Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İhracatta e-Fatura Dönemi 1 Temmuz’da Başlıyor

İhracatta e-Fatura

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba444@mynet.com

Bilindiği üzere 454 ve 461 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan düzenleme ile e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere, Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamında yapacakları mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Tax-Free) işlemleri için 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-Fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.  Bu tarih itibariye e-fatura uygulamasına kayıtlı olan 63 binden fazla mükellef kapsama dahil olmuş bulunmaktadır. e-fatura uygulaması kapsamına girmeyen mükellefler ihracat veya tax free işlemlerinde eskiden olduğu gibi matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edecektir

İhracat işlemlerinde e-fatura uygulaması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte uygulamaya koyduğu bir sistem olup ihracat e-fatura uygulaması her iki bakanlık bünyesinde gerçekleştiren işlemlerin tek bir yerden kısa sürede gerçekleşmesi ve kontrolünün sağlanmasını amaçlamaktadır. İhracat işlemlerinde e-faturaların elektronik ortamda işleyişi; Fatura düzenleyen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Merkez ve Alıcı Kurum olmak üzere dört paydaşın rol aldığı bir sistem üzerinden yürütülmektedir.

Sistemin işleyişi özetle şöyle gerçekleşecek; İhracat işlemleri kapsamında mükellef tarafından GİB‟e gönderilen e-Faturalar anında şema ve şematron kontrollerinden geçildikten sonra e-Faturanın aldığını içeren sistem yanıtı ve GTB’ye ileteceği mükellefe e-Fatura sistemi üzerinden iletilecek. e-Fatura içeriğindeki temel bilgileri veritabanına kaydedilecek ve  e-Fatura GTB’ye iletilecek. Gümrük sistemine alınan fatura için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sistemi tarafından 23 haneli bir referans numarası üretilecek ve üretilen referans numarasını ayrı bir portal üzerinden GÇB’yi hazırlayacak mükellefin erişimine sunulacak.

GTB birimlerince e-Faturada herhangi bir hata tespit edilmediği takdirde GÇB tescil işlemi tamamlandıktan ve ihraç edilen malların yurtdışı çıkış işlemleri tamamlandıktan sonra mükellefler GTB Portalı üzerinden kabul yanıtını (içerisinde GÇB bilgisi ve intaç tarihini de barındırır) verecektir.

e-Fatura uygulamasında ilişkin hususlar

Kaynak

– http://www.efatura.gov.tr/e-Fatura Gümrük İşlemleri Kılavuzu

– T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu

Exit mobile version