İş Hayatında Kadınların İlk Tercihi Bakkallık
Gün geçtikçe ekonomiye katkıları daha çok artan kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘2016 yılı Ocak ayı verilerine göre kayıtlı 216 bin 550 kadın esnaf ve sanatkâr varken, 38 bin 312 artış ile bu rakam 2017 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 254 bin 862’ye ulaşmıştır. 2017 yılı verilerine göre 1 milyon 682 bin 107 esnaf ve sanatkârın yüzde 15, 15’ini kadın esnaf ve sanatkârlar oluşturmaktadır. Her geçen gün bu sayının artmasını, kadınların ekonomide daha çok söz sahibi olmasını destekliyoruz’ dedi.
-‘KADINLARIN İLK TERCİHİ BAKKALLIK’
Kadın esnaf ve sanatkârların iş hayatında ilk tercihlerinin bakkallık, bayilik ve büfecilik olduğunu belirten Palandöken, ‘İlk sırada 33 bin 584 kadın esnafımız tarafından tercih edilmiş bakkallık, bayilik ve büfecilik mesleği var. Bunu sırasıyla 15 bin 535 kadın esnafla lokantacılık, 15 bin 158 kadın ile kuaförlük, 7 bin 874 kadın ile servi aracı işletmeciliği, 7 bin 43 kadın ile taksicilik, 6 bin 685 kadın ile kuaförlük, 6 bin 682 pazarcılık, 6 bin 646 kahvehane, kıraathane işletmeciliği, 5 bin 851 kadın ile konfeksiyonculuk gibi meslek dalları takip ediyor’ diye konuştu.
-‘KADINLAR YALNIZCA BİR GÜN HATIRLANMAMALI’
Ekonomiden siyasete, sanattan iş hayatına kadar hayatın bütün alanlarında emeği olan, temsillerin en başarılılarını sergileyen kadınların varlığının tüm platformlarda artmasını desteklediklerinin altını çizen Palandöken, ‘Türkiye’de aktif rol oynayan başarılı kadınlarımızın sayısının artmasını desteklerken, Konfederasyon olarak kadın esnaf sayımızın her geçen yıl artması bizleri gururlandıran bir sonuçtur. TESK olarak kadın girişimcilerin kuracakları iş hayatlarına destek olabilmek adına destek programlarına devam etmekteyiz. KOSGFEB tarafından girişimcilere verilen sıfır faizli ve uzun vadeli kredilerde kadınlardımıza pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Geçmiş yıllarda erkeklere 25 bin lirayla kadar sıfır faizli kredi verilerken kadınlara da pozitif ayrımcılık yapılarak 30 bin lira sıfır faizli kredi verilirdi. Şimdi ise günümüzde bu rakam 60 bin lira olarak uygulamaya yeniden konularak kadın girişimcilerimiz teşvik edilmelidir’ şeklinde konuştu.