Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV İadesi Tasdik Raporları, Karşıt İnceleme Tutanakları ve YMM Teyit/Bilgi Yazıları

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü

Sayı: 39044742-130[DUYURU]-E. 128314

Konu: KDV İadesi Tasdik Raporları, Karşıt İnceleme Tutanakları ve YMM Teyit/Bilgi Yazıları

ACELE

10.05.2017

İSTANBUL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

İstiklal Caddesi Aşmalı Mescit Mahallesi No: 146 (34430) Beyoğlu/İSTANBUL

Başkanlığımıza gerek mükellefler gerek vergi dairesi müdürlükleri aracılığı ile intikal ettirilen olaylardan, katma değer vergisi (KDV) iadesi talep eden mükelleflerin iade talepleri yerine getirilirken, mükellefler adına düzenlenecek KDV iadesi tasdik raporları, karşıt inceleme tutanakları ve YMM teyit/bilgi yazılarında karşılaşılan sorunlar nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. İlke olarak karşıt inceleme tutanaklarının tasdik raporuna eklenmesi gerekmektedir. Ancak, tutanak sayısının fazla olması durumunda, en yüksek tutarlı faturaları içeren asgari 10 adet inceleme tutanağının rapora eklenmesi, incelemeye yetkili elemanlarca talep edilmesi halinde ibrazı şartıyla diğer tutanakların ise tasdik işlemini yapan Yeminli Mali Müşavirlerce muhafaza edilmesi mümkün bulunmaktadır.

İade talep eden mükellefin ilgili dönem indirilecek KDV tutarı ile birlikte (iade talebine ilişkin geçmiş dönem yüklenimleri dahil) yüklenilen KDV’nin de asgari %80’inin incelenmesi gerekmekte olup, yüklenime konu edilsin edilmesin indirilecek KDV’de yer alan en yüksek 10 alıma ilişkin tutanakların rapora eklenmesi gerekmektedir.

En yüksek 10 alımın mükellef bazında değil fatura bazında düşünülmesi gerekmektedir. Düzenlenecek rapora eklenecek karşıt inceleme tutanakları, aynı mükelleften de olsa, en yüksek 10 alıma ilişkin bilgileri içeren tutanakların eklenmesi yeterli olacaktır.

Tutanak sayısının 10 dan az olduğu hallerde (%80 şartını sağlamak kaydıyla) mevcut karşıt inceleme ve teyit tutanaklarının tasdik raporuna eklenmesi yeterli olacaktır.

Ayrıca, karşıt inceleme tutanakları ve teyit yazılarında nezdinde karşıt inceleme yapılan mükellefin malları (imalatçılarda hammaddeyi) tedarik ettiği alt firmalara ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmekte olup, mal veya hammadde atımlarının çok sayıda kişiden yapıldığı hallerde en yüksek 10 alıma ilişkin bilgilerin verilmesi yeterli olacaktır.

2. İhracat teslimleri (11/1-a) ve ihraç kaydıyla yapılan teslimlerden (11/1-c) doğan katma değer vergisi iadeleriyle. Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan satışlarla ilgili (11/1-b) katma değer vergisi iadelerinde yeminli mali müşavirlerce düzenlenecek tasdik raporlarında karşıt incelemelerin, ihracata konu mal ve hizmetin imalatçısı (üreticisi) konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar yapılması zorunludur.

İhracat teslimleri ve ihraç kaydıyla yapılan teslimlerden doğan katma değer vergisi iadeleri. Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan satışlarla ilgili katma değer vergisi iade talepleri dışında kalan (tevkifat veya indirimli oranda vergiye tabi işlemlerden doğan iade talepleri, yatırım teşvik belgesi kapsamda teslimlerden doğan iade talepleri gibi) diğer iade işlemlerinde ise bu konudaki sorumluluk kendilerine ait olmak üzere en az işlemlerini tasdik ettikleri mükellefe mal veya hizmet satan mükelleflerin kayıtlarına inilmesi suretiyle karşıt inceleme yapılması mümkün bulunmaktadır.

İthal edildikten sonra Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamında ihraç edilen ürünlerde söz konusu malı ithal eden firmanın kayıtlarına inilmesi yeterli olacaktır.

Tedarikçi ihracatçının ihraç konusu malı hazır olarak aldığı firmanın da tedarikçi olması ihracata konu mal ve hizmetin imalatçısı konumundaki mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt inceleme zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla, hazır satın alınmış olan malların ihracına ilişkin KDV iade raporlarının hazırlanmasında, ihracata konu malın imalatçısı bulununcaya kadar alt firmalara inilecek ve imalatçının da mal ve hizmet temin ettiği firmalara bakılacaktır.

KDV iadesi talep eden mükelleflerin tasdik işlemlerinde indirilecek KDV’nin %80 veya daha fazlasına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt incelemelerin yapılması gerekmekte olup, ikinci veya daha alt kademelerde böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

Kendi ürettiği malı ihraç eden mükellefler açısından karşıt inceleme, imalatçı-ihracatçı firmanın mal ve hizmet temin ettiği firmalarla sınırlıdır.

Alt firmalar nezdinde yapılacak karşıt incelemelerin ihraç konusu mal ve hizmetlere ilişkin girdilerle sınırlı tutulması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, ihraç edilen mal dışındaki alımlara ilişkin (iade talebine konu olmayan alımlara ilişkin) karşıt inceleme yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Karşıt inceleme yapma zorunluluğu bulunmayan bu tutarların doğruluğu, karşıt inceleme dışında başkaca yöntemlerle yeminli mali müşavirce araştırılacak ve düzenlenecek tasdik raporunda buna ilişkin açıklama yapılacaktır.

Ancak, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması ihtimalinin bulunduğu haller ile benzeri diğer şüpheli durumlarda yeminli mali müşavirler tarafından herhangi bir kademe sınırlaması olmaksızın işlemin gerçek mahiyetini ortaya çıkarıncaya kadar alt kademelere inilecektir.

3. KDV iadesi tasdik işlemlerinde indirilecek KDV’nin %80 veya daha fazlasına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt incelemelerin yapılması zorunludur.

%80’lik karşıt inceleme zorunluluğundan anlaşılması gereken, iade talep eden mükellefin ilgili dönem indirilecek katma değer vergisi ile birlikte (iade talebine ilişkin geçmiş dönem yüklenimleri dahil) yüklenilen KDV’nin de asgari %80’inin incelenmesidir.

Katma değer vergisi iade talebinde bulunan mükelleflerin beyannamelerinde yer alan iade edilecek katma değer vergisinin, iadenin talep edildiği dönemden önceki dönemlerden de kaynaklanması halinde karşıt incelemelerin bu tutarları da kapsayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkı SAYAN

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

Exit mobile version