Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ticaret ve Sanayi Erbabının Karlılık Oranları Düşerken, Bankaların Karları Yüzde 50 Arttı

Ticaret ve Sanayi Erbabının Karlılık Oranları Düşerken, Bankaların Karları Yüzde 50 Arttı

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ile Kütahya Ticaret Borsası’nın birlikte düzenlediği müşterek değerlendirme toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kriz ortamında ticaret ve sanayi erbabının karlılık oranları düşerken, bankaların karlarının yüzde 50 arttığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Bankalar şemsiyeyi yağmurlu havada kapatıp, güneşli havada açıyor” dedi.​

Hisarcıklıoğlu, geleceği kurmanın yolunun umutlu olmaktan geçtiğini belirterek, sanayicinin ve ticaretin önünü açabilmek için çok önemli adımlar atıldığını söyledi.

İstihdam Seferberliği’nin hayata geçmesi ile tarihi fırsatlar sağlandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Ocak 2017’den bu yana 1,6 milyon ilave istihdam sağlandığını ifade etti. TOBB Başkanı, “Yeni birini işe aldığınızda ilk 3 ay her şey devletten, 2017 sonuna kadar vergi ve primler devletten” diye konuştu.

-Oda borsa camiası neler yaptı ? Ne istedik ne oldu?

Oda ve borsaların ne iş yaptığını soranlar olduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu “Oda-borsalar o kadar çok şey yapıyor ki üyeleri için ne var ki bunları galiba tam olarak anlatamıyoruz” dedi.

Oda ve borsaların tüm kaynaklarını seferber ederek, Aralık 2016’da finans sıkıntısı çeken KOBİ’lereNefes olduğunu ve kredi sağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın bankalara verdiğinden daha düşük faizle kredi imkanı sağladık üyelerimize: yıllık %9,90 faiz ile finansmanda inovasyon yaptık. 5 milyar liralık kredi hacmi sağladık, 27 bin firma yararlandı. Düşük faizli kredi uygulamasına örnek olduk. KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Desteği  2017’de 260 bin KOBİ’ye, 6,5 milyar lira faizsiz finansman desteği sağlandı.

Kredi Garanti Fonu ile yüzde 89’u KOBİ olmak üzere 313 bin firmaya kefil olduk. Kefil olma miktarımız 250 milyar liraya çıktı. Bu üç mekanizma ile 600 bin firmaya ulaşmışız. Dünyada böyle bir oda borsa yapısı yok. Daha ne yapsın bu oda borsalar. 1 milyon üyemizin yüzde 60’ına ya kredi vermişiz ya kefil olmuşuz a destek vermişiz.”

TOBB Başkanı camia olarak hükümetten ne talep ettiklerini ve neler yapıldığını şu sözlerle aktardı: “Ne talep ettik? Ödeme sıkıntısı yaşayan KOBİ’lere destek verilsin. Ne çıktı? Aralık-Ocak-Şubat SGK primleri, faizsiz olarak  Ekim-Kasım-Aralık’a ötelendi. 11,2 milyon çalışanı istihdam eden işverenler bundan faydalandı.

Ne talep ettik? Çek’e olan güven yeniden tesis edilmeli. Ne çıktı? Hapis cezası uygulaması yeniden başlatıldı. Kare Kod’lu çek zorunlu hale geldi.

Ne talep ettik? Vergisini düzenli ödeyen ödüllendirilsin. Ne çıktı? Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere %5 indirim geldi.

Ne talep ettik? İstihdam için destek verilsin, işsizlik düşsün. Ne çıktı? İstihdam Seferberliği hayata geçti. Yeni birini işe aldığınızda ilk 3 ay her şey devletten, 2017 sonuna kadar vergi ve primler devletten Ocak 2017’den bu yana 1,6 milyon ilave istihdam sağlandı.

Ne talep ettik? İş Sağlığı/Güvenliği mevzuatı KOBİ’lere büyük yükler getiriyor. Ne çıktı? 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu, 1 Temmuz 2017 tarihinden 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendi.

Ne talep ettik? Sanayici üzerindeki mali yükler azaltılsın. Ne çıktı? Üretim Reform Paketi yasalaştı. Sanayi ve üretim bölgelerinde yer alan binalarda emlak vergisi kalktı. Sanayi Sicile kayıtlı işletmelerin elektrik kullanımındaki % 2 TRT payı kalktı. Hafta sonu çalışmak için izin alınmayacak. Bazı damga vergisi uygulamaları ve harçlar kaldırılıyor. Arsa tahsislerinden damga vergisi ve gayrimenkul işlemlerinden harç alınmayacak. OSB yatırımcıları finansmana erişimde tapularını teminat gösterebilecek.

Ne talep ettik? Kamu alımlarında yerli üretime destek/öncelik verilsin. Ne çıktı? Kamu mal alım ihalelerinde yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı. Eskiden kamunun mal alımında yerli üretimin payı sadece yüzde 8’di. 2016’da bu oran yüzde 42’ye ulaştı. Yani yerli üretimin aldığı pay 5’e katlandı. Bu sayede 49 milyar lira ilave iş, yurtiçi üretime kazandırıldı. Yerli Malı Belgesi’ni Odalar/Borsalar verebiliyor.

Ne talep ettik? Ekonominin yüzde 60’ı iç tüketimden geliyor. 2009’daki gibi iç tüketimi canlandırmak lazım. Ne çıktı? Konutta ve Mobilyada KDV indirimi, Beyaz Eşyada ÖTV muafiyeti. Beyaz Eşya satışı %32, Mobilya satışı %30, Konut satışı %6 arttı. İndirim süreleri 3 aydan 6 aya uzatıldı.

TOBB MEYBEM’de (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri) ücretsiz sınavlar sağladık. 31.12.2017’ye kadar sınav ücretsiz (İşsizlik Sigorta Fonu) Uluslararası geçerliliği olan ehliyete sahip olacak. İşveren ne kazanacak? SGK teşviki. Mevcut çalışan belge alırsa, firma SGK işveren primini 12 ay ödemiyor. Belgesi olan işçi işe alınırsa, firma SGK işveren primini 54 ay ödemiyor.

Oda-Borsa ne kazanacak? Üyesine hizmeti kendi şehrinde, ayağına götürüyor. Daha fazla prestij kazanıyor. Bütçeden para çıkmıyor. Yapılan sınav sayısına göre sınav ücretlerinden pay alıyor.”

Exit mobile version