Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ocak-Mart 2017 Banka Kredileri Eğilim Anketi

Ocak-Mart 2017 Banka Kredileri Eğilim Anketi

I. KREDİLERE UYGULANAN STANDARTLAR

Ocak-Mart 2017 döneminde;*

Bankalar, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartları temelde aynı bırakmıştır. İşletme kredilerine uygulanan standartları sıkılaştırıcı yönde etkileyen faktörler genel ekonomik faaliyete ilişkin beklentiler ve endüstri ya da firmalara ilişkin görünümdür. Bu çeyrekte hiçbir faktör, işletme kredilerine uygulanan standartları gevşetici yönde etkilememiştir. 2017 yılının ikinci çeyreği için beklenti de standartların temelde aynı bırakılacağı yönündedir.

Bireysel kredilere uygulanan standartların değişimi incelendiğinde; bankaların konut kredilerine uygulanan standartları sıkılaştırdığı, taşıt kredilerine ve diğer bireysel kredilere uygulanan standartları ise temelde aynı bıraktığı görülmektedir. Konut kredilerine uygulanan standartların sıkılaşmasındaki temel nedenler, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler ile fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamalarıdır. Taşıt kredilerine uygulanan standartları sıkılaştırıcı yönde etkileyen tek faktör ise genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerdir. Diğer bireysel kredilerde standartları sıkılaştırıcı yönde etkileyen faktörler tüketicilerin kredi itibarı, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler ile fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamaları olmuştur. Bu çeyrekte hiçbir faktör diğer bireysel kredilere uygulanan standartları gevşetici yönde etkilememiştir. Gelecek çeyrek dönem için beklenti, tüm bireysel kredi türlerinde standartların temelde aynı bırakılacağı yönündedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Açıklamalar:

Ülke ekonomisinde büyümenin finansmanında önemli bir faktör olan banka kredilerinin eğilimlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla, Merkez Bankası tarafından üç aylık dönemleri kapsayacak şekilde Banka Kredileri Eğilim Anketi hazırlanmıştır.

Bu anket ile, kredi arzını etkileyen koşullarda gerçekleşmiş ve gerçekleşmesi beklenen değişimler, bu değişimlerde rolü olduğu düşünülen faktörler ve kredi talebinin izlenmesi hedeflenmektedir.

Exit mobile version