28 Gün Çeken Aylarda Prim Ödeme Gün Hesabı
29 Gün Çeken Aylarda Prim Ödeme Gün Hesabı
30 Gün Çeken Aylarda Prim Ödeme Gün Hesabı
31 Gün Çeken Aylarda Prim Ödeme Gün Hesabı
Ay içinde eksik çalışması bulunan sigortalıların prim ödeme gün sayıları;
(Ay/dönemdeki toplam gün sayısı – Eksik gün sayısı = Prim ödeme gün sayısı)
formülü vasıtasıyla belirlenir.
Örnek 1:
31 gün çeken ayda 5 gün raporlu/ücretsiz izin olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 31-5=26,
Eksik gün sayısı 5 olarak bildirilecektir.
Örnek 2:
31 gün çeken ayda 1 gün raporlu/ücretsiz izin olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 31-1=30 olacağından,
Prim ödeme gün sayısı “30” gün olarak bildirilecek ve eksik gün sayısı girilmeyecektir.
Örnek 3:
30 gün çeken ayda 14 gün raporlu/ücretsiz izin olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 30-14=16,
Eksik gün sayısı ise 14 olarak bildirilecektir.
Örnek 4:
30 gün çeken ayda 1 gün raporlu/ücretsiz izin olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 30-1=29,
Eksik gün sayısı ise 1 olarak bildirilecektir.
Örnek 5:
28 gün çeken Şubat ayında 3 gün ücretsiz izinli olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 28-3=25,
Eksik gün sayısı ise 3 olarak bildirilecektir.
Örnek: 6
Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Ücretin günlük-haftalık ücret olarak belirlenmesi halinde işçiye çalıştığı gün kadar ücret ödenecektir. Bu durumda ay içerisinde tam olarak çalışan işçi ayın 28, 29, 30 ve 31 gün sürmesine bağlı olarak farklı ücrete hak kazanabilecektir. Günlük veya haftalık ücret ile çalışan işçilere işveren Şubat ayı için 28 gün üzerinden ücret ödeyecektir.
5510 sayılı Kanunun 80 ve 82. maddelerinde belirtildiği üzere sigorta prim gün sayısı ücret ödeme şekline bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilecektir.
Örneğin; Şubat ayında tam çalışan işçi 28 günlük ücret alsa dahi prim ödeme gün sayısının 30 gün sayılması nedeniyle sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak aylık kazanç tutarı 30 gün üzerinden bildirilecektir.
1 Şubat hariç, Şubat ayı içinde çalışmaya başlayan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise çalıştığı gün sayısı kadar olacaktır. Kısmi çalışma halinde ise ay içindeki toplam çalışma saati süresi günlük çalışma süresi kabul edilen 7,5 saate bölünerek sigorta primine esas günler hesaplanacaktır.
Örneğin aylık 120 saat kısmi süreli çalışan işçinin sigorta primine esas gün sayısı (120/7,5=16 gün) olacaktır.
Sigorta prim gün sayısı da 16 gün üzerinden bildirilecektir.
Sosyal Sigorta İşlemleri yönetmeliği
…
Prim ödeme gün sayısı ve günlük kazanç
MADDE 100 – (1) Sigortalının aynı ay içinde birden fazla işyerinde çalışması hâlinde, o aydaki toplam prim ödeme gün sayısı 30 günü geçemez.
(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bir ay içinde tam çalışan ve buna göre ücret alan sigortalının prim ödeme gün sayısı, ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilir. Ay içinde işe alınan sigortalının prim ödeme gün sayısı, işe başladığı tarih ile ayın kalan günleri kadar, işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise o ayda çalıştığı gün sayısı kadar Kuruma bildirilir. (Ek cümle:RG-18/8/2021-31572) İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç olmak üzere sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil edilerek o ayda çalıştığı gün sayısı kadar Kuruma bildirilir.
(3) (Ek:RG-18/8/2021-31572)(33) Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanır. Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanır.
…