2015 Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Yoğunlaşma
Yoğunlaşma 103 sınıfta çok yüksek olarak gerçekleşti
Yoğunlaşma düzeyleri; CR4 < 30 ise düşük derecede yoğunlaşma, 30 ≤ CR4 <50 ise orta derecede yoğunlaşma, 50 ≤ CR4 <70 ise yüksek derecede yoğunlaşma, CR4 ≥ 70 ise çok yüksek derecede yoğunlaşma olarak belirlendi.
İmalat sanayinin %24,6’sında çok yüksek derecede yoğunlaşma oldu
İmalat sanayi sektöründeki sınıfların %33’ünde düşük derecede yoğunlaşma, %24,1’inde orta ve %18,3’ünde yüksek derecede yoğunlaşma olduğu görüldü. İmalat sanayi sınıflarının %24,6’sında ise yoğunlaşma çok yüksek derecede oldu.
İmalat sanayindeki sınıfların yoğunlaşma düzeylerine göre dağılımı, 2015
Toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların %65,9’unda, İnşaat sektöründeki sınıfların %81,8’inde düşük derecede yoğunlaşma gözlemlenirken, Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların %35,7’sinde, Ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların %31,8’inde çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi.
Toptan ve perakende ticaret sektörü sınıflarının %20,9’unda, Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların %14,3’ünde orta derecede yoğunlaşma oldu. Ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların %9,1’inde ise yüksek derecede yoğunlaşma olduğu görüldü.
AÇIKLAMALAR
Yoğunlaşma oranları, 2015 yılı Sanayi ve Hizmet İstatistikleri araştırması kapsamındaki girişimlerin faaliyet türü birimleri bazında ciro değerleri kullanılarak NACE Rev. 2 sınıflamasına göre sınıflar (4 rakamlı) düzeyinde hesaplanmıştır. Girişimin faaliyet gösterdiği her farklı ekonomik faaliyet sınıfı, faaliyet türü birimi olarak alınmıştır. Bu çalışmada temel alınan yoğunlaşma oranı (CR4: Concentration Ratio), bir ekonomik sınıftaki en büyük ciroya sahip 4 girişimin ciroları toplamının, o ekonomik sınıftaki toplam ciro değerine bölünmesiyle elde edilmiştir