Bakan Şimşek’ten GSYH Büyümesine İlişkin Değerlendirme
Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet ŞİMŞEK’in 2017 Yılı 1. Çeyrek GSYH Büyümesine İlişkin Değerlendirmesi
Türkiye ekonomisi 2017 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 5,0 oranında büyüme kaydetmiştir. Böylelikle, Türkiye Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer almıştır.
2017 yılının ilk çeyreğinde büyüme daha dengeli bir görünüm sergilemiştir. Yurtiçi talep büyümeye 2,8 yüzde puan katkı sağlamıştır. Bununla birlikte, emtia fiyatlarındaki artış ile emtia ihracatçısı ticaret ortaklarımızın talebinin güçlenmesi, AB ekonomisindeki olumlu görünümün devam etmesi ihracat performansımızı desteklemiş ve net dış talep büyümeye pozitif yönde 2,2 yüzde puan katkı sağlamıştır.
2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergeler ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etmektedir. Bu gelişmede, son dönemde ekonomiyi desteklemek için hayata geçirdiğimiz uygulamalar önemli rol oynamıştır. Yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik teşvikler, vergi indirimleri ve finansmana erişimin kolaylaştırılması ekonomimizi hem talep hem de üretim yönünden desteklemektedir. 2017 yıl genelinde büyümenin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşme ihtimali kuvvetlenmiştir.
2016 yılı son çeyreğinden itibaren reel sektörün finansmana erişimini desteklemek amacıyla bir dizi uygulama başlattık. KOBİ’lerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak için taşınırların rehin olarak gösterilmesine olanak sağladık. Ayrıca, Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefalet sistemini daha etkin bir hale getirdik. Bu kapsamda KOBİ’lere, ihracatçı firmalara ve KOBİ dışındaki firmalara Hazine desteği ile sağlanan kefaletlerin miktarı ve yararlanıcı sayısını artırma yönünde yeni adımlar attık. Kredi Garanti Fonu kefaleti ile şu ana kadar 257 bin kredi işlemine ve 147 milyar TL’lik kredi hacmine ulaşılmıştır. Bu düzenleme sonucunda son dönemde ticari kredilerde görülen kayda değer artış eğiliminin büyümeye pozitif katkı sağlamasını bekliyoruz.
Ekonomik büyüme ile gelen refah artışının toplumumuzun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılmasını sağlamak ve güçlü istihdam sağlanmasına yönelik gerekli tedbirleri almak hükümetimizin her zaman en önemli öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, 2017 yılı Şubat dönemi itibarıyla küresel krizden bu yana toplam 7,5 milyon kişilik yeni istihdam sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği ve ekonomideki ivmelenme 2017 yılında işsizlik oranındaki düşüş eğilimine katkıda bulunacaktır.
Türkiye ekonomisi sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürmektedir. Önümüzdeki dönemde de ekonomimizin daha dengeli bir büyüme kompozisyonu ile potansiyel büyüme hızına yakınsamasını hedefliyoruz. 16 Nisan’da milletimizin verdiği “siyasi istikrarın pekişmesi” kararı bu amaca ulaşmada büyük rol oynayacaktır. Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer alma hedefimize ulaşmak için yapısal reformları kararlılıkla uygulamaya ve reformların etkinliğini artırmaya devam edeceğiz.