Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi Kuruluyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin kurulmasını da öngören düzenlemeyle “TÜBİTAK’ın etkisizleştirildiği” yönündeki görüşün doğru olmadığını belirterek, “TÜBİTAK bütün teknoloji odaklı projelerin yürütücüsü olacak.” dedi.
TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam ediliyor.
Özlü, tasarının görüşmelerinde komisyon üyelerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Dünyada bilim, teknoloji ve sanayi alanında önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Özlü, Türkiye’de de bu alandaki kurumların kurulduğu ya da yasaların hazırlandığı dönem ile bugünler arasında büyük farklar olduğuna dikkati çekti.
Özlü, “TÜBİTAK’ın kurulduğu, kanunlarının çıktığı yıllardaki Türkiye şartları ve teknoloji seviyesi şimdi aynı değil. Değişen şartlara göre kurumların kendisini yenilemesi gerekir. Yenilenmeden büyüme olmaz.” dedi.
Bazı muhalefet milletvekillerinin eleştirilerinde tasarıyla öngörülen yapı ile başkanlık sistemi arasında bağlantı kurduklarını hatırlatan Özlü, böyle bir ilişkinin söz konusu olmadığını vurguladı. Özlü, şöyle konuştu:
“Başkanlık sistemi ile bu yapı arasında ilgi olduğu ifade edildi. Bırakın ilgi kurmayı aklımızdan bile geçmemiştir. Bu yapıyı kurgularken başkanlık sistemi aklımızdan bile geçmedi. Yedi aydır çalışıyoruz. Dünyadaki örneklere baktık, dünya nereye gidiyor buna baktık ve Türkiye’yi analiz ettik. Dünyadaki uygulamalarda bu alanda politika yapıcılar ile uygulamacılar ayrı. Biz politika yapıcı olarak siyasi otoriteyi görüyoruz. ‘Kurul üyelerini neden başbakan atayacak’ deniyor. Kurul üyelerini başbakan atamayacak da kim atayacak.”
“Güçleri birleştirmeyi hedef aldık”
Öngörülen yeni yapıda bilim, teknoloji ve sanayi politikası arasında bir irtibat kurulduğunun altını çizen Özlü, bu üç unsurun etkileşim içinde olmasını istediklerini belirtti.
Özlü, şu değerlendirmede bulundu:
“Yeni yapıda bilim, teknoloji ve sanayi politikasını belirlemede bu üçü arasında bir irtibat kurulmaktadır. Bu yapıyla sanayimize teknoloji enjekte etmek, bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye girdi sağlamak istiyoruz. Burada politika belirleyici yapı olarak bakanlık ile Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu görüyoruz. TÜBİTAK burada icracı kuruluştur. Etkisizleştirildiği eleştirileri yanlıştır. TÜBİTAK politikalarda yürütücü olacak. Biz güçleri birleştirmeyi hedef aldık. Türkiye’nin güçlerini birleştirip güçlü bir yapı oluşturalım, bu yapıdan, çıktı odaklı sonuç elde edelim istedik. Yeni düzenleme ile ‘TÜBİTAK etkisizleştiriliyor’ görüşü doğru değildir. TÜBİTAK bütün teknoloji odaklı projelerin yürütücüsü olacak.”
Ülkenin kaynaklarının belirli alanlara kanalize edilmesi gerektiğini dile getiren Özlü, şu anda bu kaynakların dağınık bir yapıda kullanıldığını, buna bağlı olarak çalışmalara ilişkin etki analizlerinin sağlıklı yapılamadığını söyledi.
Özlü, yeni yapıda koordineli gerçekleştirilen çalışmaların etki analizlerinin de daha verimli ve kapsamlı verilebileceğini ifade etti.
Bakan Özlü, sözlerini, “Türkiye’nin güçlerini hem mali açıdan birleştiren hem insan kaynakları açısından toparlayan bir tasarı hazırladık. ‘Eksiğimiz yoktur’ diyemem ama en iyisini yapmaya çalıştık. Eksikler varsa, hep beraber gideririz. Herkesten destek ve katkı bekliyoruz.” şeklinde tamamladı.