Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi 2017-2019
05 Ocak 2017 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 29939
Yüksek Planlama Kurulundan:
Tarih : 19/12/2016
Karar No : 2016/46
Konu : Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2019)
Yüksek Planlama Kurulunca;
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 28/01/2016 tarihli ve 361 sayılı yazısı ve Kalkınma Bakanlığının 11/11/2016 tarihli ve E.8325 sayılı yazısı dikkate alınarak; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde üniversiteler, iş dünyası, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla hazırlanarak nihai hale getirilen “Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2019)”nın kabulüne, karar verilmiştir.
Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı
GİRİŞ
Çağımızda bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler toplumsal hayatı her yönüyle şekillendirmektedir. Bu gelişmelerin içinde olan, katkı veren ve gelişmeleri yönlendiren toplumlar, bilgi ekonomisine geçerek, bilgi toplumunu oluşturmaktadırlar. Bu gelişmelerin dışında kalanlar ise dünyayı yönlendirmede, ekonomiyi şekillendirmede ve toplumsal refahlarını yükseltmede başarılı olamamaktadır. Bu nedenle bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeleri takip etmek, bu alanda gelişmekte olan teknolojileri incelemek ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak ülkelerin en önemli hedefleri arasındadır.
Dünya ekonomisinde artık eski iş modelleri önemini, kârlılığını, üretim ve istihdam gücünü yitirirken büyük veri, veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, akıllı uygulamalar, robot ve otomasyon teknolojilerindeki gelişmeler yeni iş yapış modelleriyle üretimde verimliliği artırmakta ve yaşam standartlarını yükselterek hayatı kolaylaştırmaktadır,
Yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan Sanayi 4.0; yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri. 3 boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi yazılım temelli teknolojilerdeki gelişmeler sonucu ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeleri takip ederek kendi sanayisini bu dönüşüme hazırlayabilen ve adapte edebilen ülkeler önümüzdeki dönemde rekabetçiliklerini geliştirerek küresel pazarlarda söz sahibi ülke konumuna gelebileceklerdir. Bu anlamda ülkelerin yazılım sektöründe beşeri ve teknik altyapılarında sağlayacağı gelişmeler, bu dönüşümde rekabet gücü yüksek ekonomiler arasında yer almaları açısından oldukça önemli katkılar sağlayacaktır.
Yazılım sektörünün göze çarpan en önemli özellikleri; düşük yatırım maliyeti, nitelikli ve sayıca yüksek istihdam ve katma değeri yüksek ürünlerdir. Bunun yanında diğer sektörlerin tümünde verimlilik ve katma değer artışına sebep olması da çok önemli bir özelliktir. Dolayısıyla, bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar, ekonomi için ayrı bir önem taşımaktadır. Türkiye ekonomisinin büyüme sürecini geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak, temel politika belgeleri ile sektör strateji belgelerinin ortak hedefidir. Bu sektörün ülkemizde geliştirilmesi ve dünyada söz sahibi olacak şekilde desteklenmesi, ulusal politikaların temel hedefleri arasındadır. Bu bağlamda, yazılım alanında mevcut firmaların hızla gelişmesi ve yeni firmaların…
Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2019) görmek için tıklayınız