TARES İle Esnaf Kridiye Kolay Ulaşıyor
Kredi çekerken iktisadi değer taşıyan tüm varlıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan Taşınır Rehni Sicil (TARES) uygulamasından en fazla esnafın yararlandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘1 Ocakta başlayan taşınır rehni sicil uygulamasından 8 Eylül itibariyle 2 bin 740 rehin sözleşmesi ile en çok esnaf yararlandı. Esnafın krediye ulaşmasını kolaylaştıran bu uygulama esnafı rahat ettirdi. Ekonominin en büyük ayağı olan esnafa yönelik bu tarz destekler her zaman olumlu olacaktır’ dedi.
-‘7 AYDA 2 BİN 740 ESNAF KREDİYE KOLAYCA ULAŞTI’
TARES sisteminden 2 bin 740 esnafın yararlandığını bildiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 1 Ocak’ta başlatılan taşınır rehni uygulaması en çok esnafı rahatlattı. Küçük işletmelerin, çiftçinin ve esnafın finansal ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmesi için yapılan sistemde 1 Ocak ? 8 Eylül arasında 5 bin 828 sözleşme yapıldı. Bu rehin sözleşmelerinden 2 bin 740 sözleşme ile en çok esnaf yararlandı. Kredi alırken işletmenin tamamının teminat olarak gösterilmesi zorunluluğunu ortadan kaldıran bu uygulama ekonomimizdeki dengesizlikleri de zamanla düzeltecektir. Biz TESK olarak 1 Ocak’ta TARES ile ilgili genelge yayınladık fakat bu uygulamadan vatandaşlar da dahil olmak üzere hala haberi olmayanlar var. Bu kanunun ne tür kolaylıklar sağladığını esnaf başta olmak üzere herkesin öğrenmesi gerekiyor’ şeklinde konuştu.
-‘TAHSİL ETMEYİ BEKLEYEN ALACAĞA KADAR BİRÇOK ŞEY REHİN VERİLİYOR’
Kredi çekerken birçok varlığının rehin verilebileceğini hatırlatan Palandöken, ‘Taşınır rehni uygulaması iki esnaf arasında da işleyebileceği gibi, taraflar birbirine mallarını rehin edebiliyor. Bu sistemle kredi alırken işletmenin tamamını teminat olarak göstermek yerine birçok şey rehin kapsamına giriyor. Ticari hatlar ve plakalar, stok mallar, fikri ve sınai mülkiyet hakları, sarf malzemeleri, kira gelirleri ve ticari projeler, eldeki makineler rehin verilebiliyor. Bunların yanında çiftçi elindeki ürünü de, ileride alacağı ürünü de rehin gösterebiliyor. Rehin verilen varlık türlerinde ilk 7 ayda 454 bin 77 adetle ilk sırada alacaklar kayda geçti. Yani vatandaş kredi çekebilmek için tahsil etmeyi beklediği alacağını rehin verdi. Onu 37 bin 133 ile makine ve teçhizatlar, 10 bin 948 ile stoklar, 4 bin 630 ile hayvan varlığı, 3 bin 975 ile ticari plaka ve ticari hatta rehin işlemi takip etti’ diye bilgi verdi.