Birleşen KOBİ’lere Vergi İndirimi
Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
27 Ocak 2017 tarihli ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır.Yapılan değişiklikleri özetleyecek olursak;
Katma Değer Vergisinde yapılan değişiklikler
- Yatırım Teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları KDV’den istisna edilmiştir.
- 2017 yılı içinde Yatırım Teşvik belgesi kapsamında imalat sanayine yönelik gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında yapılan inşaat işleri harcamaları nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisine ilişkin iade hakkı getirilmiştir.
Kurumlar Vergisinde yapılan değişikler
- Yatırım Teşvik belgesi kapsamında imalat sanayine yönelik 2017 yılında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için indirimli kurumlar vergisi uygulamasıyla ilgili olarak Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/a maddesi düzenleme yapma konusunda Bakanlar Kuruluna verilen yetkiler genişletilmiştir.
- Maliye Bakanlığı’na, sanayi sicil belgesine haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ), Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, devir şeklinde birleşmeleri durumunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını % 75’e kadar indirimli uygulatma yetkisi verilmiştir
Birleşen KOBİ’lere Vergi İndirimi
6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29 maddesinde yapılan düzenleme ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı” başlıklı 32 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(5) 19 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamında birleşen sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile bu kapsamda birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını %75’e kadar indirimli uygulatmaya, bu indirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu; bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Yapılan bu düzenlemeyle ekonomik kriz yaşayan KOBİ’lerin güçlerini birleştirerek ekonomik krizden çıkmalarına vergisel destek sağlanması ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme sermayesinin alacağından vazgeçilen vergi ile finanse edilmesi amaçlanmış olup küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin birleşmelerinde indirimli kurumlar vergisi uygulaması getirilmiştir.
Yapılan bu uygulamadan Kurumlar Vergisi Kanunun Devir, bölünme ve hisse değişimi başlıklı 19. maddesinin birinci fıkrası,
“(1) Bu Kanunun uygulanmasında aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler devir hükmündedir:
a) Birleşme sonucunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun kanunî veya iş merkezlerinin Türkiye’de bulunması.
b) Münfesih kurumun devir tarihindeki bilânço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilânçosuna geçirilmesi.”
kapsamında birleşen,
- KOBİ statüsünde ki (Küçük ve orta boy işletmeler)
- Sanayi sicil belgesine sahip olan ve
- Fiilen üretim faaliyetine devam eden işletmeler
KVK’ nın 19. maddesinin 1 fıkrasına göre gerçekleştirilen birleşmede indirimli kurumlar vergisi uygulaması birleşmenin gerçekleştiği hesap dönemi de dahil olmak üzere üç yıllık sürede uygulanacaktır.
Birleşme sonrasında devrolan şirketin birleşme tarihine itibariyle beyan edilen kazancına ilişkin vergi indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanarak hesaplanacaktır.
Devralan şirketin birleşme tarihi dahil beyan edilen 3 yıllık kazancına ilişkin vergide indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanarak hesaplanacaktır.
Birleşen KOBİ’lere indirimli vergi oranı devir olan ve devir alan yani birleşen kurumların sadece üretim faaliyetinden sağlanan kazanca uygulanacaktır.
Yapılan düzenlemede KOBİ birleşmelerinde üretim faaliyetinden elde edilen kazançlarla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranını % 75’e kadar indirimli vergi oranı belirleme bu indirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırma konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmiş olup yapılan değişiklik 6770 sayılı kanun’un yayım tarihi olan 27 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Not; Uygulamaya ilişkin Bakanlar kurulu kararı, usul ve esasları belirleyen tebliğ Maliye Bakanlığınca henüz yayınlanmamıştır.