Türkiye İle KKTC Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın Bakanlığın Reşat Moralı Salonundaki imza törenine katıldı.
Bakan Müezzinoğlu törende yaptığı konuşmada iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki işbirliği anlaşmasının 1987 yılında imzalandığını anımsatarak, gelişen ve değişen koşullar göz önünde bulundurularak anlaşmanın güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Türkiye’nin Kıbrıs’ta taraflar arasındaki müzakerelerin olumlu sonuçlanmasını istediğini dile getiren Müezzinoğlu, “Rum kesiminin enosisci anlayışı ne yazık ki buna yine fırsat vermedi. Bizim, adadaki Türk halkının özgürlüğü ve geleceğe güvenli bir şekilde yürümesi dışında bir talebimiz yok. İki halkın birlikte yaşaması, hak ve hukukunun korunması bakışın dışında talebimiz yok ama onların enosisci anlayışı bu işin düğümünü oluşturuyor. Artık kendileri bilir diyerek, bundan sonraki süreci bugüne kadar olduğu gibi birlikte devam ettireceğiz” dedi.
Bir basın mensubunun, İstihdam Seferberliği kapsamında kaç kişinin işe yerleştirildiğinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, bu yılın ocak sigortalı sayısının yarın akşam netleşeceğini belirterek, bu nedenle şuan için net bir sayı açıklamasının mümkün olmadığını söyledi.
Günlük olarak takip ettikleri verilerden yola çıkarak şubat ayının 20 günlük döneminde yaklaşık 103 bin kişinin istihdam edildiğini bildiren Müezzinoğlu, “Rakamlar beklediğimizden daha iyi. 1-20 Şubat arasında yaklaşık 103 bin kişiye istihdam sağlandı. Tahminimiz, rakamın ay sonunda 150 bin kişiye ulaşması. Yılsonunda yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam etmeyi hedeflediğimiz düşünüldüğünde, şubat ayının 20 günlük verileri hedefe ilk planda ulaşabileceğimizi gösteriyor” diye konuştu.
Müezzinoğlu, yılsonunda işsizlik oranın yüzde 10’ların altına indirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek, bu konuda umutlu olduklarını vurguladı.
– “Türkiye’de ortalama emeklilik yaşı OECD üyesi ülkelerin oldukça altında”
Kamu Personel Reformu ve buna bağlı olarak kamu görevlilerinin iş güvencesiyle ilgili bir soru üzerine de Müezzinoğlu, Kamu Personel Reformu’nun uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu anımsattı.
Bu kapsamda İstanbul, Ankara ve Bursa’da tüm paydaşların katımıyla çalıştayların düzenlendiğini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
“Kamu çalışanın daha güçlü, daha dinamik olduğu, liyakatının ve performasının ölçülebildiği bir yapının nasıl kurulabileceğiyle ilgili bir çalışma uzun süredir var. Dolayısıyla söylenen cümleyi özellikle referandum atmosferinde ‘güvence kaldırılıyor’ diye bir başlıkla vermeyi doğru bulmuyorum. Bir defa kamuda çalışanın tabi ki güvencesi olacak. Burada yalnızca güvenceyi koyarsak, liyakatı, kendini geliştirebilmeyi, performansı getirmezsek bu sistem kamudaki insanımız körelmesine neden olur.”
Emeklilerde yaşa takılanların durumunu da değerlendiren Müezzinoğlu, “37 yaşında emekliliğin olduğu, 40-45 yaşında emekliliğin olduğu bir sistemin sürdürülebilir ve güçlü olması mümkün değil. Türkiye’de ortalama emeklilik yaşı OECD üyesi ülkelerin oldukça altında” dedi.
– “Projenin özü, kadın istihdamını desteklemektir”
Emekli olmak için yaş şartını bekleyenlerin emekli olacağı döneme kadar sağlık hizmetinden faydalanması için kanun düzenlemesine gidildiğini bildiren Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanların 53 liralık Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri halinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında hastanelerden hizmet alabileceklerini vurguladı.
Müezzinoğlu, CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin Büyükanne Projesiyle ilgili eleştirilerinin anımsatılması üzerine, “Yapılan eleştiriyi CHP’den bir erkek arkadaş yapsaydı bu kadar yadırgamazdım. Bu projenin özü, kadın istihdamını desteklemektir. Bu projenin paydaşları sendikalardır. Projede Türk-İş var, Hak-İş var. DİSK’e de projede yer almasını teklif ettik ama olumlu dönmediler” değerlendirmesine bulundu.
Projenin daha iyi olması yönünde eleştirilerin alabileceği yönünde önerilerin olabileceğini dikkati çeken Müezzinoğlu, “Ama kadın istihdamına daha güçlü destek verecek öneriyi yapmayarak projeyi eleştirmek Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışır. Bir de Cumhuriyet Halk Partili bir hanımefendiye herhalde yakışıyor ki bu eleştiriyi yapıyor. Bu evet-hayır ortamında kimin milletinden yana, kimin kadından yana, kimin kadının istihdamından yana, kimin aile kültüründen yana olduğunu görülüyor” dedi.
– “Türkiye’nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesinden yararlanacağız”
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner de Türkiye’de bulunmaktan ve iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki anlaşmayı imzalamaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.
Her alanda olduğu gibi Türkiye’nin sosyal güvenlik alanında da kendilerine tüm desteği verdiğini belirten Saner, “Anlaşmayla Türkiye’nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesinden yararlanacağız” dedi.
Saner, imzalanacak sosyal güvenlik anlaşmanın uzun süre güncelemeye ihtiyaç duyulmadan iki ülke arasındaki işbirliğine imkan sağlayacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından, Müezzinoğlu ve Saner iki ülke arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasını imzalandı.
İmza törenine, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, İŞ-KUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan ve ilgililer katıldı.