Aralık 2016 Sermaye Piyasası Beklenti Anketi
Sermaye Piyasası Beklenti Anketi’nin amacı, sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile payları Borsa İstanbul A.Ş.’de (BIST1 ) işlem gören şirketlerin yöneticilerinin temel makroekonomik değişkenlere ve sermaye piyasamıza yönelik algılama ve beklentilerinin izlenmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasıdır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun görev ve sorumluk alanına giren tüm sermaye piyasası kurum ve kuruluşları ile payları BIST’te işlem gören şirketler çalışma kapsamına dâhil edilmiş, ancak, düzenleme ve yaptırım yönü bulunan borsa yönetimi ile Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) kapsam dışı tutulmuştur.
Anket, çalışma kapsamına giren kurum/kuruluşların üst düzey yöneticilerine uygulanmış, soru kâğıdında yer alan sorularla genel ekonomi ve sermaye piyasaları konularında bir ay, altı ay ve bir yıl sonraki döneme ilişkin beklentilerin ölçülmesi amaçlanmıştır.
Çalışma web-tabanlı olarak hazırlanan ve periyodik olarak uygulanan bir soru kâğıdı (anket) vasıtasıyla yürütülmekte, anket 2016 yılı Aralık ayı itibariyle 600 katılımcıya gönderilmektedir. Çalışmada tamsayım ilkesi benimsenmiş ve çalışmanın örneklem üzerinden değil, kitlenin tamamı üzerinden yürütülmesi hedeflenmiştir.
Pilot çalışma dönemi Kasım 2008’de başlamış, Ocak 2010’dan itibaren ise sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmaya başlanmıştır.
2016 yılı Aralık ayındaki cevaplama oranı %25 olarak gerçekleşmiştir.
Yüz kırk sekiz üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2016 yılı Aralık ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmeler aşağıda verilmektedir.
Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların %55’i önümüzdeki ay değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve önümüzdeki yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %56 ve %45 olmuştur.
Katılımcıların çoğunluğu ABD dolarına ilişkin olarak önümüzdeki ay, önümüzdeki altı ay ve bir yıl artış beklemekte olup sırasıyla %49 ve %61 ve %57 olarak gerçekleşmiştir.
Euro’da katılımcılar çoğunluğu tüm dönemler için artış beklentisinde olup, sırasıyla önümüzdeki ay %47, önümüzdeki altı ay %57 ve önümüzdeki yıl %55 oranında gerçekleşmiştir.
Katılımcıların %57’si önümüzdeki ay ve %44’ü önümüzdeki altı ay BIST-100 endeksinde değişim beklemezken, yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiş ve %53’e ulaşmıştır. Bir önceki dönem anketinde ise yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı %45 olarak gerçekleşmiştir.
Önümüzdeki ay ve önümüzdeki altı ay BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak sırasıyla katılımcıların %59 ve %49’u değişim beklemezken, yıllık dönemde ise artış beklentisi yükselmiş ve %53 olarak gerçekleşmiştir.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların %70’i önümüzdeki bir ay, %61’u önümüzdeki altı ay, %45’si önümüzdeki bir yıl için artış beklememektedir.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların %66 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve bir yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %43 ve %55 olarak gerçekleşmiştir.
Katılımcıların %58’i önümüzdeki ay, %47’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, %44’ü önümüzdeki bir yıl boyunca yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak artış beklemektedir.