2017 Şehircilik Şurası
Türkiye’nin insan odaklı yeni şehirleşme vizyonunu, gelişen koşullar çerçevesinde katılımcı bir şekilde belirlenebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Şehircilik Şurası düzenleniyor.
Düzenlenecek olan şura ile ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; “Şehircilik Şurası ile insanımızın ruhunun, tarihsel birikiminin, toplumsal hassasiyetlerinin ve şehirli kimliğinin ön planda tutulduğu konular, güncel gelişmeler ışığında, akademisyenler, üniversiteler, ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından tartışmaya açılıyor.” dedi.
Şehircilik Şurası’na, ülkenin saygın akademisyenleri, bürokratları ve uzmanlarıyla beraber ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağını kaydeden Bakan Özhaseki, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın görev alanına giren konulara ilişkin durum tespitleri ve incelemeler yapılacak, sorunlar belirlenecek, stratejiler geliştirilecek, akabinde çözüm önerileri sunulacaktır.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin insan odaklı şehirleşme vizyonunun değişen koşullar çerçevesinde yeniden belirleneceğini vurgulayan Özhaseki, “Medeniyetimizin ve geleneksel kültürümüzün sürdürülebilmesi için, doğal ve tarihi dokunun korunup gelecek nesillere aktarılabilmesi için, yepyeni bir anlayış ortaya çıkıyor.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, geçmişinden kopuk bir mimariyle şekillenen, sosyal ve kültürel mirasını yitiren, yaşam kalitesini düşüren, insana ve çevreye karşı duyarsız olan bir şehirleşmeyi reddettiğini ifade eden Bakan Özhaseki, Bakanlığının, bir taraftan köklü medeniyetini referans aldığını, bir taraftan da sürdürülebilir ve kimlikli şehirlerin önünü açtığını belirtti.
Şuranın ana temasının “Şehircilikte Yeni Vizyon” olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü;
“Hedefimiz; Türkiye’nin yeni şehircilik vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde akademisyenlerle, bürokratlarla, ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlemektir. Şuramızın süreceği 3 ay boyunca; Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım’dan Kentsel Dönüşüm’e, Şehirleşme, Göç ve Uyum’dan Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü’ne kadar çok geniş bir yelpazede çalışma fırsatı bulacağız.”
Şehircilik Şurası sonrası yayımlanacak olan Sonuç Bildirgesi’nin, önemine değinen Özhaseki, Sonuç Bildirgesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mensuplarına, şehircilik alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar ile uzmanlara önemli bir başvuru kaynağı olacağına inandığını kaydetti.
Özhaseki; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek Şura’nın açılış programına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağını bildirdi.