Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Nisan-Haziran 2017
ÖZET
Küresel ekonomi güven artışının da etkisiyle ılımlı toparlanmaya devam etmektedir. İki yıllık zayıf göstergelerden sonra üretimdeki ekonomik aktivitenin artması ve bunun ticareti desteklemesiyle birlikte büyümede ilerleme
beklenmektedir.
Küresel ekonominin gündemine mevcut risklerin yanı sıra yeni jeopolitik gelişmeler de eklenmiştir. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ile başlayan ve daha sonra Libya, Yemen ve Maldivler’in de katıldığı 7 ülke; Katar’ı teröre destek vermekle suçlayarak diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştur. Bunun yanı sıra İran’daki terör saldırıları da küresel ekonomiyi tehdit eden yeni riskler olarak ortaya çıkmıştır.
ABD Merkez Bankası Fed, faiz oranlarında beklenen artışa gitmiştir. 13-14 Haziran tarihlerinde yapılan toplantıda politika faizini piyasa beklentileriyle uyumlu olarak 25 baz puan artırarak yüzde 1,00-1,25 aralığına yükseltmiştir.
Fed Açık Piyasa Komitesi 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu 2017 yılında daraltmaya başlayacağını açıklamıştır. Açıklamada ekonominin beklendiği yönde gitmesi halinde bilançoda normalleşmeye bu yıl başlayacağı ancak net bir tarih verilmediği görülmüştür.
25 Mayıs’ta Viyana’da düzenlenen OPEC Zirvesi sonrasında üretim kesintisi anlaşmasının aynı miktarlarla dokuz ay daha uzatılması konusunda OPEC ve OPEC dışı katılımcı ülkeler arasında anlaşma sağlanmıştır. OPEC üyeleri günlük 1,2 milyon varillik üretim kesintisine, başını Rusya’nın çektiği OPEC dışı ülkeler de 0,6 milyon varillik üretim kesintisine en az dokuz ay daha devam etme kararı almıştır. Üretim kesintisine devam kararına rağmen petrol fiyatlarında düşüş gözlenmiştir. Bu düşüşte OPEC ve OPEC dışı üreticilerin daha önceki karar sonrasında taahhüt ettikleri üretim kesintisini büyük ölçüde gerçekleştirmemiş olmalarının etkili olduğu düşünülmektedir.
G20’nin 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’da gerçekleşecek Liderler Zirvesi’nde, Dünya liderlerinin, Trump’ın korumacılık tezlerine karşı “ticareti serbestleştirme” görüşünü masaya getirilmesi planlanmaktadır. G20 Liderler Zirvesi’ne ilk kez katılması beklenen Trump’ın bu konuda dünya liderlerine göstereceği tavır merak edilmektedir.
ABD ekonomisi, 2017 yılı birinci çeyrekte beklenenden daha iyi bir performans sergilemiştir. Yapılan iki revizyonun ardından büyüme %1,4’e çıkmıştır.
Açıklanan verilere göre Avro Bölgesi ilk çeyrekte %1,7 oranında büyümüştür. Avro Bölgesinde varlık alım programı ve genişleyici para politikasının etkisiyle ekonomik toparlanma güçlü seyrini sürdürmektedir. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin Mart ayından beri her ay 60 milyar avroluk tahvil ve bono alarak reel ekonomiye kredi vermesiyle ekonomi canlanmaktadır.
ECB’nin 27 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada Avro bölgesinin kriz sonrasında toparlanmada diğer ekonomilere göre gecikmiş olsa da son 16 çeyrektir sürekli büyüdüğü ifade edilmiştir. Ayrıca ekonomi genişlemeci para politikasının da etkisiyle toparlandıkça ve istikrarlı bir şekilde enflasyon yarattıkça belirsizlik ve riskler de göz önünde bulundurularak temkinli ve kademeli olarak para politikası parametrelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine değinilmiştir.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakereler, 19 Haziran Pazartesi günü başlamıştır.
İngiltere’de Başbakan May liderliğindeki Muhafazakâr Partinin; Kuzey İrlanda’nın aşırı sağcı Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle kurduğu azınlık hükümetinin programı 309’a karşı 323 oyla güvenoyu almıştır.
7 Mayıs tarihinde Fransa’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Macron galip çıkmıştır. Bu gelişmenin ardından Avrupa Birliği’nin geleceğine ilişkin endişelerin azalması piyasaları ve ekonomik beklentileri olumlu yönde etkilemiştir
Çin ekonomisinin yeni normal olarak adlandırılan düşük ancak dengeli büyüme eğilimi devam etmektedir. Çin, son çeyrekte %6,9 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel ekonomide iyileşmelerin beklendiği düzeyde olması ve hükümetlerin doğru politikaları uygulaması durumunda, 2017 ve 2018 boyunca dünyada ticaret hacminin yükseleceğini açıklamıştır. 2017’de küresel ticaret hacminin % 2,4 oranında artacağı, 2018’de ise artış oranının % 2,1 ila 4 arası olması beklenmektedir.
Yapılan tahminlere göre yılın ikinci yarısında petrolde taban fiyat olarak 50 dolarlar görülebilecekken, yılın son çeyreğinde petrol fiyatları 61 dolara kadar çıkabilecektir. Brent petrolün varil fiyatı 30 Haziran 2017’de 47,9 dolar olarak gerçekleşmiştir.
Tamamı İçin Tıklayınız