Cazibe Merkezlerinde Üretilen Ürüne Yüzde 15 Teşvik
İzmir’de Kars, Ardahan ve Iğdır Federasyonu temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Arslan, federasyon temsilcilerine 23 ili kapsayan “Cazibe Merkezleri Programı” hakkında bilgi verdi.
Arslan, İzmir’e yerleşmiş Karslı, Ardahanlı ve Iğdırlı iş adamlarından doğdukları topraklara yatırım yapmalarını isteyerek, “Kars, Ardahan ve Iğdır bu ülkenin doğudaki ucu. Biz batıdaki ucundayız, bir serhadden diğerine geldik. Biz istiyoruz ki bu 3 il, sadece sınırı bekleyen iller olmasın, elbette bu ülkenin bekası için geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik şehit olmaya hazır olsun, ancak bununla yetinmiyoruz bölgeyi kalkındırıp geliştirecek katma değer oluştursunlar. Asıl o zaman görevimizi yapmış oluruz.” diye konuştu.
Kars, Ardahan ve Iğdır’ı kolay erişilebilir hale getirmek için bölgede pek çok ulaştırma projesini hayata geçirdiklerine işaret eden Arslan, şöyle devam etti:
“Bölgeyi, Türkiye’nin Orta Asya’ya hatta Çin’e kadar uzanan kapısı yapalım. Bunun için bölgeyi demiryolu ağlarıyla örüyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi ile ülkemizin Asya ile Avrupa arasındaki demiryolunu kesintisiz yapıyoruz. Bu da yetmiyor Kars-Edirne’ye hızlı tren ağını yapıyoruz. Bunun da üzerine bu üç ilden Pakistan ve Hindistan’a giden ayrı bir demiryolu yapıyoruz. Bölgeye bir de lojistik merkez yapıyoruz. İnşallah 1 ay içinde inşaatı başlayacak. Bölgeyi demiryoluyla dünyanın her yerinde erişilebilir bir merkez haline getireceğiz. Bölünmüş yolları hem yapıyoruz hem de mevcutları sıcak asfalt haline getiriyoruz. Bölgeden Gürcistan’a Karadeniz’e erişmek için llgar Tüneli’nin inşaatına başlıyoruz. Bu 3 ili Karadeniz’e bağlamak için yine Şavşat yolunu bölünmüş yapıyoruz ve Sahara Tüneli’ni yaparak 3 il üzerinden Karadeniz’i ülkemizin güneyine bağlayacağız. ”
Bakan Arslan, Türkiye’nin batıya açılan limanı olduğu için İzmir’e ayrı bir önem verdiklerini belirterek, İzmir’de Çandarlı Liman ve bağlantı yollarıyla Çanakkale otoyolu projesi, İzmir-İstanbul otoyolu, İzban, Antalya-Denizli otoyolu, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projelerini yaptıklarını anlattı.
Kars, Ardahan ve Iğdır’a yatırım çağrısı
“Türkiye’nin batısında ne varsa doğusunda da o olmalı” prensibiyle, iller arasındaki kalkınmışlık düzeyini en aza indirmek için Cazibe Merkezleri Programını hayata geçirdiklerini söyleyen Arslan, şöyle konuştu:
“Bu programla, o bölgenin geçmişte olduğu gibi nereye gittiği belli olmayan teşvikler yerine, bölgeyi geliştirecek, kalkındıracak bir program yapıldı. İş adamlarımızdan ricamız; önemli teşviklerin verildiği, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır’ı ihmal etmeyin. Programda 23 il var, ama Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da bir yatırımcı gelecek en az 2 milyon liralık yatırım ortaya koyacak. Biz kamu olarak yatırım için arsayı vereceğiz. Sıra fabrikaya geldiğinde yüzde 30’u öz kaynak şartıyla fabrikanın yüzde 70’ini biz yapacağız. Bunu verdikten sonra fabrikanın içine alınacak makine, teçhizat için teminat göstermek şartıyla kredi alabileceksiniz. Bu teçhizatı yerli olarak alırsanız 3 yılı ödemesiz 7 yılı faizsiz toplam 10 yıl vade yapacağız. Yurt dışından alırsanız 2 yılı ödemesiz, 6 yıllık kredi var. Sebebi yerli üretimi teşvik etmek. İstihdam konusunda ise personel eğitimini ücretsiz sağlıyoruz. İşinizi kurduktan sonra işletme kredisinde faizin yüzde 50’sini biz karşılıyoruz. Üretilen ürünle ilgili kamu ihalelerinde cazibe merkezlerinde üretilen ürünlere yüzde 15 teşvik var. Bu kadar önemli bir projeyi hayat geçirirken bölgenin potansiyeli ve özellikleri dikkate alındı. Kars, Ardahan ve Iğdır’da tarım hayvancılıkta entegre tesisler, sanayi, çağrı ve veri merkezi desteklenecek en az 30 kişi istihdam şartı var.”