Ocak 2017 Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni
GÜVEN ENDEKSLERİ
Kasım ayında 103,7 seviyesinde kaydedilen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Aralık’ta 98,4 düzeyine gerileyerek 2016 yılında ilk kez kötümser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, gelecek 3 aya dair istihdam dışındaki tüm kalemlerde olumsuz gelişimler görüldü. Aralık döneminde mevsimlikten arındırılmış RKGE’de de 4 puanlık bir düşüş kaydedildi. Öte yandan Kasım ayında 68,9 seviyesine gerileyen Tüketici Güven Endeksi (TGE), Aralık’ta %8 oranında belirgin bir düşüşle 63,4 oldu. TGE’nin Aralık performansında hanenin maddi durum beklentisi, tasarruf etme ihtimali, genel ekonomik durum ve işsiz sayısı beklentilerindeki gelişimlerin her biri aşağı yönlü etki yaptı.
Reel Kesim Yılı Kötümser Kapadı
Tüketici Güveni Yılın En Düşük Seviyesini Kaydetti
Açıklanan s o n Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) verileri, Ekim ayında takvimsel etkilerden arındırılmış olarak yıllık %2 artış kaydederken, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) Aralık verileri de açıklandı. Buna göre KKO, Aralık ayında %76,5 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artış kaydeden oranın yıllık gelişimine yukarı yönlü destek veren grup ise, sadece ara malları oldu. Kapasite kullanım oranı, bu verilere göre yılın son çeyreğinde ortalama %76,4 olurken, 2016 yılı ortalaması ise %75,6 oldu. KKO, 2015 yılında %74,7 oranında bir ortalama kaydetmişti. Mevsimsellikten arındı- rılmış KKO ise, Aralık ayında 0,4 puan artarak %75,3 oranında kaydedildi.
Kapasite Kullanım Oranı Aralık Ayında %76,5 Oldu
2016 KKO Ortalaması %75,6 Olarak Gerçekleşti
İŞGÜCÜ PİYASALARI
Ağustos döneminde %11,3 olan işsizlik oranı, Eylül’de de aynı seviyeyi tekrarladı. Oran böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan artış sergilerken, erkeklerde %9,3, kadınlarda %15,5 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise, 0,1 puan düşüşle %11,3’e geriledi. Öte yandan veriler, Eylül döneminde istihdam oranının önceki yılın aynı dönemine göre değişmeyerek %46,8 olduğunu, işgücüne katılım oranının ise 0,7 puan artışla %52,8 olarak kaydedildiğini gösterdi. İşgücüne katılım oranı erkeklerde %72,5 olurken, kadınlarda %33,5 düzeyinde gerçekleşti. Eylül döneminde ayrıca genç işsizlik oranı %19,9, tarım dışı işsizlik oranı ise %13,7 oldu.
İşsizlik Oranı Eylül Döneminde de %11,3 Oldu
Kadın Nüfusta İşsizlik Oranı %15,5
PARA POLİTİKASI ve ENFLASYON
Para Politikası Kurulu (PPK), 20 Aralık 2016 tarihli toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeme kararı aldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu ancak toplam talep gelişmelerinin bu etkileri sınırladığı belirtildi. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etti. Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını yineleyen PPK, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceğini bildirdi.Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ise, Aralık ayında bir önceki aya göre %1,64, 2015’in aynı dönemine göre %8,53 arttı. Kasım ayında %7 seviyesine gerilemiş olan yıllık tüketici enflasyonu böylece, 2016 yılını beklentilerin de üzerinde bir seviyeyle kapadı. Bu dönemde yıllık enflasyona en yüksek katkı yapan gruplar, gıda ve alkolsüz içecekler ile alkollü içecekler ve tütün olurken, ulaştırma fiyatları da yukarı yönlü baskı yapan kalemlerden oldu. Aralık döneminde çekirdek enflasyonda da yeniden bir yükseliş kaydedildi.
Tamamı İçin Tıklayınız