Haziran 2017 Bankacılık Sistemi
Genel Değerlendirme
Hükümetin büyümeyi ve kredi arzını destekleyen kararları ve uygulamalarının olumlu etkisiyle 2017 yılının ilk yarısında büyüme hız kazanmıştır. Hazine garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle verilenler de dahil olmak üzere, krediler önemli ölçüde artmıştır. Kredilerde artış hem kurumsal hem bireysel kredilerde olmuştur.
Ekonomik faaliyetteki canlanma ve kredilerdeki artış ödeme sistemini olumlu yönde etkilemiştir. Finansal sağlamlık göstergeleri sağlıklı düzeyini sürdürmüştür. Takipteki kredilerin kredilere oranı gerilemiştir. Kredi hacmindeki hızlı artışla kar artmış ve özkaynakları desteklemiştir. Bu sayede sermaye yeterliliği yüksek düzeyde kalmıştır. Ortalama özkaynak karlılığı yükselmiştir. Mevduat artışında bir hızlanma olmakla birlikte, kredilere göre daha yavaş artmıştır. Bu nedenle, kredilerin finansmanında mevduat dışı kaynak kullanımı artmıştır. Kredilerin mevduata oranı yüksek düzeyde kalmış, fonlama maliyetinde de artış olmuştur.
Sektör Gelişmeleri
Mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarının bilanço toplamı, Haziran 2017 itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 20 oranında büyüyerek 2.827 milyar TL (804 milyar dolar) olmuştur. Toplam aktifler sabit fiyatlarla yüzde 8 büyürken, dolar bazında yüzde 1 küçülmüştür. Haziran 2017 itibariyle mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarının toplam aktiflerinin gsyh’ya oranının yüzde 103’ü aştığı tahmin edilmektedir.
Kredi stoku Haziran 2017 itibariyle yıllık bazda yüzde 23 artmış ve 1.897 milyar TL (539 milyar dolar) düzeyinde gerçekleşmiştir. Krediler sabit fiyatlarla yıllık bazda yüzde 10 artmıştır. 2017 yılı Haziran ayı itibariyle, toplam kredilerin yüzde 77’lik bölümünü oluşturan kurumsal kredilerin yıllık büyümesi yüzde 23’ün üzerine çıkmıştır. Kredi mevduat oranı Haziran 2016’ya göre 2 puan artarak yüzde 119 olmuştur.
Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı gerileyerek oranı yüzde 3 olmuştur. Haziran 2017 itibariyle takipteki kredilerin yüzde 79’u için özel karşılık ayrılmıştır.
Toplam mevduat Haziran 2017 itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 büyüyerek 1.598 milyar TL’ye (457 milyar dolar) ulaşmıştır. Sabit fiyatlarla mevduatlardaki yıllık büyüme yüzde 9 olmuştur. Toplam kaynakların yüzde 57’lik bölümünü mevduatlar oluşturmuştur.
YP mevduatların TL karşılığı yıllık bazda yüzde 30 oranında artmıştır. Mevduat içinde TL mevduatların payı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan azalarak yüzde 54’e gerilemiştir.
Mevduat dışı kaynaklar yıllık bazda yüzde 20 büyümüştür. Mevduat dışı kaynakların toplam pasifler içindeki payı ise bir önceki yıla göre 2 puan artarak yüzde 26 olmuştur.
Kaynak: TBB