Bakan Elvan Ekonomik Konularda Değerlendirmelerde Bulundu
Elvan: Türkiye yabancı yatırımcı için hala çok cazip
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Anadolu Ajansı Editör Masası’nın konuğu oldu ve AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile editörlerin sorularını yanıtladı.
Bakan Lütfi Elvan, özellikle son birkaç hafta içinde yurt dışı yatırımcıların, Türkiye’ye yönelik bakış açılarında olumluya doğru bir gidişatın olduğunun görüldüğünü belirterek, “Yurt dışı yatırımcılar açısından Türkiye halen cazip bir ülke. Özellikle son iki üç haftada 452 milyon dolar seviyesinde borsaya net girişin olduğunu görüyoruz.” dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün Türkiye aleyhine yurt dışında yaptığı algı operasyonlarına karşın alınan tedbirler ile siyasilerin ve uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye bakışını da değerlendiren Bakan Elvan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ’nün kökünü kurutmak amacıyla hükümet, kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışı temsilcilikler ile elçiliklerin yoğun bir çalışma içine girdikleri ancak bunu çok kısa sürede gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi.
Bunların yurt dışında önemli uzantıları olduğuna işaret eden Elvan, “Birçoğu yurt dışına kaçtı, yurt dışında yoğun olarak ülkemiz aleyhine faaliyette bulunuyorlar. Türkiye’yi karalama kampanyası yürütüyorlar. Gerçekle bağdaşmayan yalan yanlış ifadeleri, başka ülkelerin parlamentolarına, parlamenterlerine ve sivil toplum kuruluşlarına aktarmaya çalışıyorlar. Bizler de Dışişleri ve ilgili bakanlıklarımız, yoğun bir şekilde gerçekleri tüm dünyaya anlatmaya çalışıyoruz ve anlatıyoruz.” diye konuştu.
Bakan Elvan: Yatırımcının resmi bir bütün olarak görebileceği bir program
Bakan Elvan Kasım ve Aralık ayında ön talepleri alınan ve geçtiğimiz günlerde de resmi olarak başvuruları başlayan ve 112 bin kişilik istihdam sağlaması öngörülen Cazibe Merkezi programına ilişkin bundan sonra işleyecek süreci anlattı.
Elvan, söz konusu programın proje fikrinden, fizibilite çalışmasından arsa tahsisi, bina yapımı, makine teçhizat alımı, işletme sermayesi, üretim gibi tüm süreçleri kapsayan bir destek mekanizması olduğunu vurgulayarak, “Bu bölgelerin makus talihinin yenilmesi için çok kapsamlı bir program ortaya koyduk. Cazibe Merkezleri Programı aslında paket bir program. Bir yatırımcının, girişimcinin işin başında hangi tür destekler alacağını bileceği, resmi bir bütün olarak göreceği bir program.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu kapsamda ücretsiz danışmanlık desteği, fizibilite çalışması, arsa tahsisi gibi imkanlar sağlayacaklarına işaret eden Elvan, “20 bin metrekareye kadar kapalı alanı bedelsiz yapacağız. 10 milyon liraya kadar bina yapımını da bedelsiz olarak biz sağlayacağız. Herhangi bir para devlet olarak almayacağız. Fabrikanın kurulması aşamasında yatırımcının alacağı makine ve teçhizata faizsiz 10 yıl vadeli kredi vereceğiz. İlave teminat istemeyeceğiz. Girişimcinin ya da yatırımcının almış olduğu makine teçhizat teminat olarak kabul edilecek. Yerli makine ve teçhizat alınırsa 10 yıl vadeli, ilk 3 yıl faizsiz, ödemesiz kredi desteği sağlanacak. Faizini biz ödeyeceğiz. Yurt dışından alınırsa vadeyi 6 yıla düşürüyoruz, çünkü yerli makine ve teçhizat kullanımını teşvik edeceğiz. Bunun da ilk 2 yılı ödemesiz olacak. Personelin eğitimine destek vereceğiz. İşletme aşamasında da alacağı işletme sermayesinin faizinin yarısını devlet olarak biz karşılayacağız. Bu 23 ilimizde üretilen ürünlere yönelik kamunun herhangi bir şekilde ihtiyaç duyduğu bir mal üretiliyorsa yüzde 15 fiyat avantajı sağlayacağız.” Dedi.
Cazibe Merkezi Programı Büyük Firmaların da İlgisini Çekti
Elvan, programa oldukça büyük ilgi gösterildiğini, özellikle Doğu Anadolu’da ve Güneydoğu Anadolu’da Türkiye’de önemli yer edinmiş güçlü firmaların da başvuruda bulunduğunu kaydetti.
Elvan, özellikle imalat sanayinde deneyim sahibi işletme ve firmalara öncelik vereceklerini vurgulayarak, “Bu konuda tecrübesi olmayanlara öncelik vermeyeceğimizi net olarak ifade etmek istiyorum. Bu program bu yaklaşımla başarılı olacaktır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde imalat sanayinde güçlü bir sanayi altyapısını oluşacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Elvan: Birçok uluslararası kuruluş TÜİK’i tebrik etti.
TÜİK’in GSYH revizyonundaki yeni milli gelir hesabının Türkiye için bir milat olduğunu belirten Elvan, “Bundan sonraki süreçte elbette, Avrupa İstatistik Ofisinin yapmış olduğu bazı değişikliklere yönelik biz de belki revizyona gideceğiz. Ancak bundan sonraki süreçte bu ölçekte büyük bir değişiklik söz konusu olmayacak.” diye konuştu.
Elvan, revizyonlara ilişkin TÜİK’in tüm uluslararası kuruluşlara veya kafasında en ufak bir soru işareti olan herkese açık olduğunu belirterek, “Fitch’den Türkiye İstatistik Kurumuna geldiler, arkadaşlarımızla 3-5 saat süren uzun görüşmeler yaptılar ve nasıl bir hesaplama yapıldığı nasıl bir yöntem izlendiği şeffaf bir şekilde anlatıldı. Fitch de raporunda son derece güvenilir bir GSYH revizyonu yapıldığını açıkladı.” dedi.
Elvan: Orta Vadeli Programı revize etmeyi düşünmüyoruz.
Bakan Elvan, Orta Vadeli Program’da bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin sorusuna da “Orta Vadeli Programımızı hazırlıyoruz. Bundan sonra bütçe çalışmalarına başlıyoruz. Merkezi Yönetim Bütçesi de OVP’nin bir parçası. Programda birtakım makro ekonomik büyüklüklerimiz var. Bunların yanında yapacağımız yapısal reformlar, izleyeceğimiz politikalar var.” Yanıtını verdi.