Üreten Türkiye Konuşuyor Toplantıları Başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ülkenin ekonomik değer üreten kesimlerinin geleceğe güvenini artırmak, üretimle ilgili sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmek, üretimin önemi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla organize edilen “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarının tanıtımı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) yapıldı. Toplantıda TOBB, TÜRK-İŞ, TİSK, TESK, TZOB, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, Türkiye KAMU-SEN, TİM, MÜSİAD, ASKON, TÜMSİAD, TÜGİAD, TÜGİK başkan ve temsilcileri de yer aldı.
Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, “Ülke olarak daha fazla nasıl üretebiliriz?” sorusuna yanıt aramak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.
AK Parti hükümetleri olarak, 14 yıl boyunca tacir, sanayici ve esnafla iş birliği halinde çalıştıklarına dikkati çeken Tüfenkci, “İstişare kültürünün gereği olarak attığımız tüm adımlarda vatandaşlarımızın taleplerini esas aldık. Ekonomimizi büyütmek için tüm taraflarla el ele verdik. Bu çalışmalarımız sonucunda 2002’den bu yana ülke ekonomisini çok ileri seviyelere taşıdık. Yapısal reform ve tedbirler sayesinde ülke ekonomimiz, tekrar büyüme sürecine girdi.” diye konuştu.
Bu kapsamda çok sayıda ekonomik teşvik paketini yürürlüğe koyduklarını dile getiren Tüfenkci, “Reel sektör, ihracatçı ve KOBİ’lerin rahatlatılmasına yönelik reform niteliğinde birçok tedbiri uygulamaya aldık. Bakanlık olarak ekonomimize hız kazandıracak birçok yeniliğe de imza attık. Ancak sahada gördüğümüz manzara ve iş dünyasından aldığımız tepkiler, bu kadar çok iyileştirmelere ve teşviklere rağmen, bu uygulamaların bilinmediğini ve muhatapları tarafından yaygın şekilde anlaşılmadığını gördük.” değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa değişikliği en çok üreticiye yarayacak
Anayasa değişikliğine yönelik referandum süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, “16 Nisan Türkiye’de önemli bir tarih. Burada bir referandum gerçekleşecek. Bu referandumda anayasa değişikliği de oylanmış olacak. Bu anayasa değişikliğinin de bizim bu toplantılarımızın gündeminde olacağını şimdiden söyleyelim. Çünkü bu anayasa değişikliği tüm toplumu etkilediği gibi, en fazla iş dünyasını, çalışanları ve burada temsil edilen kitleyi yakından ilgilendiriyor. Onun için anayasa değişikliği oylaması, herkesten daha fazla üretenler ve ticaret erbaplarını ilgilendiriyor. Yönetimsel krizlerden en fazla reel sektör etkileniyor. Onun için güçlü hükümet, güçlü meclis, güçlü yargıyı oluşturan bu anayasa değişikliğini de hem katılımcılara anlatacağız hem de onlarla istişare etmiş olacağız. Güçlü bir ‘Evet’ çıkması için de çalışacağız.” diye konuştu.
Laf laf üstüne değil, taş taş üstüne koyacağız
Tüfenkci, Bakanlık olarak yaklaşık 3,5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet verdiklerini, söz konusu hizmetlerin daha etkin ve verimli sunulması için doğru politikalar oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Doğru politika ve çözümlerin sektörle birlikte üretilebileceğini belirten Tüfenkci, “Türkiye’yi daha fazla büyütebiliriz. Bu sebeple ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ temalı toplantılar dizisiyle, Bakanlık olarak üretenlerin ayağına giderek onları dinleyeceğiz. Toplantıların temel hedefi, Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, ‘laf laf üstüne değil, taş taş üstüne koyacağız’ anlayışını iş dünyasına yansıtabilmektir. Toplantılarla hükümetimizin ekonomide aldığı tedbirler, sağladığı teşvikler, ekonominin son durumu ve gelecek beklentileri iş dünyasının temsilcileriyle istişare edilecek.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu toplantıların farklı illerde de gerçekleştirileceğini bildiren Tüfenkci, toplantılara konularına ilişkin Bakanların da davet edileceğini söyledi.Tüfenkci, “Bu toplantılarla ülkemizin üreten insanlarının geleceğe olan güvenini artırmayı, üretimle ilgili sorunları ortaya koymayı, çözüm önerileri geliştirmeyi, üretimin önemi
konusunda farkındalığı artırmayı, üreten kesimlerin temsilcileriyle bir araya gelmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Türkiye Ticaret Kongresi’ni gerçekleştireceğiz
Toplantılarda ticaret erbaplarının görüş ve isteklerinin de masaya yatırılacağını kaydeden Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini yapacağız. Bu toplantılar tüm Türkiye’yi kapsayacak. Bu çerçevede 12 il merkez olmak üzere, her ilimizde toplantılara katılım sağlanacak. Toplantıyı yapacağımız iller; Van, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Edirne, Malatya, Gaziantep, Bursa ve Konya’yı kapsayacak. İlk toplantımızı da, 14 Mart’ta Van’da yapacağız. Tüm Türkiye’deki ticaret erbaplarıyla buluşacağımız bu toplantı dizilerinin devamında ülkemizin başat sektörlerini ele alacağız. Ticaretin mevcut durumunu sektörlerle değerlendireceğiz. Yeni politikalar ve çözümler üreteceğiz. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda, ticaret sektörünün gelecek vizyonunu belirleyeceğimiz ‘Türkiye Ticaret Kongresi’ni gerçekleştireceğiz.”