettiğini” beyan edenler de “ücretsiz çalışan kişiler” kapsamında değerlendirilmektedir.
İşyerlerinde “ücretsiz çalışan kişilerin” 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca sigortalı olması gerektiği 5510 sayılı Kanunun “Günlük kazanç sınırları” başlıklı 82 nci maddesinde gayet net olarak belirtilmiştir.
Buna göre; günlük kazançları alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden; bir başka deyişle brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir.
Ücretsiz çalışan kişilerin 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyişi işverenlerin brüt asgari ücretin 2 katından başlayan idari para cezaları ile karşı karşıya gelmelerine sebep olmaktadır.
Boş yere idari para cezaları ile karşılaşmamak için işyerinde fiili olarak çalışmaya başlayan kişilerin sigortalı bildiriminin ücretli/ücretsiz ayrımı yapılmadan 1 gün öncesinden Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması işverenlerin lehine olacaktır.
KAYNAKLAR :