Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hisarcıklıoğlu İnterneti Ticarette Daha Fazla Kullanalım

Hisarcıklıoğlu İnterneti Ticarette Daha Fazla Kullanalım

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Teknoloji Buluşmaları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada e-ticaretin önemine işaret ederek, interneti ticarette daha fazla kullanma çağrısı yaptı.​

TOBB ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğinde Türkiye E-Ticaret Meclisi ve EticaretSEM tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları Ankara Konferansı, TOBB Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferans, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz ve TOBB E-ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, e-ticaret sektör meclisinin ilk büyük etkinliğini gerçekleştirdiklerine işaret ederek Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nı bundan sonra Anadolu kentlerinde yapmaya devam edeceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’lerimizi, girişimci adayı gençlerimizi dijital teknolojiler konusunda bilgilendireceğiz.  Bu alanda başarılı olmuş iş insanlarımızı Anadolu’yla buluşturacağız. Özellikle gençlerimize söylüyorum. Akşam olduğunda bu salondan “ben de yapabilirim” diyerek çıkın. Fırsat burada, gelecek burada. İyi fikir, doğru ekip, çalışma azmi; bu üçünü bir araya getirirseniz başarılı olursunuz” diye konuştu.

-Yeni ekonominin lokomotifi e-ticaret

Yeni ekonominin lokomotifi olan e-ticarette sektörel birliği sağlamak adına önemli bir adım atarak e-ticaret meclisini kurduklarını hatırlatan TOBB Başkanı, “Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerini, dernek ve kamu kurumu temsilcilerinin bir araya geldiği bir platformunuz var artık. Burada; özel sektör ile kamu idaresi aynı masa etrafında istişare ediyor. Sektörün sorunlarını çözmek için birlikte çalışıyor, kamu idaresine öneri götürüyorlar. Meclisin çalışmalarının meyvesi sektörün daha hızlı gelişmesi olacak umuyorum” dedi.

İstatistiklerin e-ticarette henüz yolun başında olunduğunu gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Toplam perakende ticaretin sadece yüzde 2’si elektronik mecradan yapılıyor.  Her 10 kredi kartından sadece 1,2’si internetten alışveriş için kullanılmış. Gelişmiş ülkelerde online perakendenin toplam içindeki payı yüzde 10’lara ulaşıyor. Bugün için gerideyiz ama aradaki farkı hızla kapatabiliriz.  Yine e-ticareti, ihracat için kullanabilirsek, ihracat menzilini genişletebiliriz. Şu anda bile e-ihracatımızın ortalama mesafesi, normal ihracatımızdan yüzde 50 daha fazladır. Bu alanda potansiyelimiz var.

Zira Türkiye, internet bağlantısı yaygınlığı, kalitesi ve akıllı telefon kullanım oranlarında Batı ülkelerine benziyor. Nüfusun yüzde 90’ı mobil bağlantıya sahip. Peki, internette ne yapıyoruz? Çok laf, az iş üretiyoruz. Facebook kullanıcı sayısında 6.yız. Instagram kullanıcı sayısında 4’üncüyüz. Ancak internetin sunduğu fırsatlardan tam olarak faydalanamıyoruz. Birleşmiş Milletlerin küresel e-ticaret endeksinde Türkiye 137 ülke arasında, ne yazık ki. 49. Sırada. Neden böyle? En önemli nedenlerin başında güven eksikliği geliyor.

Dünya Değerler Anketi’ne göre, başka insanlara güvenirim diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 8.

Ama ABD’de yüzde 37, İsveç’te yüzde 63. Bizdeki bu güvensizlik e-ticaretin gelişmesini engelliyor.

İnsanlar kredi kartı bilgilerini online mecrada paylaşmak, tanımadığı satıcıdan ürün almak istemiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın güven damgası uygulaması, işte bu sorunu çözmek için atılmış çok doğru bir araç. Tüm sektörü temsil eden meclisimizle birlikte, TOBB olarak, bu işi en doğru şekilde yapacağımıza inanıyoruz.  Bu düşüncemizi Bakanlığımızla da paylaştık.

Yine bakanlığımızla birlikte, e-ticaret sitelerinin tescili ve bir e-ticaret lojistik merkezi kurulumu konularında da çalışıyoruz. İnşallah kamu ve özel sektör elbirliğiyle, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına gireceğiz. Bundan sonraki dönemde, sektöre yönelik çalışmaların tümünde, meclisimiz de aktif olarak yer alacak. Sahadan gelen bilgiyi, politika tasarım süreçlerine, en etkin şekilde birlikte yansıtacağız.”

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Yurt dışından 75 avroya kadar yapılan siparişler Türkiye’ye gümrüksüz girebiliyor, bu da haksız rekabete yol açabiliyor. Bunu 30 avroya düşürdük.” dedi.

Bakan Tüfenkci, Bakanlık olarak elektronik ticareti çok önemsediklerini dile getirerek, “E-ticaretin önü açık. Türkiye olarak çok mesafe alacağımız bir alan. Bunun temellerinin doğru atılması lazım.” diye konuştu.

Türkiye’nin bu alanda dünya örneklerine göre geride olduğuna, bu konuda daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenlerinden bazıları da bizim şu ve ya bu nedenle bilişim sektörünün altyapısını oluşturan firmalara getirdiğimiz bir takım kısıtlamalar.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışından 75 avroya kadar yapılan siparişlerin Türkiye’ye gümrüksüz girebildiğini hatırlatan Tüfenkci, bunun haksız rekabete yol açabildiğini söyledi. Tüfenkci, şöyle devam etti:

“İnceledik. Bizim e-ticaret firmaları yurt dışına mal gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştığı oranlarla, bizim yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördüm. Geçtiğimiz günlerde bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük, bunu 30 avroya düşürdük. Avrupa bunun 22,5 avro olarak uyguluyor. Çünkü bunun başka etkileri de var. Bakanlar Kurulunda imzadan çıktı, inşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.”

– “Girişimcilik kavramı ön plana çıktı”

Türk Ekonomi Bankası Genel Müdür Vekili Turgut Boz da değişen bilgi toplumu ile girişimcilik kavramının daha da ön plana çıktığını ifade etti.

Bilgi teknolojilerinin hızla değişim sürecinde olduğuna işaret eden Boz, “Dünya çok hızlı değişiyor. Biz bu değişimi anlamak ve cevap vermek zorundayız. Önümüzdeki dönemde sensör ve çiplerin hayata girmesiyle inanılmaz bir değişime doğru gideceğiz.” diye konuştu.

Exit mobile version